Jeg vokste opp i ett alkoholisert hjem

– Jeg likte aldri at det luktet alkohol, for da visste jeg hvordan kvelden ville bli. Illustrasjonsfoto: Shutterstock ©
– Jeg likte aldri at det luktet alkohol, for da visste jeg hvordan kvelden ville bli. Illustrasjonsfoto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn skal slippe å måtte oppleve fyll, å bli tilsidesatt for de voksnes behov og å bli for tidlig voksen på grunn av foreldrenes problemer, skriver denne jenta. Det var det hun selv opplevde. Les hennes historie her.

Et hjem preget av fest og alkohol

Mamma var allerede seks måneder på vei, da hun fant ut at hun gikk gravid med meg. Jeg kom som en overraskelse og medførte nok en stor omstilling i livet hennes, men hun var glad.

Jeg kan huske så langt tilbake som da jeg var 4-5 år. Mamma pleide å ta meg med ut å finne på ting og ga meg alt jeg trengte. Hun studerte og jobbet for å få kabalen til å gå opp og var en god mor. Hun måtte klare seg mye selv, siden resten av familien ofte hadde nok med seg og sitt og faren min fikk ikke noe ansvar for meg før jeg ble litt eldre.

Hun pleide noen ganger å ha fest hjemme og jeg husker særlig godt de gangene de spilte musikk og hoiet så høyt at jeg ikke fikk sove. Jeg prøvde å rope på mamma men hun hørte meg ikke.

Etter en stund fikk hun seg kjæreste. En ordentlig en. Etterhvert takket han ja til ett jobbtilbud 70 mil unna og vi ble med på flyttelasset. Der skulle ett helt nytt liv starte for oss.

LES OGSÅ: Fra singel til familie på 8 - på 4 år! 

Et nytt liv 70 mil unna

Jeg begynte på skolen, mamma fikk seg venner og stefaren min jobbet. Det fungerte fint ett års tid.  

Plutselig en dag når jeg og mamma kom hjem, hadde han reist, uten så mye som å legge igjen en lapp. 

Mamma hadde ikke råd til å beholde huset vi leide, så det skulle vise seg å bli mye flytting fremover. 

Overlatt mye til meg selv 

Vi var kasteballer mellom venninner av mamma. De hadde samboere og flere barn, som var litt eldre enn meg. Det var trangt og vi barna ble mye overlatt til oss selv, så de voksne kunne få "voksentid". 

Jeg ble tvunget til å være sammen med de eldre barna, mens de voksne ofte drakk. Slik pågikk det i flere år, uten ett fast sted å bo.

Hentet mor på den lokale puben

Omsider fikk vi en egen leilighet og i en alder av 10-11 år ble jeg nok en gang overlatt mye til meg selv, så mamma fikk fylt sitt sosiale behov som alenemor på den lokale puben flere ganger i uka.

Jeg likte ikke å være alene hjemme på kvelden, mens mamma mente at det klarte jeg fint.

Selv når mamma var hjemme å tok seg noen øl, visste jeg som oftest hvor det bar. Jeg glemmer aldri hvordan øynene, humøret og personligheten hennes forandret seg. Hun ble fortere sint enn ellers.

Jeg likte aldri at det luktet alkohol, for da visste jeg hvordan kvelden ville bli.

Flere ganger måtte jeg ringe venner av mamma eller en støttekontakt jeg hadde på den tida, som kunne reise til puben å få mamma hjem. Noen ganger gikk jeg dit selv også. Midt på natten. Dørvaktene gikk inn å hentet mamma. Noen ganger ble hun med meg hjem, andre ganger sa hun at hun bare skulle si hadet til vennene sine også skulle hun komme etter.

LES OGSÅ: Ikke spør om vi skal ha barn!

Sanseløs full foran vennene mine 

En oppvekker fikk hun vel egentlig ikke før den lokale ølklubben hadde arrangert en uhøytidelig fotballkamp mot en annen ølklubb, på ettermiddagen på selveste 17.mai. Det var åpent for at alle i bygda kunne komme å se på, og mamma hadde valgt å drikke seg sanseløs før kampen. Hvor full hun var, skjønte jeg åpenbart ikke før hun kom bort til meg og venninnene mine og bare snøvlet. 

Jeg prøvde å gå derfra, for å slippe skammen, og hun insisterte på å sykle meg hjem, i den formen hun var i. 

Dagen etter beklaget hun seg og lovte å forandre seg. 

Måtte stå til rette overfor andre barn

Senere fikk hun seg en kvinnelig kjæreste og jeg måtte også stå til rette for det når noen på skolen sa de hadde sett mammaen min kysse en dame. 

Og det er ikke lett å verken forsvare eller forstå når du enda går på barneskolen.

Kjæresten til mamma var ikke like glad i å drikke, heller tvert i mot, og det skulle bli ett problem for henne å holde mamma unna puben. Likevel holdt de sammen i mange år og flyttet etterhvert sammen. 

Eksperimenterte med ulike stoffer gjennom tenårene 

Da roet det seg betraktelig, samtidig som jeg ble tenåring og ble mer selvstendig. Jeg sov mye hos venner og var mye sent ute.

Jeg begynte selv å eksperimentere med ulike stoffer og alkohol ganske tidlig og holdt festinga gående til jeg kom i 20-åra.

Jeg vet akkurat hva min egen datter ikke skal utsettes for

Nå er jeg 24 år og har selv en datter. Når jeg tenker tilbake på min egen oppvekst, synes jeg det er ganske fælt hvordan ting var, samtidig glad over hvordan ting er blitt.

Jeg har alt for mange dårlige minner og vet akkurat hva min datter ikke skal måtte utsettes for. 

Barn skal slippe å måtte oppleve fyll, å bli tilsidesatt for de voksnes behov og å bli for tidlig voksen på grunn av foreldrenes problemer. 

Barn må få lov til å bare være barn. 

LES OGSÅ: Livet med en psykopat


Denne historien ble "Ukens historie"

Forfatteren av denne ukes historie får en Bear vinterdress med hette og en  uglelue - i valgfri størrelse og farge. I tillegg et gavekort til en verdi av 200 kroner fra Lovebaby.no.

Flere historie søkes! Send oss din historie, og delta i neste "Ukens historie". Kanskje blir nettopp din historie premiert..?

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer