Jernmangelanemi

Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor er jern viktig?
Jern er et grunnstoff som finnes i små mengder i kroppen vår. Jern har en livsviktig funksjon når det gjelder å opprettholde normal blodprosent, slik at blodet kan transportere oksygen fra lungene til alle celler i kroppen. Grunnstoffet jern er imidlertid ikke ufarlig dersom det blir for mye av det. Overskudd av jern kan ha skadelige effekter på mange av kroppens celler,
blant annet på lever, nyrer og hjerne.

Årsaker:
Et spedbarn født til termin, vil ha et jernlager som ikke trenger å fylles på før det har gått 6 måneder. Årsakene til jernmangel hos barn kan være for tidlig fødsel, eller lav fødselsvekt. Disse babyene er ofte født med for lite jernlagre til å klare seg uten jerntilskudd de første 6 månedene. Dessuten vokser de gjerne raskere enn andre barn, og vil derfor også trenge mer jern.
Hos større barn kan årsaken til jernmangel være kostholdet eller en sykdom som hemmer opptaket av jern. Oppsøk alltid lege!

Symptomer:
Jernmangel trenger ikke gi symptomer i det hele tatt. I alvorlige tilfeller kan det ses blekhet i huden, nedsatt kondisjon, åndenød ved anstrengelser, slapphet, tretthet, økt søvnbehov. Slike symptomer kan også ha mange andre forklaringer.
andre symptomer kan være sprø fingernegler, sårhet i munnen og på tungen.

Oppsøk lege
Om du har mistanke om at barnet har jernmangel, skal du kontakte lege. Han vil sørge for å ta blodprøver av barnet, og finne ut hva som gjør at barnet har for lite jern.

Behandling
Legen vil spørre om barnets kosthold og gi råd om hva barnet skal spise. Barnet kan også få medisinsk jerntilskudd i 3 mnd. for å bygge opp igjen lagrene.

Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus 14.06.03
Kilder:
- Elektronisk legehåndbok 1999-2002, "Anemi hos barn" mai 2001. Norsk
Helse Informatikk AS, Redaktører: Terje Johannessen og Ingard Løge.
- Barnelegen, Dr. Bernard Valman, Teknologisk forlag 1998
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer