Å få barn

- Jeg ville bare gråte

Kristins barn nummer to var våken hele natta, uke etter uke. Hun hadde trengt at noen fortalte henne at det kom til å gå over. Det gjør hun i ny bok.

BOK OM SMÅBARNSLIVET: - Målet er å være til hjelp, nytte og trøst til andre i samme situasjon, sier Kristin Storrusten, en av tre forfattere bak ny bok. FOTO: Julie Pike
BOK OM SMÅBARNSLIVET: - Målet er å være til hjelp, nytte og trøst til andre i samme situasjon, sier Kristin Storrusten, en av tre forfattere bak ny bok. FOTO: Julie Pike Vis mer
Publisert

Enda en bok om hvor krevende det er å få barn, sier du?

- Vi tenkte at det faktisk manglet noe som kunne si noe om hvordan det er å være midt i situasjonen, som ikke er svartmalende, formanende eller sånn «nå kan du si farvel til alt du har satt pris å med livet ditt», forklarer Kristin Storrusten, som er en av de tre forfatterne bak boka Feltnotater fra småbarnslivet som er ute i bokhandlene i disse dager.

- Vi håper jo boka skal bidra til at flere senker skuldrene litt, sier Storrusten.

De tre kvinnene vet hva de skriver om (to av dem er tobarnsmødre og en fikk tvillinger da hun tok sats og skulle få en til) og har alle erfaring med så skrive og skildre morsrollen og de mange uvante utfordringene rundt det «nye» livet.

Kristin Storrusten har tidligere utgitt diktsamlingen «Barsel», Heidi Bøhagen er kvinnen bak bloggen «Den ambivalente mor» og Therese G. Eide er tegneserieskaperen bak «Intet nytt fra hjemmefronten». Anmeldelsene til nå må antakelig ha hjulpet på nattesøvnen til trioen som har skrevet midt i amming og nattevåk. De har nemlig vært strålende.

«Hvis det er én ting jeg skulle fått i hånden da jeg nettopp hadde født, var det denne boken», skrev Aftenpostens anmelder.

- Jeg syns ofte det blir veldig polarisert når man leser om andres barselopplevelser. Enten er det bare mørkt, eller så er det litt sånn «kaos og bæsj oppetter veggene», sier Storrusten som ønsker å nyansere det bildet.

I tillegg mener hun at vi ikke skal undervurdere den eksistensielle opplevelsen det er å få barn.

MAMMATRIO: Heidi Bøhagen, i midten Kristin Storrusten og Therese Eide (kvinnen bak illustrasjonene) Foto: Helge Skodvin
MAMMATRIO: Heidi Bøhagen, i midten Kristin Storrusten og Therese Eide (kvinnen bak illustrasjonene) Foto: Helge Skodvin Vis mer

- Det blir bedre!

- Det rommer alle de store følelsene. Både de fine øyeblikkene og det som er tungt, forklarer hun og understreker at boka er ment for alle. Som et slags leirbål der man deler historier og gir råd. Uten et dømmende mammapoliti.

- Innledningsvis står det til og med at hvis du som utslitt nybakt mamma bare rekker å lese forordet, skal du som leser få hovedbudskapet oppsummert allerede der, nemlig at å ta vare på deg selv er det beste du kan gjøre for barna dine, hvis du har det fælt er det ting du kan gjøre for å ha det bedre, og sist men ikke minst: folk som er mye teitere enn deg, har også klart å oppdra barn.

Det er heller ikke tilfeldig at boka lettlest, har mye dialog og diskusjon mellom de tre forfatterne, og at temaene som diskuteres og belyses gjøres i tegneserieform. Det er lettlest, det er skråblikk og humor og det er overkommelig for den som allerede ser i kryss.

- Vi har lyst å fortelle alle som føler seg sårbare og frynsete at det kommer til å bli bedre, sier Storrusten og påpeker at nybakte mødre også kan kjenne seg ganske ensomme den første tiden.

For selv om Internett tilbyr både ulike fora og er gir svar og råd om alt man lurer på i en sårbar periode i livet, er det også et sted hvor du kan risikere å få kjeft når du tåler det minst.

I FELT: - Det er ikke en typisk bok om barn det her, forklarer Storrusten. Foto: Tiden Forlag
I FELT: - Det er ikke en typisk bok om barn det her, forklarer Storrusten. Foto: Tiden Forlag Vis mer

Søvnløs nummer to

Storrusten hadde selv store utfordringer med barn nummer to som ikke ville sove, og beskriver en ekstrem periode, der hun over tid følte seg helt på siden av seg selv.

- Søvnproblemene preget meg vel på nesten alle måter. Jeg var helt skjør og ville bare gråte overalt. Det føltes som jeg langsomt sank inn i at det ble verre og verre, og det viktigste var at jeg endelig skjønte at det var blitt for ille og at det ikke var greit å sove så lite. Jo mindre jeg sov, desto mer forsvarte jeg overfor meg selv at det var sånn det måtte være. Vi hadde ikke overskudd til noen ting, forklarer Storrusten.

I boka skriver hun om at familien fikk hjelp av en søvnterapeut. Det hjalp. Det som ikke hjalp var å få høre tusen ulike meninger om hvordan barn skal finne søvnen, ofte kombinert med en fordømmende holdning om at de selv ALDRI ville ha gjort det på den måten.

- Hvorfor er det så mye fordømmelse på diverse mammaforum?

- Mye skyldes nok at man selv er usikker. Hele foreldreskapet er jo å være usikker. Og da griper man til en ting man føler at man mestrer, og klynger seg fast til den.

- Etter hvert har jeg begynt å tenke at alle råd som kommer uten faktisk hjelp - «barn bør sove slik eller sånn!» som ikke tilbyr å legge barna dine eller sende deg penger til en søvnsjaman, ikke er så veldig mye verdt, sier Storrusten.

I boka skriver hun at det er lurt å beskytte seg selv litt, og velge kilder med omhu. Kanskje skal du ikke starte en tråd i et forum hvis du ikke tåler å lese svarene? Få temaer er for øvrig like polariserende som søvn. Her kan folk anklage hverandre for de uhyrligste ting.

Redd for å gjøre feil

- Det er veldig mye nytte og god hjelp på nettet, men det er også et sted der blir skrevet mye man kan bli støtt av. Og ikke minst redd, sier Storrusten.

Hun tror for øvrig dagens foreldre er preget av frykten for å ikke være gode nok.

- Jeg kjenner folk som sier: jeg kan aldri få barn, jeg kommer til å ødelegge dem. De har en forestilling om barn kan skades dersom du ikke er forelder på riktige måten, sier Storrusten og innrømmer at hun har lest utallige bøker om emnet og kommet fram til et sett med det hun opplever som fornuftige prinsipper. Mye av det handler om å gi plass til både barnets og dine egne følelser, styrke båndet mellom dere og selvsagt ikke slå når du blir sint, men sint - det kommer både du og barnet til å bli på hverandre. Og det er helt naturlig.

Boka er delt inn i kapitler som barsel, søvn og samliv, men også temaer som følelser og identitet blir diskutert. Hvem blir vi når vi blir mødre?

- Det er et stort spørsmål. Jeg tror det er fint å tenke gjennom hva man har satt mest pris på med sine egne foreldre, og hva man kanskje vil gjøre annerledes. Også man man erkjenne at det ikke kommer til å bli helt som du har tenkt uansett, sier Storrusten.

Som et siste spørsmål til en som har skrevet en bok om småbarnsfasen - midt i småbarnsfasen, hva kunne hun ønske at noen fortalte henne da det sto på som verst?

- Det var noen som sa det: «Det kommer rødvinskvelder igjen». Det trengte jeg å høre fordi de syv første månedene besto nesten bare av skriking. Det var ikke alkoholen i seg selv, men bare løftet om at det en dag ville komme. Og det har kommet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer