- Jeg var anonym sæddonor

Lege Geir Ivar Elgjo har nå valgt å stå frem, og oppfordrer andre anonyme donorer til å gjøre det samme.

MODIG MANN Anestesilege Geir Ivar Elgjo var anonym sæddonor for 30 år siden, og står nå frem for at flere skal melde seg.  Foto: Privat
MODIG MANN Anestesilege Geir Ivar Elgjo var anonym sæddonor for 30 år siden, og står nå frem for at flere skal melde seg. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Geir Ivar Elgjo var i midten av 20-årene da han ble rekruttert som sæddonor til Rikshospitalets kvinneklinikk. At medisinstudenter ble rekruttert som anonyme sæddonorer på 70- og 80-tallet er en halvkjent sannhet.

Nå, 30 år senere, ønsker han ikke å være anonym lenger og oppfordrer sine donorkollegaer om å gi seg til kjenne.

– Jeg har tenkt på det i mange år, men bestemte meg først for to år siden. Det var mange hensyn å ta, forklarer han til Mammanett.

Elgjo gikk først ut i Tidsskriftet for Den Norske Legeforening med en oppfordring, og noen dager senere fortalte han også sin historie i dokumentaren Mitt Lille Land på TV2.

Disse opplysningene kan bli lest av foreldrene som valgte anonym sæddonasjon, av barna og de som var i samme situasjon som Elgjo.

– Noen av donorbarna vet om det, mens andre ikke gjør det. Det er viktig for meg at saken ikke fremstilles slik at noen kan bli irritert. Jeg håper folk har forståelse for at dette kan bety veldig mye for noen.

LES OGSÅ: Bli gravid

Oppfordrer andre til å gjøre det samme

Elgjo, som er overlege på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, håper at donorkollegaene hans vil registrere seg på de internettbaserte registrene, slik at donorbarn kan finne sitt genetiske opphav. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer