Funkygine

Jørgine om morsrollen: - Mer engstelig enn før

Jørgine Massa Vasstrand (32) er mer bekymret mor nå, enn da hun var 19 år gammel og nybakt mor. Hun tror at corona har gjort noe med henne.

FIREBARNSMOR: Jørgine lurer på om hun har blitt en mer engstelig mor, for hvert barn hun har født. Foto: Privat
FIREBARNSMOR: Jørgine lurer på om hun har blitt en mer engstelig mor, for hvert barn hun har født. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jørgine Massa Vasstrand (32) skriver på bloggen sin at hun nettopp har vært på 5-månederskontroll på helsestasjonen med yngstemann. Indigo ble vaksinert, veid og målt, og firebarnsmoren fikk svar på en hel haug av spørsmål.

- En skulle egentlig trodd at etter fire unger, kunne jeg svart på de fleste spørsmålene selv. At alder, erfaringer og forhåpentligvis mer modenhet ville legge en demper på realistiske og mindre realistiske bekymringer, men hos meg har det ærlig talt vært motsatt, skriver hun i blogginnlegget.

Da Jørgine ble mor til Filippa som 19-åring, var hun ung og uerfaren. Man skulle kanskje tro at hun var usikker på morsrollen, men det var hun ikke. Til tross for alderen, var hun uredd.

- Erfaring med småunger hadde jeg jo for så vidt. Med fem yngre brødre, visste jeg hva det gikk i. Hadde teknikkene inne. Kunne skifte bleier, løfte, legge, trille, kose, mate, stelle og trøste.

Om Filippa ikke var hos moren eller bestemoren til Jørgine, var hun stort sett med på alt av eventyr.

- Det bekymret meg ikke et sekund. Nå, derimot, ser jeg farer rundt hvert eneste hjørne. Jeg er selektiv når det kommer til barnevakter, og gir tusen formaninger til absolutt alle som skal hjelpe meg med Indigo. Mamma og bestemor inkludert. Tror ikke jeg er helt nervevrak, men jeg stoler helt klart mest på meg selv når det kommer til babyen min.

Corona har satt sine spor

Jørgine skriver videre at hun lurer på hva som skjedde – om hun var like bekymret med sitt tredje barn, Milano, eller om hun bare har glemt hvordan det er å være nybakt mor. Hun har fundert mye på dette.

- Har jeg rett og slett blitt en mye mindre chill mamma? Noe av grunnen er nok alderen, helt klart, men så tenker jeg også at det å være gravid, føde og være nybakt mamma i «corona-verdenen» har satt sine spor.

Da Jørgine var gravid sist, var det ingen som kunne eller turte å gi henne råd om hun skulle ta corona-vaksine eller ikke. Hun forklarer at hun var i villrede, og desperat prøvde å finne ut av hva som var det riktige å gjøre.

- Jeg vet ikke hvor mange telefoner jeg tok, hvor mange sider jeg googlet og hvor mange ganger jeg diskuterte med mine nærmeste. Med hormoner i 110, og humørsvingninger fra dype daler til Mount Everest, tenker jeg at den perioden må ha gjort noe med meg.

Hele familien ble smittet

Helsemyndighetene kom med mange gode råd til befolkningen generelt, men Jørgine savnet konkrete råd til gravide og nybakte mødre.

- Jeg føler at vi ble dyttet under teppet, og liggende der til vi tok en avgjørelse helt selv. For min del falt valget på vaksine, men som sagt: Jeg ble nok mer preget av den perioden enn jeg først tenkte, skriver hun.

Tross vaksine, ble hele familien rammet av corona da Indigo var kun en uke gammel.

- Da var jeg redd, skriver Jørgine, før hun utdyper:

- Helsenorge var like tilbakeholdne med informasjon som før, og rådene jeg fikk sprikte i alle himmelretninger.

Måtte håpe på det beste

Jørgine skriver at hun fikk beskjed om å pleie den nyfødte, som hadde alle symptomer på corona, og håpe på det beste.

- Det gikk bra. Ingen av oss fikk langtidsvirkninger… annet enn at jeg er ganske sikker på at den eldre og klokere utgaven av meg ikke har sluppet unna de psykiske påkjenningene vi sto i den gangen.

Å gå fra å leve et skjermet liv med kun nærmeste familie, til å komme tilbake til et åpent samfunn og normal hverdag, har vært vanskelig for Jørgine.

- Det har vært litt overveldende. Det har gjort noe med meg, og morsinstinktet mitt. Jeg er nok en mindre chill mamma – langt mer engstelig enn før. Men like lykkelig, heldigvis.

Vært borte fra familien lenge

Jørgine har nylig kommet tilbake fra innspilling av Norges Tøffeste, sesong fire (hennes andre sesong som programleder). Sammen med Indigo, har de vært borte fra resten av familien en god stund. Til tross for hjemlengsel, skriver hun at det har gått bra.

- Jeg føler meg så heldig som kan kombinere det å være babymamma med jobb og aktiviteter. Det har jeg alltid vært opptatt av. Ikke stoppe og være meg og drive med mitt, selv om jeg er mamma. For det går an å kombinere. Man må bare være litt fleksibel, tørre å gjøre ting litt annerledes, og ikke minst ha støttende mennesker rundt seg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer