Jordbærmerker – hver tiende baby rammes

Ny oppdagelse medfører bedre behandling for de som er hardest rammet av fødselsmerkene

FORSVINNER HOS DE FLESTE: På bildene ses forskjellen  før og etter behandling hos en liten jente. Hun gjennomgikk den nye behandlingsmetoden på Aarhus Universitetshospital. Foto: Aarhus Universitetshospital.
FORSVINNER HOS DE FLESTE: På bildene ses forskjellen før og etter behandling hos en liten jente. Hun gjennomgikk den nye behandlingsmetoden på Aarhus Universitetshospital. Foto: Aarhus Universitetshospital. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange barn blir født med fødselsmerker. Opp mot hvert tiende barn utvikler fødselsmerker av type jordbærmerker i løpet av én til to uker etter fødselen, i følge en pressemelding fra Aarhus Universitetshospital i Danmark.

På det medisinske fagspråk heter tilstanden hemangiomer. Merket er en godartet svulst som utvider vevet. Merkene sitter ofte i ansiktet og på halsen, men kan også komme på andre steder av kroppen.

Jordbærmerker består av et nøste av utvidete blodårer. De opptrer på overflaten av huden som rød-blå, svampliknende masser.

Fødselsmerker: Her er de ulike typene

Vokser frem til 1-årsalder

I følge nhi.no er årsaken er ukjent. Arvelige faktorer har liten betydning. Noen forskere tror at hemangiomer er vev fra morkaken (placenta) som kommer over i fosterets blod under svangerskapet eller fødselen.

Et hemangiom starter som en liten fargeforandring i hudoverflaten. Deretter vokser det raskt de første ukene, noen ganger helt frem mot 1-årsalderen. Den raske veksten kan virke fskremmende, men et hemangiom er ingen kreftsykdom.

Ved ½ til 1 årsalderen stanser veksten, og hemangiomet går inn i en hvilefase. Noen ganger varer hvilefasen bare noen måneder, andre ganger i flere år. Tilbakedannelsen av hemangiomet starter som regel rundt 1-års alder. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer