Alenemor

- Jeg tror de fleste småbarnsforeldre er like travle og slitne uavhengig av om de er alene eller ikke

Er det nødvendigvis mer slitsomt å være alene med barn, eller er det på tide å utfordre myten om den utslitte, stakkarslige alenemoren?

ALENEMOR: – Jeg har ikke prøvd å skjule det om jeg har vært lei meg eller bekymret, og jeg tror det har vært vår styrke, sier Line Støtvig. Forholdet til døtrene Emely og Mina har alltid vært nært.  Foto: Geir Dokken
ALENEMOR: – Jeg har ikke prøvd å skjule det om jeg har vært lei meg eller bekymret, og jeg tror det har vært vår styrke, sier Line Støtvig. Forholdet til døtrene Emely og Mina har alltid vært nært. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da jeg ble alene med to barn i 2001, var jeg bekymret for økonomien, og generelt usikker på om jeg ville klare det, husker Line Støtvig (54).

– Men så går det jo ofte bedre enn man frykter. Mye bekymring viser seg å være bortkastet.

Må man være fire for å være A4? Kjernefamilien er ikke det den en gang var, halvparten av norske par blir skilt – det gjør noe med de klassiske familiestrukturene. Likevel er det fortsatt noen som føler at det å være alenemor er stigmatisert. Ta naboen min, for eksempel:

– Jeg husker jeg ble enormt provosert over en filmanmeldelse som stakkarsliggjorde alenemødre og sosialklienter. Hva mener egentlig journalisten? At alle alenemødre og sosialklienter sitter blakke og uflidde hjemme og ser på dårlige filmer? Jeg er lei av myten om at alle alenemødre er slitne og har dårlig råd. Vi er like forskjellige som folk flest, raser hun.

– Det stemmer ikke for alle og er veldig avleggs. En annen gang klikka jeg på en motereportasje med helt vanlige klær, der det sto i bildeteksten at en veldig fin genser hadde en så god pris at selv alenemødre hadde råd til å kjøpe den. Det er det dummeste jeg har lest i hele mitt liv. Skal sånne myter ha lov til å leve, liksom?

LES OGSÅ: Dette har du krav på som alenemor

Reiser fortsatt på hytta med døtrene 

Her Line sitter i sofaen omgitt av jentene sine seksten år etter bruddet med barnas far, er det ikke bekymring og slit hun husker fra årene som alenemor. Mina og Emely var fire og seks år da foreldrene ble skilt, nå er de to selvstendige, unge kvinner på 20 og 22.

De tre damene er så absolutt en liten kjernefamilie fortsatt. Selv om Mina studerer i utlandet, kommer hun hjem for å henge med mamma og søster så snart hun har skolefri. Og feriene tilbringer de sammen, de kunne ikke tenke seg morsommere reisefølge enn hverandre.

– Jeg får ofte spørsmål om jentene virkelig fortsatt reiser på hytta sammen med meg, vi har en bitte liten hytte med ett eneste soverom som vi deler. Og der koser vi oss fælt, forsikrer Line. 

Hvordan ble de så nære? Dels fordi det har vært dem tre, tror de. Da Line og jentenes far gikk fra hverandre, var hun som sagt redd, men mest av alt var hun lettet og spent.

– Jeg følte en utrolig lettelse og frihet, fordi bruddet var så riktig for oss begge. Og sånn er det jo ofte når folk bryter opp, de har gjerne holdt sammen en stund på grunn av barna, og når bruddet først skjer, er det fordi man ikke burde være sammen.

Flyttet fra en stor enebolig til en liten leilighet 

Line og døtrene flyttet fra en stor enebolig der jentene hadde hvert sitt rom, til en liten leilighet med ett rom på deling. Sånt er jo en overgang, selvsagt. Regninger som tidligere ble fordelt på to inntekter, skulle dekkes av én. Og selv om jentene tilbragte deler av tiden hos faren de første årene, skulle Line nå få hverdagslogistikken til å gå opp alene.

Og det er når vi henter henne tilbake til denne første tiden, at Line for første gang skal si det som heretter blir gjennomgående for alt vi snakker om: Det handler ikke om hvordan du har det, men hvordan du tar det. For som regel har du et valg, mener Line.

– Den lille, første leiligheten vår… Jeg husker den som så koselig! Gjør ikke dere også, jenter?

Alle tre nikker.

– Alt falt liksom på plass der, husker Line.

– Mina som ikke hadde sovet en hel natt hele sitt liv, vi hadde hatt inne søvnterapeuter og alt, hun sov hele natten fra første stund når hun delte rom med søsteren sin. Tenk at vi ikke hadde tenkt på det!

Selvsagt var det ikke bare fryd og gammen, men Line har i alle år hatt en læresetning fra en helsesøster i bakhodet: Husk det Line, at barn får med seg og forstår mye mer enn det vi tror.

– Derfor har jeg aldri lagt skjul på noe overfor jentene, barn merker stemningen du er i. Jeg har ikke prøvd å skjule at jeg har vært lei meg eller bekymret, og jeg tror det har vært vår styrke, sier hun.

– Det er derfor det alltid har vært lett å fortelle deg ting, mener Mina.

– Du har vist oss at det er lov å gjøre feil, vi må ikke være perfekte. Jeg har aldri følt at vi må skjule noe for deg.

«Mamma har hodet fullt av vann», sa jentene da de var små. For det er blitt noen liter tårer, innrømmer Line – hun er og blir et følelsesmenneske og har latt tårene strømme fritt foran døtrene, i både glede og sorg.

– Jeg tror mange foreldre tar på seg en maske -foran barna sine og tror at de må være perfekte i barnas øyne. Men jeg tror det å vise barna dine at du ikke alltid har det så bra, er sunt, sier hun.

– Det tror jeg òg, bekrefter Emely.

– Ubevisst gjør vi som foreldrene våre, og det er menneskelig å vise følelser.

De tre damene er beviset på at tårer ikke alltid signaliserer svakhet. Døtrene har alltid sett på moren som enormt sterk, og har aldri vært i tvil om at hun skulle få til alt.

– Mamma har vist oss at hun kan være alene, og hun har lært oss å bli selvstendige, forteller Emely.

De to jentene reagerer når de ser barn bli fulgt overalt, og ikke engang får gå til skolen uten følge. For var det en ting de lærte tidlig, var det å ta ansvar for transportetapper selv. Det måtte de bare, mamma var på jobb.

– Jeg jobbet veldig mye da jentene var små, forklarer Line.

– Det måtte jeg for å være økonomisk selvstendig, og dermed måtte jentene bli selvstendig, de også. Jeg kunne sikkert ha følt på det, at jeg ikke var en mor som kunne kjøre dem overalt, men for meg ble det viktig å oppdra dem til å klare seg selv, passe tiden og ta bussen til trening. De begynte tidlig å tjene egne penger også, og jeg lærte dem å spare og ta ut penger av minibanken og sånt.

MOR OG DØTRE: – Jeg tenkte aldri på at mamma var alenemor, eller at familien vår var noe annerledes enn andre, sier Mina.  Foto: Geir Dokken
MOR OG DØTRE: – Jeg tenkte aldri på at mamma var alenemor, eller at familien vår var noe annerledes enn andre, sier Mina. Foto: Geir Dokken Vis mer

LES OGSÅ: Morten (34) ble alenepappa ved hjelp av surrogati

Her er vi, nå kan festen begynne

Men følte de aldri på at de skilte seg ut? Var det episoder der Line kjente på savnet av en å dele ansvaret med, en å ta følge med på skoleavslutninger og ferier?

Hun må tenke seg om.

– Vi har jo hatt våre greier, vi òg, det er ikke problemfritt å oppdra barn og ungdommer. Men jeg har alltid hatt noen å spørre til råds, også menn. Jeg har en far, en bror og en veldig nær kompis som jeg har brukt som rådgiver, i tillegg til at jeg har hatt en kjæreste og familie og venner som har stilt opp, forteller hun.

– Og på skoleavslutninger og ferier har jeg aldri savnet noen. Når jeg tenker meg om, har jeg faktisk ikke tenkt at vi skiller oss negativt ut i det hele tatt, heller positivt. Haha, det er litt komisk å tenke på, men jeg innser nå at jeg alltid har sett på oss som de kule! Vi har vært de tre jentene som elsker å pynte oss og ankommer skolen i lange kjoler, litt sånn: Her er vi, nå kan festen begynne.

Hun ler. Sånn har det faktisk vært. Og der er den igjen, innstillingen. For har ikke sånt en tendens til å bli selvoppfyllende? 

– Mamma kommer alltid i snakk med folk, alle vet hvem vi er etter første kvelden på ferie, ler Emely.

– Sånn har det alltid vært.

I nyhetsartikler brukes betegnelsen alenemor stort sett i negative sammenhenger. I beskrivelsen av gjerningsmenns oppvekst, for eksempel – i betydningen «han hadde det ikke lett i oppveksten stakkar, moren var alene med barna og jobbet seint og tidlig». Naboen min blir like irritert hver gang.

– Dette er klassisk stigmatisering, vi må slutte med det! Hvor mange aleneforeldre finnes det ikke i dag, vi er ikke én gruppe, men like forskjellige som andre. Myten om den totalt utslitte alenemoren må revurderes, jeg tror de fleste småbarnsforeldre er like travle og slitne uavhengig av om de er alene eller ikke. 

En kompis som også er skilt, innrømmer at han synes det er mindre slitsomt å være alene med sønnene enn det var å være to.

– Det er jo ofte når du skal samarbeide med noen om alt, at det blir krangling, mener han.

– Moren deres og jeg var ofte uenige. Når det bare er oss, gjør vi som vi vil.

Naboen min har vært alene med datteren siden hun ble født for tolv år siden. Det eneste hun kan føle litt på, er sorgen over det som ikke ble. For hun drømte jo ikke om å bli alenemor, hun trodde de skulle bli mamma, pappa, barn og kanskje et barn til.

– Jeg bestemte meg tidlig for å fokusere på at vi faktisk er to i denne familien. Ok, så ble vi ikke tre eller fire, jeg kunne ha vært litt lei meg for det. Men vi er en familie, jeg har alltid ønsket meg en familie, og det har jeg fått. Det ble ikke helt som jeg hadde trodd, men jeg fikk likevel det jeg hadde drømt om. Man skal passe seg for å bli bitter, sier hun.

– For å sette det litt på spissen handler det også litt om hvordan du velger å se på barna dine: som en byrde eller et gode. Og akkurat det tror jeg har mye å si for barna også. Jeg tror de merker forskjell på om du føler at de sliter deg ut, eller om du velger å se på dem som din beste venn.

LES OGSÅ: Alenemor til to - snart fire!

– Det er ikke lenger noen moralsk skam knyttet til det å være alenemor 

Hva definerer familielykke anno 2017? Det er ikke lenger enestående at enslige adopterer, eller at vi på annen måte får barn uten å ha en partner. Det er ikke lenger der skammen ligger, mener Liv Johanne Syltevik, professor i sosiologi ved Universitetet i Bergen, som har forsket på alenemødre gjennom tidene. 

– For hundre år siden var det en skam å være ugift mor. Det var stor moralsk fordømmelse å få barn alene, noe som kunne representere en slags utstøtelse av samfunnet, sier Syltevik til Kilden kjønnsforskning.

– Det er ikke lenger noen moralsk eller seksuell skam knyttet til det å være alenemor eller eneforsørger. I dag kan det imidlertid være andre utfordringer som vanskeliggjør situasjonen for enslige mødre.

Levekårsundersøkelsene til Statistisk sentralbyrå viser at enslige foreldre fortsatt kommer dårligere ut enn andre barnefamilier, naturlig nok – én inntekt er mindre å leve for enn to. Det er stadig flere barnefamilier med lav inntekt, og andelen lavinntektsfamilier øker mest i gruppen med enslige foreldre.

Når hun tenker tilbake, var økonomien en reell bekymring for Line Støtvig. Nettopp derfor jobbet hun så mye mens barna var små.

– Jeg innser at jeg har vært heldigere stilt enn mange, men jeg har jaggu jobbet for hver krone også. Og selv om jeg jobbet mye da jentene var små, har jeg alltid tilbragt mye tid sammen med dem og gjør det ennå. Heldige meg, konstaterer hun.

– Det beste jeg gjorde, var å skaffe meg hjelp. Ganske tidlig etter skilsmissen hengte jeg opp lapper på nærbutikken, der jeg søkte etter barnevakt. Sånn fikk vi tak i en fantastisk nabojente som kunne passe jentene en gang iblant, og etter hvert tok lillesøsteren hennes over. De jentene var gull verdt for oss. 

For selv en tilsynelatende supermamma som Line Støtvig innrømmer at hun har trengt både hjelp og pauser. De har hatt sitt å stri med opp gjennom årene, den lille familien her som alle andre. Men selv en mamma med hodet fullt av vann kan gi trygge rammer for barna sine.

– Det har vært oss tre så lenge jeg husker, og jeg har aldri hatt behov for noe mer, konstaterer Emely.

– Mamma er venninne, men også veldig mor. Hun vil fortsatt vite når vi kommer hjem fra fest, hun passer på.

– Jeg tenkte aldri på at mamma var alenemor, eller at familien vår var noe annerledes enn andre, husker Mina.

– De eneste kommentarene jeg har fått, er fra vennene våre som er kjempemisunnelige. For ingen av dem har det som oss.

redaksjonen@kk.no Denne saken står også i KK nr 27, 2017

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer