Geir Ivar Elgjo var i midten av 20-årene da han ble rekruttert som sæddonor til Rikshospitalets kvinneklinikk. At medisinstudenter ble rekruttert som anonyme sæddonorer på 70- og 80-tallet er en halvkjent sannhet.
Nå, 30 år senere, ønsker han ikke å være anonym lenger og oppfordrer sine donorkollegaer om å gi seg til kjenne.
– Jeg har tenkt på det i mange år, men bestemte meg først for to år siden. Det var mange hensyn å ta, forklarer han til Mammanett.
Elgjo gikk først ut i Tidsskriftet for Den Norske Legeforening med en oppfordring, og noen dager senere fortalte han også sin historie i dokumentaren Mitt Lille Land på TV2.
Disse opplysningene kan bli lest av foreldrene som valgte anonym sæddonasjon, av barna og de som var i samme situasjon som Elgjo.
– Noen av donorbarna vet om det, mens andre ikke gjør det. Det er viktig for meg at saken ikke fremstilles slik at noen kan bli irritert. Jeg håper folk har forståelse for at dette kan bety veldig mye for noen.
LES OGSÅ: Bli gravid
Oppfordrer andre til å gjøre det samme
Elgjo, som er overlege på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, håper at donorkollegaene hans vil registrere seg på de internettbaserte registrene, slik at donorbarn kan finne sitt genetiske opphav.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger