Jorden rundt med baby alene

Alenemor Gunn Iren dro jorden rundt med sin seks måneder gamle sønn.

FRYKTLØS ALENEMAMMA PÅ TUR: Med en positiv innstilling går det meste an å løse, mener alenemamma Gunn Iren.  Foto: Privat
FRYKTLØS ALENEMAMMA PÅ TUR: Med en positiv innstilling går det meste an å løse, mener alenemamma Gunn Iren. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Som person er jeg flink til å ha en positiv innstilling til det livet har å by på. Jeg bestemte meg fort for å fokusere på at det finnes en løsning på alt, forteller Gunn Iren Gunge (35) fra Grødem utenfor Stavanger.

I november 2013 dro hun alene med sin da seks måneder gamle sønn Noah på en «jorden rundt reise».

Reisen varte i fire måneder og tok dem med fly fra Stavanger til LA, Honolulu, Fiji, Brisbane og Abu Dhabi.

Skal du reise fra Oslo Lufthavn Gardermoen med barn? Da bør du se etter dette skiltet!

Ville fortsette å reise

Gunn Iren er en reisevant dame som har bodd flere år på Hawaii, Australia og i California. Etter at hun flyttet tilbake til hjembyen i 2010, har reiselysten blitt tilfredsstilt med hyppige utenlandsturer. For Gunn Iren var det derfor naturlig å fortsette med dette etter at hun ble mor.

STRANDLØVE: En liten baby i en stor verden. Foto: Privat
STRANDLØVE: En liten baby i en stor verden. Foto: Privat Vis mer

– Da jeg gikk gravid, fikk jeg en del å tenke på. Jeg kom til å ha aleneomsorg for et barn jeg ikke ante om kom til å bli en rolig eller vilter krabat.

- Men med den enorme reisegleden jeg har, så jeg fort muligheten til å reise langt og lenge - men denne gang med en baby.  Nå måtte jeg ta hensyn til noen andre og for første gang i mitt liv følge et annet tempo enn mitt eget, sier hun.

Nøye planlegging

Gunn Iren forteller at hun alltid har vært flink til å ta ting på sparket, men kanskje ikke like god på detaljplanlegging. Dette ble det slutt på nå.

Før avreise sørget hun for at sønnen fikk alle de nødvendige vaksinene og hun planla spesielt grundig i forkant av flyreisene.

Fokuset lå på håndbagasjen som var utstyrt med det som kunne trenges underveis, alt fra nok bleier til varme klær, leker og smertestillende.

– For å lette på problematikken med å ha for mye å bære på, pakket jeg håndbagasjen i en ryggsekk, slik at jeg hadde armene tilgjengelig til andre ting. Noah hadde jeg i en bæresele da du ikke har lov til å ha med vogn ombord i flyet, forklarer hun.

LES OGSÅ: Slik rundstjeler de småbarnsforeldre

LATE DAGER PÅ TUR: Det er viktig å ikke stresse når man reiser med et barn alene, mener Gunn Iren. Foto: Privat
LATE DAGER PÅ TUR: Det er viktig å ikke stresse når man reiser med et barn alene, mener Gunn Iren. Foto: Privat Vis mer

Benyttet seg av barnevakter

Dagene på reise ble brukt til avslapning og de nøt en stressfri hverdag med bading, gåturer og opplevelser. Underveis besøkte Gunn Iren venner og bekjente, som ga henne litt avlastning og noen kjærkomne pauser fra babysnakk.

På Fiji og i Australia valgte hun også å benytte seg av barnepasstjenester på hotellene hun bodde på.

– Jeg følte meg raskt trygg på barnepasserne og at Noah ble tatt godt vare på. På Fiji holdt de til i en idyllisk bungalow og underholdt barna med lek og moro. Noah ble fort en favoritt blant alle de lokale som jobbet der, forteller hun.

– Men vi var stort sett sammen hele tiden jeg og Noah og det var det som var meningen også, sier Gunn Iren.

BLANT PALMESUS: Noah har etterhvert blitt en ganske så reisevant kar. Foto: Privat
BLANT PALMESUS: Noah har etterhvert blitt en ganske så reisevant kar. Foto: Privat Vis mer

Fikk god hjelp underveis

Selv om det kan være slitsomt å måtte dra på bagasje og baby alene, var hun overrasket over den gode hjelpen hun ble møtt med underveis. Vel og merke utenfor Norges grenser.

– Når vi ankom New York ble jeg spurt om jeg trengte hjelp så snart vi kom ut av flyet. Deretter ble vi guidet rett til en VIP-kø for å slippe unna den milelange køen ved passkontrollen, sier hun.

Et av øyeblikkene hun husker best, var flyturen til Fiji.

– Å fly med Fiji Airways fra Honolulu, via Christmas Island og så videre til Nadi er den mest spesielle og flotte flyopplevelsen jeg har vært på. Det føltes ikke som en «vanlig kjedelig» flytur, men heller en opplevelse.

– Besetningen ombord var alle fra Fiji og vi fikk fort et inntrykk hvor familiære, vennlige og glade i barn de var. De satt seg gjerne ned med meg og Noah og ville høre hvor vi kom fra, og hva vi gjorde og ikke minst leke og holde Noah, forteller hun.

LES OGSÅ: Slik blir flyturen lekende lett

MANGE FLYTURER: Å reise alene med små barn på fly kan være utfordrende, men Gunn Iren fikk mye god hjelp underveis. Foto: Privat
MANGE FLYTURER: Å reise alene med små barn på fly kan være utfordrende, men Gunn Iren fikk mye god hjelp underveis. Foto: Privat Vis mer

Positive tilbakemeldinger

Den lille familien ble kjent med mange mennesker underveis og de møtte alt fra begeistring til forundring.

– De aller fleste var positive og jeg har vel kanskje ikke forstått helt alle reaksjoner før etter vi kom hjem. For meg er det litt en selvfølge å utnytte tiden og reise når man kan. Men jeg forstår det bedre i dag, at ja det var vel faktisk ganske tøft gjort og kult at jeg gjorde det, sier hun.

Hun nøler ikke med å anbefale andre aleneforeldre om å gjøre det samme.  – Det er verre å angre på noe du IKKE gjorde eller på noe du faktisk gjorde, sier hun.

Gunn Irens tips til foreldre som reiser alene med barn:

- Planlegg godt

- Ta alltid med det viktigste for barnet om bord på flyet: nok bleier, mat, klær, smertestillende, saltvann og så videre.

- Pakk alltid ekstra skift i håndbagasjen dersom bagasjen plutselig ikke dukker opp på flyplassen.

- Ta noen forhåndsregler som passer best for deg. Dersom for eksempel flyet ditt går grytidlig om morgenen og du bor langt fra flyplassen - ta en overnatting på et flyplasshotell.

- Hold hodet kaldt og ikke stress. Du har alltid god tid!

- Si alltid ja takk til hjelp

LES OGSÅ: Camilla og Rudi tar med babyen på jordomseiling

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer