- Jeg tror nok noen blir overrasket over at tvillingfødselen går lettere enn de forventet

Slik foregår en tvillingfødsel. I noen tilfeller kan det være behov for å få barnet ut raskere ved å bruke tang eller vakuum.

TVILLNGFØDSEL: En tvillingfødsel innebærer større risiko og krever god oppfølging på fødestuen. Foto: Lane B Photography
TVILLNGFØDSEL: En tvillingfødsel innebærer større risiko og krever god oppfølging på fødestuen. Foto: Lane B Photography Vis mer
Publisert

– Den største forskjellen på en tvillingfødsel og en «vanlig» fødsel er at tvillingfødselen alltid blir overvåket kontinuerlig med henhold til fosterlyden. Det er jo naturlig nok litt større risiko forbundet med en tvillingfødsel, fordi det er to barn som skal passes på, forteller Åse Kari Kringlåk, jordmor og avdelingsleder for Fødselshjelp og Kvinnesykdommer ved Sykehuset Telemark HF.

Kringlåk forklarer at tvillingfødsler alltid skal foregå på sykehus som har kvinneklinikkstatus, det innebærer at fødeavdelingen skal ha tilgang på gynekologer, barnelege og anestesi.

– Det vil si at man ikke kan føde tvillinger på mindre fødestuer. Kvinnene har heller ikke mulighet til å for eksempel føde i vann, sier hun.

Hun forteller at de fleste kvinner føder tvillinger vaginalt og at fødemetoden avgjøres av hvordan tvillingene ligger.

– Dersom tvilling 1 ligger i hodeleie, kan kvinnen føde normalt selv om tvilling 2 ligger i sete. Dersom tvilling 1 ligger i seteleie/med rompa først, vil det som oftest planlegges keisersnitt. Vanligst er at tvilling 1 ligger med hodet ned, slik at de fleste føder normalt, sier hun.

LES OGSÅ: - Ikke hør på skrekkhistoriene om setefødsel!

NYFØDTE TVILLINGER: Tvillinger har som regel en noe lavere fødselsvekt enn ikke-tvillinger. Foto: Songbird Photography
NYFØDTE TVILLINGER: Tvillinger har som regel en noe lavere fødselsvekt enn ikke-tvillinger. Foto: Songbird Photography Vis mer

Foto: Songbird photography

Tiden mellom tvillingene varierer

Ifølge Store Medisinske Leksikon har tvillinger i snitt en fødselsvekt som er 300 gram lavere enn for ikke-tvillinger. Det vil si at fødselsvekten for tvillinger ligger på rundt 3200 gram.

Ifølge Kringlåk blir tvillingfødsler som regel blir satt i gang noen uker før tiden og at det er sjelden man går lengre enn til uke 38.

Hvor lenge en tvillingfødsel varer, sier hun kan variere like mye som ved en normal fødsel. Det kan også variere hvor lang tid det tar mellom fødsel av tvilling 1 og tvilling 2.

– Det kan ta både fem minutter og 30-40 minutter. – Ofte kan kvinnen få en rie-svekkelse når tvilling 1 er ute. Dette er en naturlig reaksjon da livmoren noen ganger trenger en liten pause etter å ha født det første barnet. Dersom tvilling 2 har det godt inne i magen er det helt greit at den er der en stund til.

– Men vi følger nøye med på fosterlyden og hvis barnet viser tegn til stress, kan vi gi drypp for å pushe riene i gang igjen. I noen tilfeller kan vi ha behov for å få barnet ut raskere ved å bruke tang eller vakuum, sier hun.

LES OGSÅ: Ikke alle tvillinger er født samme dag

AMMING MELLOM FØDSLENE: Ifølge jordmor Åse Kari Kringlåk er det ikke så vanlig at kvinnene ammer mens man venter på tvilling 2 - slik som denne moren gjør. Foto: Aly Reene Photography
AMMING MELLOM FØDSLENE: Ifølge jordmor Åse Kari Kringlåk er det ikke så vanlig at kvinnene ammer mens man venter på tvilling 2 - slik som denne moren gjør. Foto: Aly Reene Photography Vis mer

Foto: Aly Renee Photography

Kan få ligge på mors bryst

Når den første tvillingen er født, er det ifølge Kringlåk ikke noe i veien for at den kan få komme opp på morens bryst.

– Da kan den lete etter puppen og suge litt, dette stimulerer livmoren til å trekke seg sammen slik at riene kommer i gang igjen. Men det er ikke så vanlig at mødre ammer tvilling 1 før tvilling 2 er født, ofte har mor nok med å konsentrere seg om neste fødsel, sier hun.

Kringlåk har inntrykk av at de aller fleste kvinner som venter tvillinger kommer til fødeavdelingen meget godt forberedt.

– Med dagens ultralydundersøkelser er det veldig uvanlig at noen ikke vet at de venter tvillinger. De fleste som kommer hit for å føde er derfor ofte mentalt godt forberedt på hvordan det vil bli å ha tvillinger og hvordan selve fødselen vil bli.

– Men jeg tror nok noen blir overrasket over at tvillngfødselen går lettere enn de forventet, sier hun

LES OGSÅ: Tina og Alexander fikk 4 barn på 15 måneder!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer