Jern og svangerskap

Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor er jern viktig?Jern er et grunnstoff som finnes i små mengder i kroppen vår. Jern har en livsviktig funksjon når det gjelder å opprettholde normal blodprosent, slik at blodet kan transportere oksygen fra lungene til alle celler i kroppen. Overskudd av jern kan ha skadelige effekter på mange av kroppens celler, blant annet på lever, nyrer og hjerne.

Hvor mye jern trenger vi normalt?Normalt får vi dekket det vi trenger av jern i det vanlige kostholdet.Kjøtt, fisk og fjærkre har høyt innhold av jern. Mye av jernbehovet dekkes også gjennom korn og brødvarer, og gjennom frukt, bær og grønnsaker. Våre formødre fikk trolig i seg mye mer jern via kosten enn kvinner gjør i dag.

Det er vist at en voksen person inntar ca. 10-15 mg jern daglig i kosten. Det er bare ca. 10% som suges opp fra tarmen, det vil si 1 mg. Daglig tapes ca. 1 mg jern gjennom tarm, hud og urinveier. Det daglige inntaket og tapet av jern er altså noenlunde i balanse. Men det er åpenbart at det her er store forskjeller fra person til person. Jernbehov i svangerskapetDet er vist at jernbehovet øker i svangerskap. Jernet fra kosten er nødvendig for å bygge opp et foster, uten å bli trett og slapp selv. Fosteret skal ha noe, og detbrukes en del i morkaken. Underskudd av jern kan også ha negative langtidseffekter på helsetilstanden hos barnet. Dessuten øker blodvolumet, og også dette krever en del jern. Totalt er behovet minst doblet i forhold til perioden førsvangerskapet. Hvis en gravid kvinne får for lite jern, vil hun bli unødig slapp og trett, og mer utsatt for sykdom. For høyt innhold av jern i blodet er ikke gunstig for gravide, da dette kan gå ut over blodsirkulasjonen i morkaka, da blodet blir for tykt og dermed flyter tregere. Blodprøve for å sjekke jernetVed en analyse av ferritin i blodet får man et mål for hvor mye jern som finnes i kroppen. Det er vanlig å ta denne blodprøven ved første svangerskapskontroll, og vurdere behovet for jern etter det. De norske anbefalingene er:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.