Mamma

- Jeg ville gå på do uten smerter, ikke ligge sammen

Treningsekspert Stine Næss-Hartmann mener kvinnen ikke blir tatt nok på alvor etter fødsel. Hvorfor er det mer fokus på å komme i gang med sex enn å få tatt en skikkelig undersøkelse av underliv og bekkenbunn?

- Jeg ville gå på do uten smerter, ikke ligge sammen
Publisert

Stine Næss-Hartmann (34) er treningsprofilen og «Farmen»-deltakeren som med sitt skyhøye energinivå, og tilsvarende ladebehov (legger seg senest klokka ti hver kveld) jobber utrettelig med å inspirere andre til fysisk aktivitet.

Det var før hun ble mamma for rundt tre måneder siden.

Mye har skjedd siden da. Hennes egne leggerutiner har måttet vike for melkebehovet til den lille, og hennes egen kropp kan ikke umiddelbart legge ut på lange løpeturer, slik hun gjorde omtrent helt fram til fødsel.

- Jeg var jo i toppform, og trente og løp omtrent helt til Storm kom, sier Stine på telefon med KK.

- Akkurat det der vakte jo noen reaksjoner så klart. Jeg fikk en del anmodninger om å roe meg kraftig ned ja. Det får jeg jo alltid, sier Stine og ler og understreker at hun som hadde et slikt treningsgrunnlag fra før, og i tillegg følte seg både energisk og sprek under graviditeten, fint kunne trene slik hun gjorde.

- Hovedpoenget mitt var å kommunisere viktigheten av å lytte til kroppen. Er du i form? Kjør på. Er du sliten? Da må du hvile. Etter at Storm kom har jeg vært nøye på å ta det trinnvis selv, og ønsker å bygge opp muskulaturen gradvis, sier Stine.

Dette med kvinnehelse og kroppslige utfordringer under graviditeten og etter fødsel, har blitt et tema hun brenner for.

SYKEHUS-SELFIE: Dagen før fødselen, fra sykehuset. Foto: Privat
SYKEHUS-SELFIE: Dagen før fødselen, fra sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Selv delte hun blant annet at hun hadde herpes i skjeden, og derfor kanskje ikke kunne føde vaginalt, dersom hun kom til å ha et utbrudd når fødselen gikk i gang.

- Det var et kjempestort stressmoment! Og noe jeg visste altfor lite om fra før. Da jeg delte det med følgerne mine, fikk jeg meldinger fra kvinner som hadde skammet seg sånn over samme problem, og aldri hadde sagt det til noen. Sånt syns jeg er kjipt å høre, og hvis jeg kan bidra til mindre skam, er jo det helt rått, sier Stine.

Det ble vaginal fødsel, slik Stine ønsket. Lille Storm ankom verden til lyden av dundrende house-musikk. Eller helt mot slutten rakk de å sette på «Se Ilden Lyse!», akkurat som de hadde drømt om.

- Det var helt fantastisk! Både jeg og Jakob (ektemannen) elsker musikk, så vi dundra på med det. Ikke noe yoga-opplegg her nei, ler Stine som gjerne skulle spilt enda høyere.

NYFORELSKET: Men også sliten. Stine oppfordrer nybakte mødre til å prioritere søvn framfor å stresse med trening den første tiden. Foto: Privat
NYFORELSKET: Men også sliten. Stine oppfordrer nybakte mødre til å prioritere søvn framfor å stresse med trening den første tiden. Foto: Privat Vis mer

Stine delte fødselsopplevelsen på Instagram. Og etterhvert kom oppdateringer om alt fra ammeutfordringer, til den nye opplevelsen av å være frynsete av søvnløshet, og fullstendig nyforelsket i den nyfødte.

«Kroppen min skriker etter søvn like mye som Storm skriker etter mammas pupper når han er sulten», skrev Stine et par uker etter fødselen.

- Man er jo fryktelig sliten i den første tiden. Og vet du? Jeg synes kvinner skal slutte å si til hverandre at de må huske å nyte den tiden der. Nyte? Du og din egen kropp har vært gjennom en skikkelig røff runde, og hjernen strever med alt som er nytt. Det er beinhardt, sier Stine oppriktig.

Opplever «pulepress»

Og nettopp dette med å finne formen igjen etter et svangerskap, i et tempo du selv kjenner er riktig, er noe Stine mener er viktig. At det er lov å kjenne seg mørbanket og sliten. Og at det er lov å bli overrasket over alt fra etterier (ja, det kommer smerter etter fødselen også) til hvor mange dager man faktisk blør etterpå.

- Jeg syns det er helt underkommunisert hvor røft det er for kroppen å gjennomgå en fødsel, og at mye av det vi kvinner lurer på om egen kropp, ikke er noe tema etter fødsel, sier Stine.

Da hun seks uker etter egen fødsel la ut et innlegg om at det hun kalte «pulepress» etter fødsel, fikk hun mange meldinger fra kvinner som syntes det var tøft at hun turte å si noe om temaet. I informasjonmateriellet til kvinner som har født, står det nemlig at man bør vente til seks uker etter fødsel med samleie, og at man bør ha en samtale om prevensjonbruk videre, for ja - husk at du kan bli gravid igjen på første eggløsning og så videre.

- Tanken på sex hadde ikke streifa meg en gang på det tidspunktet! Altså, jeg var mer opptatt av når det skulle slutte å gjøre vondt å gå på do, enn når vi skulle ligge sammen igjen, sier Stine og ler.

- Men jeg mener det alvorlig. Jeg skulle ønske kvinnens kropp etter fødsel ble tatt mer på alvor. Jeg tror flere enn meg kunne tenke seg en skikkelig sjekk av underlivet og bekkenbunn framfor en prevensjonsprat. Da jeg la ut innlegget var det flere som fortalte at de hadde opplevd «pulepress» fra både barselgrupper og helsesøster, noe jeg syns er trist. Dette må man føle seg klar for selv, så enkelt er det, sier Stine og minner om at det finnes en rekke seksuelle aktiviteter som kan erstatte samleie i en periode. Hvis man føler for det.

Hva er tanken bak å dele noe som mange opplever som privat, og kanskje til og med flaut?

- Jeg syns jo det er mye candyfloss der ute, når folk legger ut bilder fra småbarnslivet. Hos meg er det ikke mye «tap to clean» eller forskjønnende filtre, sier Stine og ler.

Å dele opplevelsen av en kropp i endring, tror hun er viktig.

- Jeg prøver å dele en del av de kroppslige erfaringene, fordi jeg opplevde at det var mye jeg ikke visste selv. At jeg skulle blø i så mange uker etter fødselen for eksempel. At jeg hadde vondt både foran og bak. Også har jeg jo et oppriktig ønske om at vi skal slutte å sammenligne oss så veldig med hverandre. Og heller ikke kommentere negativt dersom noen velger å gjøre noe annerledes enn deg selv, oppfordrer Stine som selv skal bruke sommeren til å koble av, gjerne på stranda. I den kroppen hun har.

Hun har allerede dokumentert strandbesøk med ammeinnlegg i biknitoppen, samt bind med vinger brettet rundt bikinitrusen.

- Sommeren er magisk, hvis man bare gir litt mer faen i ting, skrev Stine.

UTEN FILTER: Men med vinger! Foto: Privat
UTEN FILTER: Men med vinger! Foto: Privat Vis mer

- Faktisk har det å bli mamma gitt meg et enda bedre selvtillit. Tenk på alt denne kroppen her klarer? Jeg blir skikkelig stolt. Det er jo ganske utrolig å tenke på, sier Stine og håper flere nybakte mødre kan tenke nettopp det, når bikinisesongen inntreffer like etter fødsel.

- Jeg sier bare heia damekroppen jeg! Den er i grunn rimelig rå, avslutter Stine.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer