Birth strike

Jessica (34) vil forbli barnløs på grunn av klimaendringene

I frykt for hvordan klimaendringene vil påvirke klodens fremtid, går en gruppe unge voksne nå i fødestreik for klimaet.

FØDESTREIK FOR KLIMAET: Er #Birthstrike for klima det som skal til for å redde kloden? FOTO: NTB Scanpix
FØDESTREIK FOR KLIMAET: Er #Birthstrike for klima det som skal til for å redde kloden? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Skolestreik for klimaet har dominert nyhetene det siste året, men nå tar en ny bevegelse fart.

#BirthStrike består av en gruppe unge voksne som har tatt beslutningen om å ikke føde barn, fordi de mener vi står foran en eksistenstruende klimakrise som i stor grad skyldes passive styresmakter.

Svenske Jessica Johannesson (34) forteller at hun i mange år har vært bekymret for global oppvarming, men at det var utgivelsen av FN klimapanels rapport i fjor som virkelig satte en stor skrekk i henne.

Rapporten tegner et dystert fremtidsbilde over hva konsekvensene vil bli dersom de globale klimagassutslippene ikke reduseres med 40-50 prosent innen 2030.

– Plutselig innså jeg at vi ikke snakker om hundrevis av år frem i tid, men at klimakrisen handler om matmangel, vannmangel og seriøse konflikter i vår levetid. Sammen med partneren min Adam begynte jeg å studere den nåværende klimaforskningen mer nøye og begge gikk gjennom en periode av alvorlig sorg, en sorg som fortsatt pågår, forteller hun.

– I begynnelsen av året hadde vi nemlig bestemt at dette skulle bli det året vi ville prøve å få barn. Men den dypere forståelsen av den alvorlige faren vi alle er i, satte en stopper for det. Vi følte ikke lengre at vi kunne få et barn sammen og det er et stort personlig tap.

STOR SORG: Jessica Johannesson og hennes britiske partner Adam Ley-Lange, har tatt en felles beslutning om at de på grunn av klimaendringene ikke skal ha barn. - Vi har gått gjennom en periode av alvorlig sorg, en sorg som fortsatt pågår, forteller hun.
STOR SORG: Jessica Johannesson og hennes britiske partner Adam Ley-Lange, har tatt en felles beslutning om at de på grunn av klimaendringene ikke skal ha barn. - Vi har gått gjennom en periode av alvorlig sorg, en sorg som fortsatt pågår, forteller hun. Vis mer

Fordømmer ikke foreldre

Paret har sammen engasjert seg i #birthstrike, en grasrotbevegelse som ble startet av britiske Blythe Pepino i fjor og som så langt har rundt 700 medlemmer verden over.

Gjennom sin streik forsøker medlemmene å legge press på myndighetene og synliggjøre at det haster å gjøre endringer.

Facebook deklarerer gruppen at de ikke fordømmer mennesker som velger å føde barn og at de er uenig i befolkningskontroll som et middel for å takle klimaendringene. Dette er et standpunkt Jessica også stiller seg bak.

– Å ikke få barn er et høyst personlig valg og grunnen min har ingenting med barns karbonavtrykk å gjøre. Vi er så nær irreversibel klimakaos, at det å begrense hvor mange barn vi har ikke vil gjøre noen forskjell, sier hun.

– Valget mitt skyldes i hovedsak to ting; Det ene er at jeg er redd for klimaet og den sosial kollapsen som vi mest sannsynlig vil se i løpet av det neste tiåret.

– Den andre viktige grunnen er at det for meg på dette tidspunktet er avgjørende å kunne dedikere så mye tid og energi som mulig til å presse regjeringen og øke klimaalarmen. Hvis partneren min og jeg skulle få barn på dette stadiet, ville vi ikke ha like mye tid til å iverksette direkte tiltak, holde foredrag, skrive om krisene og snakke med media som vi gjør nå, sier hun.

Vil gjerne endre mening

Jessica forteller at reaksjonene fra omverdenen har vært blandet. Mange lurer på om hun mener at ingen andre bør ha barn, noe hun sterkt benekter.

På spørsmål om hun kanskje kommer til å ombestemme seg i fremtiden, er svaret at hun ville elske å endre mening.

– Det er grunnen til at jeg ble med på Birth Strike. Jeg gjør alt jeg kan for å være en del av endringen som vil gjøre det mulig for meg å få et barn med personen jeg elsker og deler livet mitt med.

– Menneskene nær oss vet at dette har vært hjerteskjærende for oss og de er triste på våre vegne, men de prøver også å forstå. Noen ganger betyr det at de blir mer bevisste på krisen selv og det er det vi alle trenger. Søsteren min har sagt til meg at hun er stolt av oss fordi vi setter verdens velvære over vår personlige lykke. Jeg ser det egentlig ikke slik. Hvis vi fortsetter i denne retningen kan jeg ikke se en verden hvor vi kan skille personlig lykke fra offentlig tragedie.

Mulig å løse klimaproblemet med andre metoder

Men selv om #birthstrike ikke handler om å viktigheten ved å redusere antall barn på grunn av karbonavtrykket, er nettopp dette konklusjonen i en 2017-studie fra universitetet i Lund.

Ifølge magasinet Energi og Klima, viser nemlig studien at det å få færre barn gir en større klimaeffekt enn kutt i flyreiser og bilbruk.

Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, mener imidlertid at det er mulig å løse klimaproblemet uten at folk skal slutte å få barn.

– Selvfølgelig har antallet mennesker på jorden betydning for den totale miljøbelastningen, både på klima og andre ting. Spesielt i den rike delen av verden der overforbruket er høyt, er folketallet viktig. I Norge og de fleste andre rike land er fødselsraten ganske lav allerede, trolig av helt andre grunner enn hensynet til miljøet. Derfor mener vi det viktigste er å redusere miljøbelastningen per person, gjennom redusert forbruk og bedre teknologi.

– Om noen velger å legge vekt på miljøhensyn i en så viktig beslutning i livet så er det beundringsverdig, men det er ikke noe jeg vil oppfordre til på generelt grunnlag. Mange miljøforkjempere jeg snakker med sier at å få barn gir dem ekstra motivasjon for å redde klimaet, sier hun.

OPPFORDRER IKKE TIL BIRTH STRIKE: Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, mener det finnes andre metoder for å løse klimaproblemene. FOTO: Renate Madsen
OPPFORDRER IKKE TIL BIRTH STRIKE: Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, mener det finnes andre metoder for å løse klimaproblemene. FOTO: Renate Madsen Vis mer

Prins Harry i front av ny trend?

Nylig uttalte Prins Harry ifølge TV2 at han og Meghan Markle maksimalt vil ha to barn med tanke på planetens fremtid.

Riise er imidlertid usikker på om dette er en ny trend og om flere vil følge i det kongelige parets fotspor.

– Men vi hører om folk som bruker dette som argument. At noen velger å få færre barn eller forbli barnløse fordi de tenker på planetens fremtid, kan også bety at man er redd for hva fremtiden vil bringe barna. Dette må vi ta på alvor og det er derfor utrolig viktig at vi gjør alt vi kan for å bidra til at de som kommer etter oss får gode liv, sier hun.

Riise peker på at det også er mye barnefamilier kan gjøre for å begrense sitt klimafotavtrykk. Et viktig grep er å kutte ned på bruken av engangsartikler, for eksempel å gå fra engangsbleier til tøybleier som man kan vaske og bruke om igjen.

Andre tiltak kan være å bruke kollektivtransport istedenfor bil, tenke på hvor og hvordan man reiser på ferie, kaste mindre mat og spise mer grønt.

¬– Det viktigste er at foreldre går foran som gode eksempler og viser barna hvordan man kan være ansvarlige borgere som tar hensyn til planetens framtid. Det kan for eksempel betyr å velge feriemål som ikke krever lange flyreiser, bytte ut fossilbilen med en elbil og ikke minst snakke om miljøspørsmål hjemme på en måte som barn forstår, råder hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer