<strong>VANSKELIG Å BLI GRAVID:</strong> Helene Ragnhild Andersen (27) og kjæresten har et stort ønske om å bli foreldre, men har enda ikke lykkes. - Det har vært veldig tungt, og jeg har grått mye.  Foto: Privat
VANSKELIG Å BLI GRAVID: Helene Ragnhild Andersen (27) og kjæresten har et stort ønske om å bli foreldre, men har enda ikke lykkes. - Det har vært veldig tungt, og jeg har grått mye. Foto: Privat Vis mer

Mamma

- Jeg utsatte å gå til fastlegen da jeg ikke helt ville innse at noe var galt

Helene ble sendt til Fertilitetssenteret i Oslo, hvor de testet flere ulike behandlinger, uten å lykkes.

Publisert
Sist oppdatert

Ett av seks par har problemer med å bli gravide. Og desto eldre kvinnen er, desto vanskeligere kan det være. Kvinner over 35 år bør ikke vente lenge før de oppsøker hjelp.

– Dersom du er over 35 år, og har hatt regelmessig sex i et halvt år uten at det har gitt resultater, er det lurt å få en vurdering på hvor god tid du har. Etter man har fylt 35 år reduseres eggstokkreservene, så det kan være viktig å kartlegge hvor man står, sier Liv Bente Romundstad, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, og gynekolog ved Spiren Fertilitetsklinikk.

Dersom du er under 35 år, er det anbefalt å prøve i ett år. Det er helt naturlig at det kan ta litt tid, det trenger ikke nødvendigvis å være noe galt med hverken deg eller partneren din.

– Dette gjelder alle som har regelmessig menstruasjon. Dersom menstruasjonen er uregelmessig eller uteblir, kan det være greit å få en vurdering på hvorfor det er slik.

LES OGSÅ: Det var da, som 31-åring på den gamle Kvinneklinikken i Oslo, at jeg hørte ordet «endometriose» for første gang

Årsaker til fertilitet

Det finnes mange ulike årsaker til at det kan være vanskelig å bli gravid. Én tredjedel av årsakene ligger hos kvinnen. 

– Vanlige årsaker er eggløsningsproblemer, dårlig eggkvalitet, PCO, endometriose, skade på egglederne, lokale problemer i livmoren og så videre. Det er også et økende problem at stadig flere kvinner velger å vente med å få barn, noe som kan gå utover eggkvaliteten, sier Romundstad.

I én tredjedel av tilfellene er det mannen som er årsaken til problemet. Noen har nedsatt eller ingen sædproduksjon, mens andre mangler evne til å få ereksjon eller utløsning.

– Det kan også være grunnet genetiske eller hormonelle tilstander. Medisiner, operasjoner og infeksjoner kan påvirke. Spesielt hos de som bruker anabole steroider, det er en skikkelig «killer» for testiklene.

LES OGSÅ: Det er ikke tilfeldig hvem som blir foreldre sent i livet

80 prosent av de som søker hjelp lykkes

Hos den siste tredjedelen finner man ingen årsak, til tross for at man utreder, leter og analyserer.

– Vi vet at kosthold og livsstil spiller inn. Overvekt er også et kjent problem som kan påvirke fertilitet. Tidligere var det mye fokus på damenes vekt, men i senere tid har man funnet ut at det også gir utslag hos mannen.

Blant de parene som får behandling og hjelp på veien mot graviditeten, er det omkring 80 prosent som lykkes.

– Sannsynligheten for å lykkes avhenger av hva slags utgangspunkt man har. Dessverre klarer vi ikke å hjelpe alle, sier Romundstad.

LES OGSÅ: Overvekt og fedme hos gravide gir forhøyet risiko for svangerskapsdiabetes 

Kan bli vanskelig for de som venter

Mange velger å vente med å få barn. Og selv om man ikke er klar helt ennå, kan det være lurt å tenke langsiktig. I Norge har vi en ganske konservativ lovgivning, ifølge Romundstad.

– Dersom man er 34 år og vil ha barn, men mangler en partner og ønsker å utsette, er det ikke tillatt å fryse ned egg. Dette gjelder kun de som har en alvorlig sykdom, for eksempel kreft. Noen venter for lenge, slik at de ikke har igjen egne egg til assistert befruktning.

For mange kan det være et svakt skille mellom når det passer å få barn, og når det er for sent.

- Dette gir mindre spillerom for å få etablert familie, mener Romundstad.

Spiren fertilitetsklinikk ønsker å hjelpe personer som er usikre på når det passer å få barn. Man vil jo gjerne sette i gang før det er for sent.

– Vi tilbyr fertilitetsrådgivning for å kartlegge hvordan det står til. Mange har et ønske om barn i fremtiden, men selv om det ikke passer akkurat nå, vil de gjerne vite om det er greit å vente. Vi vil hjelpe folk til å ta et riktig valg mens det ennå er tid. Noen bør starte prosessen mye tidligere enn de har trodd.

LES OGSÅ: Fikk datteren ved hjelp av assistert befruktning – nå venter hun tvillinger

Sliter med å bli gravid

Helene Ragnhild Andersen (27) og kjæresten har et stort ønske om å bli foreldre, men det er ikke like lett som de hadde håpet på. Helene sluttet på prevensjon for to år siden, og oppdaget at menstruasjonen var veldig ustabil – den kom omtrent hver tredje måned.

– Jeg utsatte å gå til fastlegen da jeg ikke helt ville innse at noe var galt, men jeg gjorde det til slutt. Til tross for ustabil menstruasjon prøvde vi å bli gravide, men uten hell.

Helene ble sendt til Fertilitetssenteret i Oslo, hvor de testet flere ulike behandlinger, uten å lykkes. Det er dessverre slik at ikke alle responderer like godt på disse behandlingene.

– Før jul fikk jeg to eggløsninger ved hjelp av sprøyter, men det ble ingen graviditet. Etter dette valgte vi å ta en pause. Vi ville bare være oss, og fokusere på gode ting. Å bli gravid er ikke et res, så vi prøver å nyte reisen.

LES OGSÅ: Bare én av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver

– En veldig tung prosess

Mange par synes prøvetiden er vanskelig – det kan være en følelsesmessig berg- og dalbane, med forhåpninger og skuffelser om hverandre.

– For å være ærlig har det vært en veldig tung prosess. Spesielt hormonkurene har vært tøffe, og jeg har vært mye nedfor. Hver gang jeg ser en voksende mage eller hører noen snakke om mammarollen, kjenner jeg et stikk i magen.

Under prøvetiden har flere av Helenes venninner blitt gravide – noe som gjør situasjonen enda vanskeligere.

– Det har vært veldig tungt, og jeg har grått mye. Men for oss har det hjulpet å være åpne om situasjonen vår, slik at vi unngår ubehagelige situasjoner. Vi får veldig mye støtte, og jeg har lært utrolig mye om meg selv. Vi har blitt enda sterkere.

Både Helene og kjæresten ser lyst på fremtiden – de er fortsatt unge og har mange muligheter foran seg.

– Jeg har alltid drømt om å bli mamma, og vi har alltid drømt om barn, så jeg er helt sikker på at denne drømmen kommer til å gå i oppfyllelse for oss. Da vil barnet vårt være verdens mest ønskede, og vi vil være verdens mest takknemlige foreldre.

LES OGSÅ: Kan du ha en hormonsykdom? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer