Birth strike

Jessica (34) vil forbli barnløs på grunn av klimaendringene

I frykt for hvordan klimaendringene vil påvirke klodens fremtid, går en gruppe unge voksne nå i fødestreik for klimaet.

FØDESTREIK FOR KLIMAET: Er #Birthstrike for klima det som skal til for å redde kloden? FOTO: NTB Scanpix
FØDESTREIK FOR KLIMAET: Er #Birthstrike for klima det som skal til for å redde kloden? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skolestreik for klimaet har dominert nyhetene det siste året, men nå tar en ny bevegelse fart.

#BirthStrike består av en gruppe unge voksne som har tatt beslutningen om å ikke føde barn, fordi de mener vi står foran en eksistenstruende klimakrise som i stor grad skyldes passive styresmakter.

Svenske Jessica Johannesson (34) forteller at hun i mange år har vært bekymret for global oppvarming, men at det var utgivelsen av FN klimapanels rapport i fjor som virkelig satte en stor skrekk i henne.

Rapporten tegner et dystert fremtidsbilde over hva konsekvensene vil bli dersom de globale klimagassutslippene ikke reduseres med 40-50 prosent innen 2030.

– Plutselig innså jeg at vi ikke snakker om hundrevis av år frem i tid, men at klimakrisen handler om matmangel, vannmangel og seriøse konflikter i vår levetid. Sammen med partneren min Adam begynte jeg å studere den nåværende klimaforskningen mer nøye og begge gikk gjennom en periode av alvorlig sorg, en sorg som fortsatt pågår, forteller hun.

– I begynnelsen av året hadde vi nemlig bestemt at dette skulle bli det året vi ville prøve å få barn. Men den dypere forståelsen av den alvorlige faren vi alle er i, satte en stopper for det. Vi følte ikke lengre at vi kunne få et barn sammen og det er et stort personlig tap.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer