Agnes Gereb har sittet i over 500 dager i husarrest - fordi hun har bistått kvinner med hjemmefødsler.
Agnes Gereb har sittet i over 500 dager i husarrest - fordi hun har bistått kvinner med hjemmefødsler. Vis mer

Jordmor fengslet - fordi hun gjorde jobben sin!

Publisert

Den ungarske jordmoren kjemper for kvinners rett til å velge hvor og hvordan de vil føde. Dette har ungarske myndigheter satt en stopp for - og satt henne i husarrest. Kvinner verden over protesterer.  

"Freedom for Birth" hadde verdenspremiere 20. september 2012. Dette er en hardtslående dokumentar som ønsker å vise hvorfor omsorgen for gravide og fødende er et spørsmål om menneskerettigheter. Historien til den ungarske jordmoren Agnes som nå sitter i husarrest er sentral i filmen.

SE KLIPP FRA FILMEN LENGER NED. 

Jordmor holdt kurs - ble hentet av politiet

Det er ikke forbudt for kvinner å føde hjemme i Ungarn. Men helsepersonell - som for eksempel jordmødre - kan bli straffeforfulgt hvis de assisterer ved hjemmefødsler. Fødekvinner har da to muligheter: Føde ved sykehus, eller føde hjemme helt alene. Å få jordmorhjelp ved hjemmefødsel er altså ikke et reelt alternativ.

- Agnes Gereb er en ungarsk jordmor som trosset forbudet og assisterte ved over 3000 hjemmefødsler, sier den norske doulaen og trebarnsmoren Elin Enger Mollestad som har fortalt Gerebs historie til Mammanett. 

- Hun ble arrestert i 2010 for å ha gjort jobben sin, nemlig å være jordmor for kvinner som ønsker å føde hjemme, sier Mollestad.

Agnes Gereb ble fengslet etter at en kvinne fødte under et kurs hun holdt. Denne kvinnen hadde tidligere oppsøkt Gereb fordi hun ønsket hjemmefødsel med jordmorens assistanse. Gereb frarådet kvinnen hjemmefødsel på grunn av risikofaktorer. Hjemmefødsel anbefales kun til friske kvinner i svangerskap uten komplikasjoner.

Kvinnen deltok på et kurs hos Agnes. Her satte fødselen imidlertid i gang og hun fødte der. Agnes ringte ambulanse for å hente kvinnen. Sammen med ambulanse dukket også politiet opp og hun ble arrestert og fengslet.

- Under rettsaken ble Agnes også kritisert for at en baby døde i forbindelse med en hjemmefødsel hvor hun var jordmor. Det er et faktum at noen ganger går del galt uten forvarsel i fødsel, men det er svært sjelden og det skjer også på sykehus, understreker Mollestad.

LES MER: Hjemmefødsel

Gereb soner nå en lang dom og sitter i husarrest og blir sjekket fire ganger i løpet av døgnet, hun kan ikke forlate leiligheten. Slik har Gereb sittet i i over 500 dager, uten mulighet til å praktisere sitt yrke. 

Jordmødrenes svar på Jeanne d’Arc 

I traileren for filmen får Gereb støtte av blant annet den ungarske fødselslegen Dr. Balázs Bálint. Han roser jordmorens innsats for hjemmefødsler, sier hun er en pioner innenfor feltet og hennes kamp for kvinners rett til å velge hvordan de vil føde, kan sammenlignes med heltinnen Jeanne d’Arc.

- The freedom in a country kan be measured bu the freedom of birth, understreker Gareb selv i dokumentaren som har verdenspremiere i dag. Filmen som er et viktig bidrag til diskusjon om kvinners frihet til å velge egen fødsel. 

Gravid kvinne tok saken til Menneskerettighetsdomstolen

Anna Ternovsky hadde fått hjelp av jordmor Gereb da hun fødte sitt første barn hjemme. Da Anna ble gravid igjen ønsket hun hjemmefødsel igjen, og saksøkte derfor Ungarn for at hjemmefødsel ikke var et tilgjengelig valg, fordi jordmødre som ville hjelpe hjemmefødende risikerte straffeforfølgelse. Ternovsky vant; i 2011 slo domstolen fast at kvinner har rett til å velge omstendighetene rundt egen fødsel. Domstolen sa: "the right to respect for private life includes the right to choose the circumstances of birth”. Dette har stor betydning for fødselsomsorgen verden over. Men Ungarn har ikke endret sin lovgivning - hjemmefødsel er fortsatt illegalt. 

I dokumentaren kan vi se kvinner som aksjonerer mot Ungarns strenge lovgivning og på plakatene står det "Wheres my midwife?" - en henvisning til den fengslede jordmoren Agnes Gareb. 

LES OGSÅ: Masseammet i protestaksjon

Etter rettsaken har Ungarske Myndigheter tillatt jordmødre å assistere ved hjemmefødsler, men kun hvis det er i kort avstand fra sykehus og jordmor har fått utstedt en spesiell lisens for hjemmefødsel.

- Så langt har ingen lisenser blitt utstedt. Hjemmefødsel assistert av jordmor er derfor fortsatt ikke en valgmulighet, sier doula Elin.

Filmlansering 

Filmen inneholder også ledende fødselseksperter og internasjonale menneskerettighetsadvokater, som ber om radikale forandringer i verdens fødselsomsorg.

Les også: Historier om hjemmefødsler

- Menneskerettigheter brytes under fødsler hver dag i hvert eneste land over hele verden. I mange tilfeller krenker ”moderne” fødselsomsorg kvinners grunnleggende rett til å bestemme over sin egen kropp, sier Toni Harman, filmens regissør. Den engelske filmskaperen ønsker å mobilisere kvinner verden over til å ta opp kampen for fremtidens fødselsomsorg.
- Vi ønsker at kvinner får større reell frihet til selv å velge hvor og hvordan de ønsker å føde sine barn. Målet er å skape en bevegelse som kan føre til endringer i retning av at fødsler både blir tryggere og oppleves bedre, verden over, sier Harman.

Også et tema i Norge

DOULA ELIN ENGER MOLLESTAD: - Kvinner blir rutinemessig fratatt viktige valg for egen fødsel - også i Norge!
DOULA ELIN ENGER MOLLESTAD: - Kvinner blir rutinemessig fratatt viktige valg for egen fødsel - også i Norge! Vis mer

- Menneskerettigheter brytes rutinemessig i fødsel, også i Norge, mener doula Mollestad.
Hun viser til flere eksempler på hvordan kvinner blir fratatt viktige valg under sin egen fødsel som ikke å få velge fødestilling selv, samt at unødvendige "medisinske inngrep" ofte blir iverksatt for å få fødselen til å gå raskere.

- Å ta vannet under fødsel uten annen grunn enn at kvinnen "ikke føder fort nok", for eksempel for å bli ferdig så fødestuen kan klargjøres til neste kvinne. Kvinner må få føde i sitt eget tempo, og å ta vannet øker risikoen for komplikasjoner, forteller Mollestad.

LES OGSÅ: Hjemmefødsel ble drømmefødsel 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer