Reborn-doll:

- Jeg tror at mange tenker om oss som har en reborn-dukke at det er noe som hører småbarn til

Bertine (22) er rammet av sykdom som gjør at hun ikke ønsker å få barn. Derfor er hun mamma til reborn-dukken Agnes.

VIL IKKE HA EGNE BARN: Danske Bertine Gammelgaard Engkvist har en sykdom som gjør at hun ikke ønsker å få barn. Derfor har hun gått til anskaffelse av reborn-dukken Agnes. Bildet til høyre er tatt etter at Bertine og Agnes stilte på Go' Morgen Danmark i slutten av oktober. FOTO: Privat
VIL IKKE HA EGNE BARN: Danske Bertine Gammelgaard Engkvist har en sykdom som gjør at hun ikke ønsker å få barn. Derfor har hun gått til anskaffelse av reborn-dukken Agnes. Bildet til høyre er tatt etter at Bertine og Agnes stilte på Go' Morgen Danmark i slutten av oktober. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Den danske 22-åringen Bertine Gammelgaard Engkvist, fra Midtjylland, håper hun kan være med å bryte tabuer ved å dele sin historie. Hun er nemlig rammet av infantil autisme, angst og tilbakevendende depresjon, i tillegg til smerter som følge av hoftedysplasi.

Sykdommen gjør at hun ikke har overskudd til å få egne barn, og hun har dermed gått til anskaffelse av en såkalt reborn-dukke - som er laget slik at den skal minne så mye om et ekte menneskebarn som mulig. Den lille dukken har fått navnet Agnes.

- Jeg takler lys, lyder og noen ganger kroppskontakt svært dårlig - spesielt med mennesker jeg ikke kjenner. I tillegg har jeg ikke et filter slik som alle andre har, så hodet mitt tar inn alt og blir derfor veldig fort trett og overstimulert, sier Bertine til KK.

Hun har selv en stor familie med mange barn, så behovet for egne barn er der derfor ikke.

- Jeg ønsker ikke få barn selv, da jeg har syv nevøer og nieser, og et par yngre søsken som jeg innimellom har på overnatting. Når de har dratt er jeg sliten i flere dager etterpå.

LES OGSÅ: Kopier av nyfødte babyer: - De har behov for omsorgsfølelsen og de vil ha noe lite som kjennes ut som den de har mistet

Vurderer å få en litt større dukke om noen år

Derfor bestemte Bertine seg for to år siden å gå til anskaffelse av reborn-dukken Agnes.

- Jeg valgte å få Agnes da jeg tenkte at det var den løsningen som fungerte for meg, for selv om jeg har en hund som betyr alt for meg, manglet jeg likevel noe, syntes jeg, og dermed ble løsningen å få Agnes, sier hun til KK.

- Agnes kommer alltid til å forbli et lite barn. Hvor lenge tror du at du kommer til å ha omsorg for henne på den måten du har i dag?

- Akkurat nå er planen å ha henne i to-tre år til. Da kommer hår og maling i ansiktet være såpass slitt at det er på tide å bytte henne ut. Da tenker jeg å finne et kit som ligner henne såpass mye, og som samtidig er litt større. Men ikke for mye, da jeg fremdeles ønsker å ha muligheten til å ha henne med rundt i vogn. Hun skal også kunne passe i den sengen jeg har laget til henne, da jeg tviler på at jeg innen den tid har fått meg en større leilighet.

SER EKTE UT: Det er stadig flere som finner glede i såkalte reborn-dukker. Dette er et illustrasjonsfoto. FOTO: NTB Scanpix
SER EKTE UT: Det er stadig flere som finner glede i såkalte reborn-dukker. Dette er et illustrasjonsfoto. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Men jeg vet ikke, og jeg har tenkt at jeg ikke aner om dette holder i to år til eller i 10 år. Jeg tar bare én dag av gangen, og så ser jeg tiden an, sier Bertine oppriktig.

22-åringen forteller at det finnes to typer mennesker hun møter på veien. Den ene typen stirrer ned i vognen, hvisker noen ord til den de går ved siden av, og går så raskt videre. Den andre er heldigvis litt mer forståelsesfull.

- Det hender at folk stopper opp, stiller noen spørsmål og så forklarer jeg hvordan ting henger sammen. Da er de positive og synes det er en god løsning. Jeg har ikke opplevd å få negative kommentarer direkte opp i ansiktet mitt, for de fleste med negative tilbakemeldinger sitter jo bak skjermene sine. Jeg er vokst opp med at dersom man ikke har noe pent å si, så sier man ikke noe. Men slik er jo ikke alle folk. Men jeg svarer dem bare hyggelig tilbake igjen.

LES OGSÅ: Partnerdrap: - Jeg var forberedt på at pappa skulle ta sitt eget liv, men ikke at han skulle ta med seg mamma også

- Jeg tror mange ser på det som en eller annen form for fetisj

I slutten av oktober stilte Bertine opp i et intervju med Go’ morgen Danmark, og her fortalte hun at hun er åpen om sin historie nettopp fordi hun ønsker å bryte tabuet rundt reborn-dukkene.

- Hvorfor tror du at dette er et tabu? Tror du at dette med årene kommer til at bli mer akseptert?

- Jeg tror mange ser på det som en eller annen form for fetisj, men alle har vi hvert vårt liv og hver vår livsstil. Det er mange som ikke klarer å se at det å ha en reborn som hobby er det samme som hvis man for eksempel samler på modelltog eller frimerker. Mange mener at det kun er noe som hører barn til. Men det er sunt å ha et indre barn. I dag blir de fleste barn altfor raskt småvoksne, sier hun til KK og legger til:

- Samfunnet er blitt sånn at man nesten ikke leker lenger. Jeg er kun 10 år eldre enn mine to eldste nevøer, og da jeg var på deres alder lekte jeg fremdeles med leketøy, men sånn er det ikke lenger i dag og det synes jeg er veldig trist. Jeg tror at mange tenker om oss som har en reborn-dukke at det er noe som hører småbarn til. Jeg håper det blir mer akseptert, jo mer fokus det rettes mot det.

Bertine Gammelgaard Engkvist håper åpenheten kan være med på å bryte tabuene tilknyttet reborn-dukkene:

LES OGSÅ: For 21 år siden ble den 19 år gamle au pairen Louise dømt til livstid for drapet på lille Matthew (8 mnd)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer