Johan ble reddet i siste liten

Johan ble reddet av snarrådig, nyutdannet jordmor. Foto: Privat ©
Johan ble reddet av snarrådig, nyutdannet jordmor. Foto: Privat © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi sender deg til sykehuset for sikkerhets skyld, sa jordmoren. 45 minutter senere ble gutten forløst med katastrofesnitt.

– Historien vår vil jeg kalle både en solskinnshistorie og et mareritt på en og samme gang, forteller Karen (27), mamma til Johan.

Kynnere eller rier?

Karen (27) og samboeren hadde prøvd å bli gravid i tre år og hun hadde nylig fått diagnosen PCOS. Gleden var derfor ekstra stor da graviditetstesten vist to blå. 

Termindato nærmet seg, og en uke før fikk Karen sterke kynnere

– Jeg tenkte det sikkert var maserier, noe jeg hadde lest om flere ganger. Jeg fikk en rar følelsen om at noe var galt, noe jeg også hadde fått flere ganger tidligere i svangerskapet. Men som førstegangsfødende var jeg redd for å virke hysterisk og masete, så jeg sa ikke så mye om det til andre enn samboeren min.

Maseriene fortsatte en uke og hun synes også at gutten var mer rolig, men Karen tolket det som at det var trangt. 

– Gutten hadde vært ekstremt rolig gjennom hele svangerskapet, så jeg trodde det var normalt at det ble roligere når det var lite plass, sier Karen som likevel kontaktet fødeavdelingen. 

Jordmor sa Karen kunne komme inn til sjekk hvis jeg ville, men hun valgte å vente et par dager da hun skulle til jordmorkontroll likevel.  

LES OGSÅ: Slik vet du at fødselen er i gang

Nyutdannet jordmor tok umiddelbart affære 

– Jeg var litt trett etter lite søvn, men følte meg ellers i god form da jeg skulle til jordmor på kontroll. Jeg gledet meg til kontroll, for nå ville jeg sjekke hvorfor jeg aldri kom i gang med fødsel. Det var nesten så jeg tok med bagen jeg hadde pakket. Sånn i tilfelle. Og kanskje litt på grunn av kvinnelig intuisjon, forteller hun.

Jordmoren var nyutdannet, og hun var meget grundig og foretok undersøkelsene og målingene flere ganger.

Og resultatene var foruroligende.

Symfysemålet var større enn forventet, og fosteret hadde en puls på 180. Karen hadde også et forhøyet blodtrykk. 

Jordmoren bestemte at Karen skulle til sykehuset for en grundigere sjekk med en gang. – For sikkerhets skyld, la hun til.

LES OGSÅ: Småbarnsfar: – Jeg hatet barn!

Det ble beordret katastofesnitt

– Klokken 10.00 parkerte jeg utenfor sykehuset. Der møtte jeg en annen trivelig jordmor. Jeg ble satt på CTG-registrering, og fikk beskjed om å trykke på knappen når jeg kjente bevegelse, noe jeg ikke gjorde der og da. Kanskje en liten dult, men det var svakt, erindrer Karen.

Jordmoren observerte registreringen en liten stund, og sa plutselig at hun ville at legen skulle ta en titt. 

Legen kom, og hun spurte en del spørsmål. Hun sjekket tempen, fant ut at Karen hadde feber. 

– Jeg var jo konstant varm pga av graviditeten, så det hadde jeg ikke merket, sier Karen.

Legen sa at for hver maserie så falt pulsen til babyen ned til 70, og opp igjen til 180 etterpå. Hun ville at ungen skulle ut fortest mulig, for det var umulig å vite hvor lenge dette hadde stått på, og hvor lang tid den kunne overleve. 

Det ble beordret katastrofesnitt, og plutselig ble det stor aktivitet på fødestua. 

– De dro av meg klærne, la meg i en seng, og trillet meg mot heisen. Jeg rakk så vidt å ringe samboer for å gi beskjed. Jeg husker ikke så mye, annet enn at jeg ulte av redsel for den lille, forteller Karen.

I operasjonssalen stod et team klar, og det var tydelig at alle visste hva hver og en skulle gjøre. 

– Anestesilegen gav meg oksygen, og snakket rolig med meg mens resten av teamet ordnet med venfloner og nødvendig utstyr. Han prøvde å få meg til å puste helt rolig. Så fikk jeg beskjed om at jeg nå kom til å sovne, at dette skulle gå bra, og at det var selveste overlegen på føden som skulle ta ut babyen. 

Det neste Karen husker er at hun våknet på oppvåkningen. Hun begynte straks å gråte, og spurte om hvordan det hadde gått med den lille. 

Les også: Styrtfødsel - pressriene starter i ambulansen

Fikk se bilder av gutten

Så kom gladmeldingen. 

Det var en gutt, han hadde det bra, men lå i kuvøse for sikkerhets skyld. Faren hans var sammen med ham. 

Etter noen minutter kom samboer opp sammen med jordmoren som hadde tatt imot Karen.

– De viste meg bilder av verdens nydeligste gutt, som ble født 10.45. Tre kvarter fra jeg parkerte bilen, forteller hun.

Et av de første bildene: Det var kritisk, men heldigvis gikk det bra med gutten! Foto: Privat
Et av de første bildene: Det var kritisk, men heldigvis gikk det bra med gutten! Foto: Privat Vis mer

 

Og det var på hengende håret at dette gikk så bra som det gjorde. Da gutten ble forløst var det kritisk. Han scoret kun 1 av 10 på apgar. Men heldigvis – etter 10 minutter steg scoret til 8.

I ettertid fikk Karen vite at det var morkaken som hadde sviktet, men de hadde ingen forklaring på hvorfor. Det var noe som kunne hende, men det var meget sjelden. 

– Jeg hadde vært heldig som var på kontroll den dagen. Dette var den verste og samtidig beste dagen i mitt liv. All ære til et godt fungerende og meget dyktig helsepersonell! 

Johan (7 mnd): En aktiv og frisk krabat! Foto:Privat
Johan (7 mnd): En aktiv og frisk krabat! Foto:Privat Vis mer

 

I dag er Johan 7 måneder gammel, og er en svært aktiv krabat. 

– Og det ser sannelig ut som at det er en til på vei, røper Karen til slutt.

LES OGSÅ: Kom til verden i rakettfart 


Fakta: Ulike keisersnitt

Planlagt keisersnitt: Der keisersnitt er planlagt. Også kalt elektiv keisersnitt.

Akutt keisersnitt: Når det under fødsel blir besluttet at et keisersnitt skal skje og det går mindre enn 8 timer til barnet blir født, kalles det på det medisinske fagspråket for et akutt sectio. Også kjent i dagligtale som hastesnitt.     

Katastrofesnitt: Ved et katastrofesnitt  - eller katastorfe sectio som det heter på fagspråket - er hensikten å få barnet ut på få minutter, og utføres når mor og/eller barn befinner seg i livsfare. 

Årlig utføres over 9000 keisersnitt i Norge. 64,3 prosent av dem utgjør hastesnitt, i følge Folkehelseinstituttet. Det kommer ikke frem hvor mange av disse som er katastrofesnitt, men tilstandene som krever så raske inngrep er sjeldne, så det er grunn til å tro at det utgjør en veldig liten del av hastesnittene. 

Jordmor Tove Nordahl: – Har vært med på flere katastrofesnitt
Jordmor Tove Nordahl: – Har vært med på flere katastrofesnitt Vis mer

Slik jobber sykehuspersonalet ved et katastrofesnitt

Jordmor Tove Nordahl ved kvinneklinikken kvinnedoktor og jordmora har vært med på flere katastrofesnitt, både som jordmor og som operasjonssykepleier. 

– Et katastrofesectio er NÅ! Nødalarmen utløses og alle involverte får beskjed på sin personlige calling. Anestesilege og sykepleier, operasjonssykepleier, barnelege og gynekolog, forteller jordmor Tove Nordahl til Mammanett.no  

– Hvor lang tid tar inngrepet? 

– Et katastrofesectio er gjort på 2-3 minutter, pluss tiden det tar å springe til operasjon og få kvinnen i narkose. Dette gjøres dersom det virkelig haster. Heldigvis går det nesten alltid bra, barna er ofte slitne når de kommer ut, men barnelegen står klar sammen med sykepleier fra nyfødt intensiv, jordmor og anestesilege. Barnet er derfor i de beste hender og utstyret står klart. Det er selvfølgelig verre om dette skjer på et sykehus uten nyfødtintensiv, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer