Jordbærmerker – hver tiende baby rammes

Ny oppdagelse medfører bedre behandling for de som er hardest rammet av fødselsmerkene

FORSVINNER HOS DE FLESTE: På bildene ses forskjellen  før og etter behandling hos en liten jente. Hun gjennomgikk den nye behandlingsmetoden på Aarhus Universitetshospital. Foto: Aarhus Universitetshospital.
FORSVINNER HOS DE FLESTE: På bildene ses forskjellen før og etter behandling hos en liten jente. Hun gjennomgikk den nye behandlingsmetoden på Aarhus Universitetshospital. Foto: Aarhus Universitetshospital. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange barn blir født med fødselsmerker. Opp mot hvert tiende barn utvikler fødselsmerker av type jordbærmerker i løpet av én til to uker etter fødselen, i følge en pressemelding fra Aarhus Universitetshospital i Danmark.

På det medisinske fagspråk heter tilstanden hemangiomer. Merket er en godartet svulst som utvider vevet. Merkene sitter ofte i ansiktet og på halsen, men kan også komme på andre steder av kroppen.

Jordbærmerker består av et nøste av utvidete blodårer. De opptrer på overflaten av huden som rød-blå, svampliknende masser.

Fødselsmerker: Her er de ulike typene

JORDBÆRMERKE: Ofte på sitt største rundt 1-års alder, før det går gradvis tilbake.  Foto: Julie DeGuia/Shutterstock.com
JORDBÆRMERKE: Ofte på sitt største rundt 1-års alder, før det går gradvis tilbake. Foto: Julie DeGuia/Shutterstock.com Vis mer

Vokser frem til 1-årsalder

I følge nhi.no er årsaken er ukjent. Arvelige faktorer har liten betydning. Noen forskere tror at hemangiomer er vev fra morkaken (placenta) som kommer over i fosterets blod under svangerskapet eller fødselen.

Et hemangiom starter som en liten fargeforandring i hudoverflaten. Deretter vokser det raskt de første ukene, noen ganger helt frem mot 1-årsalderen. Den raske veksten kan virke fskremmende, men et hemangiom er ingen kreftsykdom.

Ved ½ til 1 årsalderen stanser veksten, og hemangiomet går inn i en hvilefase. Noen ganger varer hvilefasen bare noen måneder, andre ganger i flere år. Tilbakedannelsen av hemangiomet starter som regel rundt 1-års alder. 

LES OGSÅ:

[[{"fid":"85895","view_mode":"article_full_width","fields":{"format":"article_full_width"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-full-width"}}]]

Foreldrene gjorde noe helt utrolig

- Jenta vår skal aldri føle seg annerledes eller alene på grunn av fødselsmerkene.

 

Forsvinner når barnet blir eldre

Klinisk lektor og forskningsansvarlig overlege Tine Engberg Damsgaard ved Aarhus sykehus forteller at de fleste jordbærmerker forsvinner gradvis i takt med at barnet blir eldre.

Hos 70 prosent av de rammede barna er jordbærmerkene borte når barna er syv år. Hos 90% er det borte når barnet har blitt ni år.  

- Hos de vanskeligste tilfellene hvor jordbærmerket for eksempel vokste seg så stort at det skygget for synet, eller ansiktet ble deformert, ble vi nødt til å operere for å rette opp på skadene, forteller hun.

Det er heldigvis nå sjeldent nødvendig etter at legene ved sykehuset fant en ny og bedrebehandlingsmetode, forteller hun.

JORDBÆRMERKER: Kan også oppstå andre steder på kroppen, selv om ansikt er mest vanlig. Foto: Gordana Sermek/Shutterstock ©
JORDBÆRMERKER: Kan også oppstå andre steder på kroppen, selv om ansikt er mest vanlig. Foto: Gordana Sermek/Shutterstock © Vis mer

Behandlingen er også etablert i Norge

I mange år fantes der ingen effektiv behandling mod jordbærmerker, så både foreldre og barn måtte bare vente og håpe at jordbærmerkene med tiden ble mindre. 

- De hardest rammet fikk behandling med laser eller binyrebarkhormon, men der var en en del bivirkninger ved disse behandlingene, forteller Tine Engberg Damsgaard.

LITEN FLEKK I HODEBUNN: Sannsynligvis forsvinner den av seg selv. Foto: Shutterstock ©
LITEN FLEKK I HODEBUNN: Sannsynligvis forsvinner den av seg selv. Foto: Shutterstock © Vis mer

På Aarhus Universitetshospital har man siden 2008 behandlet barn med jordbærmerker med en betablokker som kalles propranolol. Det har halveret antallet af barn, der har bruk for operasjon for sjenerende jordbærmerker, viser forskningsprosjektet fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. 

I dag opererer de bare halvparten så mange barn som før 2008, da franske forskere ved en tilfeldighet oppdaget at betablokkere var effektivt middel mot jordbærmerker. 

- Nesten 80 prosent av alle barn med jordbærmerker kan nå behandles medisinsk, så merket forsvinner langt raskere enn tidligere, forteller Engberg Damsgaard.

Kai Handeland, barnelege ved Drammen sykehus, forteller at behandlingen også er etablert i Norge.

- Det er ikke bare i Danmark man behandler denne tilstanden med beta-blokkeren propranolol. Detter er standard behandling også i Norge, og har vært det i flere år, sier han.

LES OGSÅ: Tegnene på at barnet får for lite søvn

Saken ble oppdatert kl. 19.27

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer