OK Å SI AT BARNET ER FLINK: – At man ikke skal rose sine barn går imot foreldres naturlige instinkt, mener psykiater David Eberhard. Foto: Shutterstock.com ©
OK Å SI AT BARNET ER FLINK: – At man ikke skal rose sine barn går imot foreldres naturlige instinkt, mener psykiater David Eberhard. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Jovisst kan du si «så flink du er»!

De siste årene har det fra flere hold innen pedagogikken vært fokus på at foreldre ikke må rose barna sine på feil måte. Å gi barna tilbakemelding om at de er flinke vil skape prestasjonsangst senere i livet heter det. Men er dette egentlig tilfelle?

Publisert

– Den typen råd savner vitenskapelig belegg, mener svenske David Eberhard.

Psykiateren og seksbarnsfaren ga nylig ut boken «Hvordan barna tar makten», hvor han beskriver rådene om å ikke rose barna som «vanvittig».

– Dette stammer fra individer som ideologisk mener at det er upassende, men det mangler rett og slett støtte i vitenskapen.
David Eberhard

Må veie sine ord på gullvekt

Et eksempel som ofte blir trukket frem i denne diskusjonen, er at foreldre ikke skal si at barna er flinke til å tegne. Isteden rådes de til å si «jeg blir så glad når du er stolt over det du har gjort» eller «jeg ser du koser deg når du tegner».

Eberhard mener slike råd gjør at foreldre ender opp med å veie sine ord på gullvekt og fører til at de må spille teater for barna sine.

En oppdragelsestaktikk han mener barnet garantert vil gjennomskue ganske fort.

- Denne tafatte skuespillerprestasjonen vil trolig bare gjøre barnet usikker og forvirret, skriver han i boken.

LES OGSÅ: Slik hjelper du barnet til god selvtillit

- Ikke hør på ekspertene

I følge ham er dette nok et eksempel på hvor vanskelig det er å være foreldre i dag, når man hele tiden skal følge rådene fra såkalte «eksperter».

– At man ikke skal rose sine barn går jo imot all naturlig instinkt hos en foreldre, sier han.

GENETIKK VIKTIGST: - Det foreldrene sier har sævrt liten betydning, mener Eberhard. Foto: Pysse Holmberg / Kagge Forlag
GENETIKK VIKTIGST: - Det foreldrene sier har sævrt liten betydning, mener Eberhard. Foto: Pysse Holmberg / Kagge Forlag Vis mer

– Mitt råd er å bare være deg selv med de feilene du har, og være trygg på det. Hvis du ikke er direkte uegnet som forelder, så vet du sannsynligvis bedre enn "ekspertene" hva som er bra for barnet ditt.

Genetikk viktigst

Når det gjelder dette med at ros kan skape prestasjonsangst hos barna, mener Eberhard at hva foreldrene sier har svært liten betydning for barn.

Eberhard støtter seg til forskning (blant annet beskrevet i boken "The Nurture Assumption av Judith Rich Harris) som sier at omtrent femti prosent av det som skaper vår fremtidige personlighet, styres av genetikken.

Ti prosent styres av det oppvekstmiljøet foreldrene har gitt barnet, mens han mener de øvrige førti prosentene kommer fra allmenn oppvekst eller tilfeldigheter.

– Foreldre påvirker barnas egenskaper og temperament mest gjennom genetikk. Ellers er det andre miljømessige faktorer som betyr noe, sier han.

– Selvsagt kan en forelder stresse sine barn og være upassende i noen situasjoner, men det skjer ikke fordi at man sier at de malt en fin tegning!

LES OGSÅ: 10 løgner du forteller barna dine

- Ikke gjør alt om til en prestasjon

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen er en av dem som er uenig med Eberhard.
Hun er opptatt av at foreldre må være forsiktige med å gjøre alt om til prestasjoner.

– Hvis barnet gjør ting fordi det koser seg, for eksempel husker, sklir eller lignende, og sier «Se på meg!». Da bør ikke foreldre på ren ryggmargsrefleks svare «Så flink du er!», sier hun.

– Man kan heller si at det ser gøy ut, spørre om det kiler i magen eller på andre måter gi barnet oppmerksomhet uten å gjøre det hele om til en prestasjon.

UENIG: - Ikke gjør all kos om til en prestasjon, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini/Cappelendamm
UENIG: - Ikke gjør all kos om til en prestasjon, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Foto: Inger Marie Grini/Cappelendamm Vis mer

LES OGSÅ: - Klistremerker er helt meningsløst!

Sunn fornuft

Gerhardsen medgir at det kanskje ikke er vitenskapelig belegg for å si at foreldre på denne måten kan skape prestasjonsangst hos barna sine, men hun mener det er sunn fornuft og en erfaring hun har gjort seg etter mange år i yrket.

Hun viser også til studier som viser at man kan «bytte ut» motivasjonen hos barn. Her ble det gjort et forsøk hvor barna ble premiert etter hvor mye de tegnet.

– Mens de fikk premier tegnet de selvsagt mye, men da premiene ble fjernet tegnet de mindre enn noensinne. Det interessante er at det ble en varig nedgang i hvor mye barna tegnet, fordi de mistet den motivasjonen de hadde før premieringen ble satt inn.

- Det viser at man kan ødelegge skapergleden og den gode følelsen barna har når de gjør ting fordi de liker det og koser seg med det.

LES OGSÅ: Foreldre belønner med kjeks og is

Greit å bruke «flink» av og til

Selv om hun oppfordrer foreldre til å finne alternative måter å rose barna sine på, mener hun at man ikke skal slutte helt å si at barnet er flink.

– Om de har fått til noe de har strevd lenge med, gjør som du sier, er grei med søsknene, kler på seg selv og så videre, så er det helt ok. Men ikke gjør om all kos til flinkhet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer