Det hele skjedde i juni for et par år siden, på en dag med usedvanlig varmt og klamt vær. Firebarnsmor Annja Njåstad (28) og samboer Ola Niklas Strømshoved (32) hadde hatt en lang og fin dag med ungene utendørs.
Men da de på ettermiddagen gikk inn for å lage middag, oppdaget de at Leander, som var fire år den gangen, var litt slapp og rød i ansiktet.
– Det var som at han hadde fått solstikk og han sa han ikke orket å spise middag. Jeg svarte at han kunne få slippe det og lot ham få sitte i sofaen med litt chips. Vi tenkte han var dehydrert og at han burde få i seg salt og vann. Vi kjente også at han var litt varm, så vi ga ham en Paracet, forteller Annja.
Et syn han aldri glemmer
Samboerparet går inn på kjøkkenet for å lage middag til familien, men kort tid etterpå får Ola en ekkel følelse og går inn i stua hvor Leander har sittet et par minutter for seg selv. Der får han et syn han aldri kommer til å glemme.
Leander lå bevisstløs i sofaen med blå ansiktsfarge og med øynene rullende bakover i hodet. Han hadde også masse skum som kom ut av munnen.
– Ola skrek til meg, «Annja ring 113». Han tenkte med en gang at Leander hadde satt chips i halsen, så han bar ham ut på plenen og ropte etter hjelp. En av naboene kom løpende for å hjelpe til med gjenopplivingen, sier Annja som først fortalte om hendelsen på Instagram.
– Jeg var helt hysterisk og fortalte 113 at han ikke pustet og at han var helt livløs. De sa til meg at vi måtte få ham over på magen og dunke ham hardt i ryggen, noe de gjorde uten at noe skjedde. Leander var helt stiv, og kjeven var låst. De la ham tilbake på ryggen og forsøkte å åpne kjeven, men det var umulig.
Trodde han døde
Leander har en tendens til å blø neseblod og den litt harde behandlingen førte til at han begynte å blø masse. Noe som får situasjonen til å se ekstra brutal ut.
– Jeg var helt sikker på at han døde. Det er den verste opplevelsen jeg har hatt i mitt liv.
– Samboeren min er spesialsykepleier og han er den som alltid holder seg rolig i enhver situasjon. Han tar ting med fatning og klarer å se situasjonen for det den er. Jeg stoler derfor veldig på ham i situasjoner hvor det skjer noe med ungene. Men da jeg så bort på ham, kunne jeg se redselen i øyene hans. Han ristet fortvilt på hodet, som at dette ikke kom til å ende bra.
Leander responderer med små kramperykninger i kroppen, men gir ikke fra seg lyd eller viser tegn til liv fra øynene. Etter hvert klarer Ola å få fingre ned i sønnens hals, slik at han får mer oksygen.

- Ring ambulanse hvis barnet har feberkramper
Overrasket over årsaken
Rett før ambulansepersonell ankommer, viser Leander livstegn og kommer sakte til hektene. Der og da tenker paret at det dreier seg om en kvelningsulykke, de blir derfor svært overrasket da ambulansepersonellet forklarer at det hele faktisk skyldes feberkamper.
Leander sendes til sykehuset for nærmere undersøkelse.
– Det viste seg at han trolig hadde fått feberkrampe mens han spiste chips, slik at det satte seg fast i halsen. Feberstigningen skjedde så rask at Paracet, som er febernedsettende, ikke rakk å gi effekt. På sykehuset ble vi fortalt at dette var et kraftig feberkrampeanfall, forteller Annja.
Feberkramper er ifølge Helsenorge vanlig blant spedbarn og småbarn, da det inntreffer hos opptil fem av 100 barn under fem år. Vanligvis dreier det seg om korte og ufarlige krampeanfall, som utløses fordi barnet har stigende feber.
Men selv om det er en ganske vanlig og i de fleste tilfeller helt ufarlig hendelse, tror Annja at dette er ganske ukjent for mange foreldre.
– Her hadde vi trodd at han skulle dø og så ble vi møtt med «uff ja, det kan være skremmende med feberkamper». Dette var jo helt nytt for oss begge to og vi opplevde det som veldig dramatisk. I ettertid har jeg lest mer om dette og mange foreldre forteller at det er en helt grusom opplevelse, jeg synes derfor at man burde få tydelig informasjon om det på helsestasjonen.

Redd for at det skal skje igjen
Selv om Leander nå har blitt nesten seks år gammel og ikke har hatt noen feberkamper siden, er Annja fortsatt preget av hendelsen.
– Den første tiden etter hendelsen taklet jeg ganske fint, da det var lite sykdom under koronapandemien. Men etter gjenåpningen kjenner jeg at dette er noe jeg har undertrykt litt, og det siste halvåret har vært veldig utfordrende. Jeg takler nok barnas sykdom dårligere enn før og jeg merker at jeg fort kan bli katastrofetenkende når de blir syke. Det kan riktignok være flere grunner til det, da vi året etterpå opplevde at lillesøsteren brått havnet på sykehuset med lungebetennelse.
– Nå gir jeg barna Paracet med en gang jeg oppdager feber. På den måten har jeg har mer kontroll på at feberen ikke skal stige for raskt.
Sjelden farlig
Feberkamper er ifølge Nicolai Klem, medisinsk ansvarlig lege i Hjemmelegene, mest vanlig blant barn i alderen 12 til 18 måneder. En av tre får gjentatte anfall og risikoen er større hos barn som har foreldre og søsken som har hatt feberkramper tidligere.
Typiske symptomer er at barnet mister bevisstheten, kroppen rister, ryggen spenner seg og hodet bøyes bakover.
– Feberkamper kommer som regel av at temperaturen stiger svært raskt som følge av en viral eller bakteriell infeksjon et sted i kroppen. Ofte kan det derfor komme veldig overraskende på foreldrene, fordi de kanskje ikke har rukket å oppdage at barnet har feber, sier Klem.
– Det er sjeldent farlig, men kan være et symptom på noe mer alvorlig, som for eksempel hjernehinnebetennelse. Barn som har hatt feberkramper bør derfor alltid vurderes av lege, for å finne ut hva årsaken til feberen og krampene er.
– Noen ganger kan man bli henvist til barneavdelingen på et sykehus for nærmere undersøkelser, for eksempel dersom barnet har hatt gjentatte feberkrampe-anfall eller legen ikke kan finne ut hvor infeksjonen kommer fra.

Medisinsk kull: Dette bør alle foreldre ha i skapet!
Forhindre at temperaturen stiger raskt
Hvorfor noen barn får feberkramper, er ukjent. Det kan imidlertid ha sammenheng med et litt umodent sentralnervesystem, og at barnet er genetisk sårbar for kramper.
Den beste måten å forebygge feberkramper på, er ifølge Klem å forhindre at temperaturen stiger hurtig. Dette kan du gjøre gjennom å avkjøle barnet, for eksempel ta av klær eller legge en kald klut på pannen.
Ifølge legen er det ikke bevist at febernedsettende medisiner som Paracetamol vil kunne forhindre feberkramper, men han mener det fortsatt er verdt et forsøk. Pass på å gi riktig dosering i henhold til barnets vekt.
Dersom barnet har hatt kramper tidligere, kan du få krampestillende medisiner som du kan bruke ved nye anfall.
– Hvis barnet ditt skulle få feberkramper er det viktig at du holder barnets luftveier åpne og dette gjøres best i stabilt sideleie slik at slim og spytt renner ut. Sørg også for at barnet ikke slår seg under krampeanfallet, sier han.
– Kontakt også lege. Om du ikke får tak i lege bør du ringe 113, hvor du får veiledning og informasjon om hva du bør gjøre videre.

Akuttbehandling ved feberkramper:
Legg barnet i stabilt sideleie, sørg for frie luftveier og beskytt barnet mot å skade seg.
Det vil ikke hjelpe å forsøke å dempe krampene, de må gå over av seg selv, men du kan avkjøle barnet ved å kle av det.
Kontakt lege eller ring 113, slik at du får veiledning og hjelp.

Marcus (3) ble syk etter å ha plukket brunsnegler i hagen
