- Jeg vil ikke være mamma lenger, sier småbarnsmor Cathrine Montero Moen (33) i et videoklipp publisert på TikTok nylig.
Ute på et berg mellom tårer og hikst, forteller 33-åringen at morsrollen er vanskelig og krevende, og at hun ikke har mer å gi.
- Jeg blir bare en skikkelig dårlig versjon av meg selv. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal takle å være mamma, fortsetter hun.
Samtidig understreker Moen, som har to barn under tre år, at hun elsker guttene sine, og ikke vil byttet dem ut med noe annet.
- Jeg føler meg så slem som sier jeg ikke vil være mamma lenger (..) men noen ganger føles det så sykt håpløst.
- Sammenbrudd
Videoen var ikke helt gjennomtenkt, forteller Moen til KK noen dager senere, og forklarer at hun hadde nådd et bristepunkt den dagen, etter en natt med lite søvn og hvor barna hadde krevd mye energi og tålmodighet.
- Verden raste sammen, og jeg måtte bare komme meg ut av huset, få luft og hente meg inn igjen.

33-åringen ga barna til barnefar og resten av familien, satte seg på et berg og lot tårene komme.
- Slike sammenbrudd er ikke hverdagskost, men det hjelper å komme seg ut av situasjonen, skifte fokus og få ut frustrasjon med trening eller ved å spille musikk.

– Ikke vær barnas tjener i sommer. Du skal også ha ferie
- Lei glorifisering
Videoen har senere gått viralt på TikTok med over 16 000 likerklikk og over 1500 kommentarer i skrivende stund. De fleste er positive, og mange andre erkjenner også at de kjenner på slike følelser.
Mange synes Moen er tøff som tør å dele.
- 95 prosent av reaksjonene, om ikke mer, har vært positive og flere har tatt til tårene når de ser videoen fordi de kjenner seg igjen i akkurat de følelsene, sier Moen.
Hun mener den voldsomme responsen viser hvor viktig det er å være ærlig om vonde mamma- eller pappafølelser, og synes for få er åpne om det samme.
- Jeg er lei av at folk glorifiserer foreldretilværelsen, fordi det gjør at det blir et stort sjokk å bli foreldre. Det er mange vakre sider ved å være mamma eller pappa, men det er også ekstremt krevende.

Malin ble mormor som 33-åring: - Jeg tenkte «du må ta en test til»
Frykter mammapolitiet
Moen tror foreldre kvier seg for å dele slike følelser fordi det er knyttet til mye skam, men også fordi mange er redd for mammapolitiet.

- De er alltid på jobb og bidrar nok til at folk blir mer lukket spesielt om man allerede har det tungt, sier hun.
- Kommentarer som; skjerp deg, ta deg sammen, her må barnevernet komme inn, gjør at man blir enda mer fortvilet fordi man som forelder bryr seg med hele hjertet. Hadde vi ikke gjort det, hadde det ikke vært så vanskelig.
Moen ønsker å slå et slag for åpenhet, og gjøre det greit for foreldre å dele at de er lei eller slitne. Hun håper det vil normalisere de vonde følelse og gjøre at færre kjenner seg alene.
- Man er ikke en dårlig forelder fordi man tør å si at man er drittlei, for det tar på å ikke få nok søvn og alltid sette barnas behov først.
- Ikke uvanlig
Depressive symptomer i forbindelse med fødsel og barseltid, er ikke uvanlig skal vi tro Landsforeningen for 1001 dager, som opplyser om at 1 av ti kvinner rammes. Under pandemien tredoblet andelen seg, til over 30 prosent, ifølge Tidsskriftet.
Under svangerskapet, men også i småbarnstiden er man mye mer sårbar enn ellers, forteller psykologspesialist Gro Vatne Brean til KK.

Hun forklarer at det skyldes nevrobiologiske og hormonelle endringer i kroppen som gjør at man lettere kjenner egne følelser for å kunne møte barnets behov. Hos mange kvinner kan dette imidlertid bli overveldende.
Annonsørinnhold
Aller Media
Det er ikke uten grunn at alle skal ha denne nå
i samarbeid med Aller Media- Noen får angst, blir nedstemte, slitne eller urolige. Å føle at man mister seg selv, eller kjenne på en ambivalens knyttet til morsrollen, er heller ikke uvanlig.
I dagens samfunn er det lett å føle at man ikke tilfredsstiller kravene om å være den perfekte mor, påpeker psykologspesialisten. Da kan tanker som at «dette fikser jeg ikke», eller «jeg burde aldri fått barn» - melde seg.
En barselplan
Hva som gjør at en mamma føler verden raser sammen varierer, forteller Brean, men peker på mangel på søvn, lite avlastning og tidligere vonde erfaringer som typiske triggere. Ofte skyldes sammenbrudd en kombinasjon.
- Vi har lenge anbefalt kvinner å lage en plan for fødsel, men ofte glemt tiden etterpå. Nå er vi også opptatt av en barselplan, hvor kvinnen sammen med partner og jordmor prøver å finne ut hva man trenger etter fødsel, sier psykologen.
Hensikten er å bli kjent med sårbarhetsfaktorer man tar med seg fra tidligere, men også å tørre å sette ord på følelser og be om hjelp.

- Jeg ble aldri fornøyd med meg selv som mamma
Har man nådd punktet hvor verden rakner bør man ta en pause, anbefaler psykologspesialisten. En kopp te, en dusj eller tur uten barnevogn kan hjelpe noen, forteller hun, men understreker at noen kvinner «mister seg selv» på en måte som gjør at de trenger hjelp fra helsepersonell.
- Uansett i hvilken grad kvinnen strever, er det viktig å minne om at det vil bli bra igjen. Barnet blir eldre og mor finner tilbake til seg selv.