Hypnofødsel

- Jeg var så redd for å føde at jeg vurderte å ikke få barn

Ida Arnesen (31) hadde lammende fødselsangst.

FØDSELSANGST: Ida Arnesen (31) forteller hvordan hun selv slet med fødselsangst. FOTO: Privat
FØDSELSANGST: Ida Arnesen (31) forteller hvordan hun selv slet med fødselsangst. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Interessen for hypnofødsel synes å være økende blant norske gravide og de siste årene har det dukket opp stadig flere private foretak som tilbyr kurs.

Men hva er egentlig hypnofødsel og hvorfor velger noen kvinner denne metoden når de skal føde?

Ida Arnesen (31) har i ett års tid drevet kurs gjennom nettsiden Hypnofødsel.no. Hun forteller at det hele startet som et resultat av at hun selv slet med fødselsangst.

– Jeg var så redd for å føde at jeg faktisk vurderte å ikke bli gravid. Jeg turte knapt snakke om det. En venninne av meg visste at jeg var redd og anbefalte meg å ta et kurs i hypnofødsel.

– Jeg leste først Katharine Graves bok om hypnofødsel og bestemte meg for å prøve. Bare noen uker inn i kurset opplevde jeg en stor transformasjon. Fra å ha søvnløse netter hvor jeg våknet kaldsvett med mareritt, begynte jeg å glede meg til fødselen. Følelsen av å endelig kunne slappe av og være trygg, er vanskelig å beskrive.

– Allerede 15 minutter etter at datteren min kom til verden sa jeg høyt ut i fødestua at dette var noe jeg fint kunne gjøre igjen. Og da hadde jeg absolutt ikke en fødsel hvor babyen bare sklir ut, sier hun.

Hypnofødsel får kroppen til å slappe av

Hypnofødsel er enkelt forklart en fødselsforberedende prosess som inkluderer mental trening, avslapning, pusteteknikker og kunnskap om hva som skjer med kroppen før og under fødselen.

Begrepet er i seg selv litt misvisende, da det ikke dreier seg om å bli hypnotisert inn i en tilstand hvor du mister kontrollen over deg selv. Det handler mer om å sette seg selv i en stemning hvor du er totalt avslappet.

– «Hypno» betyr «bruk av ord». Under avspenningsøvelsene hører vi på tekster med blant annet positiv affirmasjon som leses sammen med musikk, og som fører til at kroppen slapper av. På denne måten bygger vi opp triggere slik at når du hører lydsporene under fødselen, vil kroppen automatisk roe seg ned. På denne måten slipper du selv å fokusere på dette under fødselen.

– Det handler også om å «reframe» hele fødselen. Alle kvinner har med seg mange inntrykk og oppfatninger av hva en fødsel er. Ofte har vi hørt historier fra mødre og venninner om hvor forferdelig det å føde er, men det trenger det ikke å være. Det er en fantastisk ting og vi kvinner er bygget for å føde.

Hvis det ligger i underbevisstheten at det å føde er noe utrygt, kommer man ifølge Arnesen fort i et «freeze, fight or flight modus», slik at kroppen jobber mot seg selv.

– Hypnofødsel handler om å bytte ut dette negative med positive følelser og tanker rundt fødselen. Målet er at man under fødselen skal jobbe på lag med kroppen og ikke imot. Slik kan man få en positiv fødselsopplevelse!

HYPNOFØDSEL: Mental trening, avslapning og pusteteknikker er essensen i den fødselsforberedende prosessen hypnofødsel. FOTO: NTB
HYPNOFØDSEL: Mental trening, avslapning og pusteteknikker er essensen i den fødselsforberedende prosessen hypnofødsel. FOTO: NTB Vis mer

Kan hjelpe kvinner med fødselsangst

Ingvill Øvsthus er psykologspesialist og driver mammakurs.no som er en nettportal med ulike kurs til glede og støtte i svangerskap, fødsel og spedbarnstiden.

Hun er enig i at hypnofødsel er en veldig god måte å forberede seg til fødselen på

– Du får viktig kunnskap om fødekroppen din og lærer gode verktøy for å beholde ro i hodet og kroppen. Jeg anbefaler alle kvinner med fødselsangst å forberede seg godt til fødselen på flere områder og en viktig del av det kan være å lære seg hypnofødselteknikker.

Ingen kan forutsi nøyaktig hvordan en fødsel vil forløpe og i følge Øvsthus kan noen kvinner oppleve å bli skuffet hvis fødselen utvikler seg på en slik måte at de ikke får brukt mestringsstrategiene de har øvd inn.

– Jeg tenker at det er lurt å være innstilt på at du ikke vet akkurat hvordan fødselen blir, men at du uansett alltid vil ha igjen for å ha forberedt deg godt, sier hun.

POSITIV: Psykolog Ingvill Øvsthus mener hypnofødsel kan være en fin måte å forberede seg til fødselen på. FOTO: Privat
POSITIV: Psykolog Ingvill Øvsthus mener hypnofødsel kan være en fin måte å forberede seg til fødselen på. FOTO: Privat Vis mer

– Egentlig veldig jordnært

I kurset Ida Arnesen holder får også deltagerne grunnleggende kunnskap om kroppen. Teorien er at kvinner vil oppleve fødselen mer positiv dersom de vet hva som skjer. Også partneren får informasjon om hva vedkommende kan bidra med for at mor skal slappe godt av.

– Katharine Graves, som grunnla den retningen av hypnofødsel som jeg er en del av, hevder at disse teknikkene også fører til at babyen kommer ut mer avslappet. Det handler også om hvilken tilstand man er i, idet man møter babyen for første gang, sier hun.

– Jeg håper at flere får øynene opp for fordelene med hypnofødsel. Det er i grunn nesten litt synd at det heter hypnofødsel, jeg tror uttrykket får folk til å skygge unna. Det høres litt hippie og svevende ut, men det er egentlig veldig jordnært og enkelt. Alle kommende mødre har godt av å lære dette.

KURSER ANDRE MØDRE: Fødselsangst ledet Ida Arnesen til hypnofødsel-metoden, som hun nå lærer bort til andre gravide. FOTO: Privat
KURSER ANDRE MØDRE: Fødselsangst ledet Ida Arnesen til hypnofødsel-metoden, som hun nå lærer bort til andre gravide. FOTO: Privat Vis mer

Føder ofte uten smertelindring

Foreløpig har det ikke blitt gjort så mange studier på hypnofødsler. En forskningsoversikt fra 2011 konkluderte imidlertid med at disse teknikken kan bidra til at kvinner føler seg mer avslappet under fødselen og at de gleder seg mer over opplevelsen.

Det var også en større sannsynlighet for at disse kvinnene fødte uten smertelindring.

Hypnofødsel-metoden gir riktignok ingen føringer når det gjelder bruk av smertestillende under fødselen, selv om mange kvinner som tar kurset ender opp med å føde naturlig.

– Mange kommer hit med ønsket om en naturlig fødsel, men målet er at mødre skal gjøre det som er rett for dem. Det viktige er at man har gjort et informert valg og vet hva som passer for seg. Det er som at man blir kjent med kroppen sin på nytt i en fødselsforberedende prosess, sier Arnesen.

– Kroppen produserer mer oxytocin, det vil si velværehormon, hvis man slapper av og kjenner seg trygg. Dette fører til at fødselen blir mer effektiv, samtidig produserer man mer endorfiner som er kroppens naturlige smertestillende.

VALGTE HYPNOFØDSEL: I Storbritannia er hypnofødsel en del av det offentlige tilbudet og metoden ble benyttet av Hertuginne Kate. FOTO: Isabel Infantes/NTB Scanpix
VALGTE HYPNOFØDSEL: I Storbritannia er hypnofødsel en del av det offentlige tilbudet og metoden ble benyttet av Hertuginne Kate. FOTO: Isabel Infantes/NTB Scanpix Vis mer

Hertuginne Kate valgte hypnofødsel

Metodens økte popularitet de siste årene har nok blitt godt hjulpet av at Hertuginne Kate har født alle sine tre barn ved hjelp av hypnofødsel-teknikkene.

I en episode av podcasten «Happy Mum, Happy Baby» forteller hun at hun oppdaget metoden da hun i sitt første svangerskap kjempet mot hyperemesis gravidarum (alvorlig svangerskapskvalme).

– Det var gjennom hypermesis at jeg virkelig skjønte tankenes kraft over kroppen, sa hertuginnen, som understreket at dette ikke er en metode som nødvendigvis passer for alle.

Også her i Norge begynner noen kjendiser å hoppe på bølgen. Charlotte Thorstvedt, tidligere programleder og nå fotograf, valgte å forberede seg med hypnofødselkurs da hun ble mamma for første gang i desember 2019.

Til Positivfodsel.no forteller hun at hun gir hypnofødsel æren for at hun klarte å stole på kroppens egne fødeevne, noe som blant annet førte til at hun orket å vente på at fødselen skulle sette i gang naturlig av seg selv.

Holder kurs uten helsefaglig bakgrunn

Men mens hypnofødsel i land som Storbritannia har blitt en del av den offentlige fødselsomsorgen, er dette foreløpig noe som her i Norge tilbys av små private foretak og ofte av personer uten helsefaglig bakgrunn.

Ida Arnesen, som til vanlig jobber som lærer, understreker at hun aldri gir deltakerne på kursene medisinske råd.

– Jeg gir kun informasjon. Dette er ikke et kurs som erstatter oppfølgingen fra jordmor, det er ment som et tillegg. Vi er opptatte av hvordan den gravide kan samarbeide godt med jordmor og lege, for eksempel hva det kan være lurt å tenke på når man skal skrive et fødselsbrev. Jeg tror at det å ikke ha helsefaglig bakgrunn på mange måter kan være en fordel, fordi vi har et annet perspektiv.

– Vi går også mer i dybden på ting. Mens man på helsestasjonen får vite at man skal puste rolig, lærer du hos oss hvordan du skal gjøre dette.

Håper at hypnofødsel vil bli et offentlig tilbud

Psykolog Ingvill Øvsthus peker på at det i dag finnes flere hypnofødsel-konsepter som krever sertifisering av kursholder, uten krav om at man må ha helsefaglig bakgrunn. Hun har imidlertid inntrykk av at disse utdanningene er gode.

– Men det er naturligvis viktig at man ikke går ut over sin kompetanse. Selv er jeg både psykolog og har en mastergrad i mestring av fødselssmerter, så for meg er det viktig å lære bort hypnofødselteknikker i kombinasjon med også andre gode psykologiske verktøy.

– Det fødselsforberedende kurset «Min fødsel» på mammakurs.no har jeg utviklet sammen med jordmor, fysioterapeut og doula for å gi blivende foreldre det beste fra alle fagområdene.

– Hypnofødsel er en del av det offentlige tilbudet i Storbritannia, håper du at det også vil bli det her i Norge?

– Jeg håper vi kommer dit også her i Norge! Det ville vært et fantastisk tilbud til gravide, deres partnere og alle babyene. Og det ville vært veldig positivt for fødeavdelingene og alle de ansatte der.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer