Ble gravid med spiral:

– Jeg var i sjokk, det skal jo ikke gå an

Seks måneder etter andre fødsel fikk Veronica satt inn en hormonspiral, fordi hun ikke skulle ha flere barn. Men hun ble gravid, og det ble ikke oppdaget før hun var i uke 27...

BLE GRAVID PÅ PREVENSJON: Veronica (31) skulle ikke ha flere barn, derfor fikk hun satt inn en hormonspiral. Da hun fikk vondt i magen, var det ikke i tankene hennes at hun var gravid. FOTO: Privat
BLE GRAVID PÅ PREVENSJON: Veronica (31) skulle ikke ha flere barn, derfor fikk hun satt inn en hormonspiral. Da hun fikk vondt i magen, var det ikke i tankene hennes at hun var gravid. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da Veronica Bjørnstad hadde fått sitt andre barn, bestemte hun seg for at hun ikke skulle ha flere barn – det holdt i massevis med to. Seks måneder etter fødselen, dro hun til en gynekolog på Jessheim for å sette inn en hormonspiral. Gynekologen undersøkte henne, og satte inn spiralen.

– Alt var som normalt, men noen måneder senere ble jeg ganske dårlig, og hostet kraftig. Jeg hostet til jeg brakk meg, og da jeg hostet kjente jeg en liten kul inni magen. Jeg dro til en lege som undersøkte meg, og han trodde at jeg hadde fått brokk, noe som ikke er uvanlig etter å ha født.

Veronica skulle til Thailand om kort tid, og i forkant av ferien jobbet hun som vanlig. Hun jobbet både dag, kveld og natt.

– Jeg begynte å føle meg sliten, men tenkte at det var helt naturlig med tanke på arbeidsmengden. Da det var litt roligere på jobb, og jeg kunne slappe av, kjente jeg at magen var så urolig. Jeg ble bekymret, fordi jeg skulle reise om en liten uke. Jeg gikk på do, og satt der lenge, men det kom ingenting. Jeg syntes at det var veldig rart.

Neste dag skjedde det samme igjen. Magen var like urolig – Veronica følte at hele magen boblet kraftig. Hun tok hånden på magen, og følte at hun kunne kjenne «boblene».

– Tanken på at jeg kunne være gravid slo jeg fra meg – jeg hadde jo satt inn en spiral. Jeg snakket med ei venninne, og hun lurte på om jeg var helt sikker på at jeg ikke var gravid. Jeg nektet for at det kunne være det, men valgte likevel å kjøpe en graviditetstest.

– Jeg tror jeg var litt i sjokk

Neste dag dro Veronica på apoteket og kjøpte en graviditetstest. Og der var de – de to blå strekene, som indikerte at hun var gravid.

– Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg tror jeg var litt i sjokk – det skal jo ikke gå an å bli gravid når man har satt inn en spiral. Og jeg måtte fortelle det til samboeren, noe som resulterte i full panikk, ler Veronica.

Ettersom det var en lørdag, slet Veronica med å få time til ultralyd. Hun ringte rundt, og begynte å bli desperat etter å finne ut av hva som hadde skjedd.

– Jeg ringte til sykehuset som jeg fødte på for et år siden, og maste på å få time. Vi fikk komme, men måtte regne med lang ventetid. Da legen kjente på magen min, sa hun at barnet var altfor stort til at jeg kunne gjøre noe med det.

Da Veronica fikk se fosteret på skjermen, så hun at det ikke var en liten baby. Legen fastslo at Veronica var i uke 27.

– Jeg kunne ikke gjøre annet enn å le. Jeg var mye lenger på vei enn jeg hadde trodd! Samboeren min klarte ikke å skjønne hvordan vi skulle klare det, sier Veronica lattermildt.

LES OGSÅ: Kombinerer du p-piller med disse medisinene kan du fremdeles bli gravid

Ingen forsto at Veronica var gravid

Uken etter fikk Veronica gjennomført nok en ultralydundersøkelse. Hun fikk vite at babyen inne i magen var en gutt. Men spiralen, den fant de ikke.

– Jeg lurte fryktelig mye på hvor spiralen hadde blitt av – hadde den falt ut uten at jeg merket det? Ingen forsto noen ting.

Veronica ringte til sjefen sin, og forklarte situasjonen. Han ble helt paff. Han hadde sett Veronica på jobb hver dag, og klarte ikke å skjønne at hun var gravid – i hvert fall ikke så langt på vei.

– Jeg ringte også til mamma for å overrekke nyheten. Hun var helt sikker på at jeg tullet. Hun trodde ikke på meg før jeg sendte bilder fra ultralydundersøkelsen.

Var så vidt hun fikk bli med flyet hjem fra Thailand

Legen til Veronica sa at hun helt fint kunne reise på ferie til Thailand, hun var jo i god form. Selve oppholdet gikk bra. Problemene dukket opp på hjemreisen.

PLUTSELIG KOM MAGEN: Veronica fikk vite at hun var gravid i uke 27. Bare noen uker senere, fikk hun den typiske "gravidmagen". Her er hun kort tid før fødsel. FOTO: Privat
PLUTSELIG KOM MAGEN: Veronica fikk vite at hun var gravid i uke 27. Bare noen uker senere, fikk hun den typiske "gravidmagen". Her er hun kort tid før fødsel. FOTO: Privat Vis mer

– I løpet av ferien på tre uker hadde magen min «poppet ut». Babyen måtte ha snudd seg eller noe sånt, for plutselig struttet hele magen. Og jeg hadde ikke med meg noen legeerklæring, så det var så vidt jeg fikk bli med flyet hjem. Men heldigvis klarte vi å overbevise dem, og kom oss på flyet hjem til Norge.

Da Veronica kom hjem fra ferie, nærmet termindato seg med stormskritt. Hun ble satt i gang seks dager over anslått termindato. Og da gikk det fort: Hun hadde tre centimeter åpning, og 47 minutter senere var gutten ute.

– «Ser dere en spiral?» var det første jeg spurte om. Jordmor så rart på meg, ristet på hodet, og svarte nei. Det var ingen spiral der. Jeg var sikker på at den måtte ha falt ut.

Fant igjen spiralen til slutt

Tiden gikk, og familien på fem flyttet til Hamar. Veronica hadde ganske unormale blødninger, og valgte å oppsøke en gynekolog i sin nye hjemby. Og der møtte hun den samme legen som hadde satt inn spiralen, han hadde nemlig flyttet fra Jessheim til Hamar.

– Det var veldig pussig! Jeg måtte fortelle han alt som hadde skjedd, før han undersøkte meg. Og da fant han spiralen. Den satt fortsatt i livmorveggen!

Gynekologen kunne ikke gi et klart svar på hva som hadde skjedd. Veronica var altså en av få som har blitt gravid, til tross for at hun hadde satt inn en spiral.

– Det er ingen som vet hva som skjedde. Det er jo utrolig at spiralen satt igjen, også etter at jeg hadde født. Jeg ble forklart at grunnen til at jeg ikke merket at jeg var gravid, var fordi morkaken lå langt frem i magen – den lå der som en slags pute, og dempet sparkene til babyen. Den dekket et ganske stort område.

LES OGSÅ: Dette skjer når du slutter på p-piller

Har fått satt inn en ny hormonspiral

I dag er barna til Veronica ni, seks og fire år gamle. Da hun fikk yngstegutten, var de midt i en flytteprosess, som ble mye mer kaotisk enn de hadde sett for seg. Men i dag klarer de å se tilbake på det som skjedde med et smil om munnen.

PLUTSELIG FIKK DE EN LILLEBROR: Veronica var midt i en flytteprosess da hun fant ut at hun var gravid, for tredje gang. Det ble litt ekstra kaos, men i dag er hun veldig glad for at familien fikk en liten gutt. FOTO: Privat
PLUTSELIG FIKK DE EN LILLEBROR: Veronica var midt i en flytteprosess da hun fant ut at hun var gravid, for tredje gang. Det ble litt ekstra kaos, men i dag er hun veldig glad for at familien fikk en liten gutt. FOTO: Privat Vis mer

– Vi skulle jo ikke ha flere barn enn to, men så kom sistemann, og han er en veldig fin gutt. Vi er glade for at vi fikk han og – jeg vil ikke fraråde noen å få barn nummer tre, ler hun.

Veronica har fått satt inn en ny hormonspiral. Denne gangen har hun gått til jevnlige kontroller, for å se at den sitter på plass.

– Jeg har blitt litt paranoid. Det har blitt kjøpt inn mange graviditetstester, slik at jeg kan kontrollere at jeg ikke er gravid. Jeg vil ikke komme i den situasjonen en gang til!

Prevensjonsbruken øker

Bruken av prevensjon blant norske kvinner har økt de siste årene, og p-piller er alternativet de fleste av oss velger. De siste syv årene er det allikevel flere tenåringer og unge voksne som har valgt langtidsvirkende reversibel prevensjon, slik som p-stav og hormonspiral.

Mange synes det er vanskelig å velge prevensjonsmiddel, og noen bekymrer seg for å bli gravide – til tross for at risikoen er svært liten. Hvor trygt det er, varierer.

LES OGSÅ: - Glemmer du to eller flere piller anbefales det å bruke kondom i tillegg til å ta pillene

Oversikt over hvor trygge de ulike prevensjonsmidlene er:

  • Kondom: 15 eller flere av 100 kvinner blir gravide per år
  • P-sprøyte, p-pille, minipille, p-plaster og p-ring: 3-8 av 100 blir gravide per år
  • P-stav, hormonspiral og kobberspiral: Under 1 av 100 blir gravide per år

Finnes ikke et prevensjonsmiddel som er 100 prosent trygt

Ifølge Tore Follestad, assisterende daglig leder ved Sex og samfunn i Oslo, finnes det ikke prevensjon som er 100 prosent trygg.

– P-stav er det sikreste alternativet som finnes. 0,05 prosent av brukerne opplever å bli gravide mens de bruker p-stav, noe som er langt lavere enn mange andre alternativer, sier han, og legger til:

– Du kan i teorien bli gravid uansett hvilket prevensjonsmiddel du går på, men p-stav og spiral er veldig trygt, sammenlignet med for eksempel p-piller eller p-plaster. Det er mange som glemmer å ta pillene når de skal, så disse graviditetene oppstår gjerne grunnet brukerfeil.

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner, men det er det dårligste valget om man ikke ønsker å bli gravid, ifølge Follestad.

– De viktigste årsakene til det, er brukerfeil, for eksempel ved at kondomet er for lite eller for stort, slik at det sklir av eller sprekket under samleiet.

LES OGSÅ: Advarer mot omstridt prevensjonsmiddel

Husk på dette om du bruker p-piller eller minipiller!

Du kan bli gravid selv om du husker å ta p-pillen eller minipillen din til samme tid hver dag. Det er nemlig andre faktorer som kan påvirke beskyttelsen.

– Om du er syk og kaster opp eller har diaré, eller bruker andre medisiner ved siden av, kan pillen miste effekt. Skal du starte på antibiotika eller en ny medisin, bør du snakke med legen din om det kan kombineres med pillene, sier Follestad.

For de som ønsker beskyttelse med en varighet i opptil tre-fem år, kan hormonspiral være aktuelt. Men den kan faktisk falle ut, om man er uheldig.

– Den kan ikke forsvinne til andre steder av kroppen, det er umulig, men den kan falle ut. Derfor er det lurt at spiralen har noen tråder festet til seg, slik at man kan stikke en finger inn og kjenne at trådene er der. Om de skulle være borte, er det lurt å sjekke det opp hos legen, sier Follestad.

LES OGSÅ: - I 2016 hadde vi det laveste aborttallet siden 1979

Er Cerazette mindre trygt?

Ifølge flere forumer og Facebook-grupper, er det tilsynelatende mange av de som har blitt ufrivillig gravide, som har brukt Cerazette som prevensjonsmiddel. Er dette prevensjonsmidlet mindre trygt enn andre alternativer?

– Cerazette er en moderne minipille, som kun inneholder gestagen. Cerazette gir en sikkerhet som kan sammenlignes med kombinasjons-p-piller (inneholder både østrogen og gestagen), men sikkerheten er dårligere og slingringsmonn mindre hvis kvinnen glemmer å ta en pille. Det kan være en mulig forklaring på hvorfor en del kvinner opplever å ha blitt gravide mens de har gått på disse pillene, sier Morten Finckenhagen, overlege ved Enhet for Riktig bruk av legemidler, ved Legemiddelverket.

I motsetning til kombinasjonspiller, kan Cerazette brukes under amming, uten å redusere melkeproduksjonen eller påvirke barnet.

– Etter min mening er det ingen grunn til å advare mot bruk av Cerazette, men den passer ikke like godt for alle. Den som forskriver prevensjonen bør gi grundig informasjon til kvinnen om fordeler og ulemper ved de ulike alternativene. Beslutningen bør være et såkalt samvalg, der man legger mest vekt på kvinnens ønsker og behov. Det er også viktig at kvinnen selv setter seg godt inn i bruken og leser pakningsvedlegget nøye. Det finnes apper som kan hjelpe kvinnen med å huske å ta pillen hver dag på et gitt klokkeslett, slik som for eksempel «Min Felleskatalog», sier Finckenhagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer