Julegaver til barn

Johan og Elisabeth har tatt et kontroversielt valg: - Vi gir ikke julegaver til barna våre

Men et gjennomsnittsbarn i Norge vil i år få julegaver for rundt 1500 kroner fra foreldrene sine.

KJØPER IKKE JULEGAVER: Minimalistene Johan og Elisabeth kjøper kun ting barna har behov for og når behovet oppstår. Foto: Göran Segeholm
KJØPER IKKE JULEGAVER: Minimalistene Johan og Elisabeth kjøper kun ting barna har behov for og når behovet oppstår. Foto: Göran Segeholm Vis mer
Publisert

Mens de fleste foreldre i disse dager er i full sving med å forberede årets julegave-bonanza, har et svensk par valgt å gjøre noe som kan oppfattes som ganske så kontroversielt; de gir ingen gaver til barna sine.

Elisabeth Byström och Johan Ernfors beskriver seg selv som minimalister og er opptatt av å formidle dette gjennom bloggen Minimalisterna og i boken «Prylbanta - Färre saker, större frihet».

Men da de for litt siden fortalte i sosiale medier at de hverken kjøper julegaver eller adventskalendergaver til barna sine Freja (3) og Arvid (1,5), var det flere av følgerne deres som synes at de hadde gått litt for langt.

Kjedelig og på grensen til gjerrig mente noen, mens andre minimalister heller ikke helt kunne forstå hvorfor de ville ta ifra barna gleden ved å få julegaver på julaften.

– Vi kjøper bare ting basert på konkrete behov og når behovet oppstår, og da helst ting av høy kvalitet. Det innebærer at barna våre i stor utstrekning allerede har alt de trenger materielt sett for å kunne utvikles, være harmoniske og klare hverdagen, forklarer Elisabeth.

Dette er en sterk kontrast til den engelske moren Emma, som gir barna sine hele 300 julegaver i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.