Nordmenn flest har gjort en formidabel jobb for å begrense smittespredningen av korona, men de siste ukene virker det som at pandemien for alvor har begynt å røyne på.
Følelsen av å være så nær enden, med vaksineringen i full gang, og allikevel måtte stenge ned deler av samfunnet på grunn av det muterte viruset, har vært tøft for mange.
Blant en del gravide kvinner og deres partnere har misnøyen lenge murret under overflaten og i det siste har flere tatt til orde for å gjøre «opprør».
I Facebook-gruppen «Gravid i corona tider», gir gravide fra hele landet uttrykk for sin frustrasjon. For strenge regler, provoserende og uoversiktlig, er uttrykk som går igjen.
Frustrerende situasjon
En av dem som har engasjert seg er den høygravide småbarnsmoren Tina Skarbøe (33). Tina har mer enn 44.000 følgere på Instagram og har brukt plattformen sin til å sette fokus på hvordan fødende og deres partnere behandles under pandemien.
– At vinmonopolet kunne være åpent, samtidig som de gravide i Nordre Follo ikke fikk ha med seg partneren under fødselen var dråpen for meg, sier hun.
– Jeg er glad for at de i ettertid gikk tilbake på dette, men jeg føler at mange irriterer seg mye akkurat nå. Som gravid kan man ikke ta hva som helst av medisiner hvis man skulle bli syk og mange er redde for at de ikke får ha med seg partneren under fødselen. Vi gravide har derfor isolert oss lenge og da er det frustrerende å se at andre driter i retningslinjene og at det skal gå ut over oss.

Isolerer seg i frykt for smitte
KK har tidligere fortalt at koronapandemien kan ha ført til en økning i antall fødselsdepresjon-diagnoser.
I mars og april 2020 ble 75 prosent flere diagnostisert med fødselsdepresjon i spesialisthelsetjenesten, sammenlignet med året før. I primærhelsetjenesten fikk 20 prosent flere en diagnose for depresjon eller angst, og en svangerskapsrelatert diagnose.
En del blivende foreldre velger å isolere seg i lang tid før termin, og noen holder også barn hjemme fra barnehagen i frykt for smitte.
– Mange synes det er trist å ikke få dele graviditeten med familie og venner. En førstegangsgravid fortalte meg at hun følte hun ikke fikk den samme opplevelsen av å være gravid, fordi hun ikke fikk noe oppmerksomhet. Du forteller folk at du er gravid og neste gang du ser personen, ett år senere, har du fått babyen, sier Tina.
– Selv holder jeg meg kun til familien og har vært redd for å gjøre enkelte ting på jobben fordi jeg ikke vil bli smittet. Å være på samlinger med flere mennesker gjorde meg veldig stressa.

Derfor valgte tobarnsmor Lena å føde hjemme
Redd for å ikke få ha med samboeren
Selv om Tina ble gravid etter at koronapandemien hadde startet, hadde hun aldri sett for seg at situasjonen ville være slik den er i dag.
– Jo nærmere jeg har kommet fødselen, jo mer stresset har jeg blitt. Fordi jeg hadde en veldig negativ fødselsopplevelse sist, er min største trygghet å ha partner tilstede. Det å kanskje ikke få ha ham der, er for meg ganske horribelt.
Etter at hun skrev om dette på Instagram, har mange sendt henne sine fødselsopplevelser fra koronapandemien. Noe av det hun reagerer mest på, er hvordan de nye restriksjonene også rammer partner.
– Tenk å bli pappa for første gang og bli snytt for den opplevelsen det er å få se barnet ditt bli født, eller å miste så mye av de første dagene med barnet ditt. Enkelte steder får partner kun være på fødestuen under den aktive delen av fødselen og så må de dra hjem like etterpå. Det fører kanskje til at de må sitte mange timer i bilen og så komme inn på slutten av fødselen.
– Da en venn av meg fikk barn for noen måneder siden, ble han sendt hjem to timer etter at hun hadde født. Det hadde vært en ganske tøff fødsel og da synes jeg det er rart at han må bli sendt hjem på grunn av korona. Han hadde jo allerede vært der.

Derfor er far like viktig som mor det første året av babyens liv
Endringer skaper utrygghet
Stadige endringer med tanke på restriksjoner, er ifølge Tina også med på å gjøre situasjonen ekstra utrygg for gravide.
25. januar ble det for eksempel innført at alle fødende fra Nordre Follo må testes for Covid-19 ved innleggelse, og ved Oslo Universitetssykehus får ledsager til pasienter fra Nordre Follo ikke være tilstede under keisersnitt.
– I Facebook-grupper for gravide er det en type spørsmål som stadig går igjen; hvordan reglene er nå på de ulike sykehusene. Retningslinjene varierer fra sykehus til sykehus og ofte er de litt vage, slik at man ikke får et klart svar. Noe av det viktigste når du skal føde er å føle deg trygg, men denne situasjonen gjør mange utrygge og det kan påvirke fødselen, sier Tina.
Vanskelig å si noe om fremtiden
De to jordmødrene bak «Jordmorpodden», Jenny Jonsson og Janicke Jordbakke, har begge fått høre mange av de bekymringene gravide har under koronapandemien.
– Jeg opplevde at det løsnet litt opp en periode, men merker at frykten har kommet tilbake etter flere oppslag i media om kvinner som har fått beskjed om at de må føde alene, sier Janicke.
– Utfordringen er at vi er i en unntakstilstand som gjør det vanskelig å si hvordan det er og vil bli fremover. Vi kan ikke love noe, om en uke kan prosedyrene være annerledes.
En del tilbud har kommet tilbake
I forbindelse med en podcast-episode ringte de rundt til flere av landets sykehus. Her kom det frem at restriksjonene var mye mindre i nord og at de ble strengere og strengere jo nærmere man kom Oslo-området. Noe som naturlig nok har sammenheng med smittetrykket i de ulike kommunene.
En del av det tilbudet som ble stoppet i mars, har riktignok kommet på plass igjen.
– I kommunehelsetjenesten stoppet vi med hjemmebesøkene, men dette var ikke bra. Særlig fordi det har vært en stor økning i antall fødselsdepresjoner siden mars, sier Janicke.
– Nå er hjemmebesøkene i gang igjen, selv også om familien er i karantene eller har symptomer. Da tar vi bare på oss smittevernutstyr, fordi det betyr så mye å få besøk, støtte og veiledning. Nybakte foreldre trenger å få bekreftelse på at det de gjør er riktig, at babyen vokser slik den skal og at den har det godt.

10 spørsmål du bare har som gravid
Blitt vant til å kommunisere via skjerm
I begynnelsen av pandemien fikk partner heller ikke være med på den ordinære ultralydundersøkelsen i uke 18, men nå har også denne viktige hendelsen blitt tillatt de fleste steder. Fødselsforberedende kurs som arrangeres av kommunen, går nå digitalt flere steder.
– Det fungerer veldig godt, noe som nok har sammenheng med at terskelen for å se hverandre på skjerm har blitt lavere. I starten gikk det litt trått, men nå har folk blitt så vante til å snakke sammen på den måten, sier Janicke.
Oppfølgingen på helsestasjonen etter at babyen er født, er imidlertid fortsatt først og fremst forbeholdt kun en forelder.
– Tidligere har partnere fått være med så mye de vil på svangerskapskontroller, men nå sier vi nei. Dersom det er helt spesielle omstendigheter som tilsier at partner må være med, kan vi riktignok tillate det. Ellers er det kun tillatt å være med på en eventuell førselsforberedende samtale og om man skal signere en farskapserklæring, sier Janicke.

Livet på fødeavdelingen er lite forandret
Selv om det å isolere seg har vært en tøff opplevelse for mange, tror jordmødrene at noen også har opplevd mer positive sider ved dette.
– Jeg var nettopp på et hjemmebesøk hos en familie, hvor de syntes det hadde vært en veldig uforstyrret og fin tid. Det var bare de tre sammen og de hadde god tid til å bli kjent med babyen og komme i gang med ammingen.
– Koronapandemien har kanskje ført til mer fokus på babyen og mindre på alt det andre. Har man det bra hjemme, er trygg og har de ressursene man trenger, er det en kjempestart, sier Janicke.
Livet på fødeavdelingen har ifølge jordmødrene egentlig ikke forandret seg særlig mye, bortsett fra at de nå må bruke munnbind og at de blitt rene eksperter på Facetime.
– Det er viktig å vite at vi jordmødre er der for å gjøre kvinnen trygg i fødselen. Om du ikke har med partner din, tar vi partnerens plass. Det skrives mye om at kvinner må føde alene på grunn av korona, men det må de egentlig ikke. Vi er der, sier Jenny.

Hjelpetelefon for småbarnsforeldre

Ny studie: Nybakte mødre får en time mindre søvn, mens far mister bare et kvarter
