- Jovisst kan man gjennomføre verneplikt som gravid!

Syv måneder inn i førstegangstjenesten oppdaget Synne (20) at hun var gravid.

MED GRAVIDMAGE I FORSVARET: Til tross for mangel på «Mammauniform», kommer Synne til å fullføre førstegangstjenesten før hun føder. Foto: Privat
MED GRAVIDMAGE I FORSVARET: Til tross for mangel på «Mammauniform», kommer Synne til å fullføre førstegangstjenesten før hun føder. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synne Ueland forteller at hun fikk et aldri så lite sjokk den dagen hun oppdaget at hun var gravid.

Timingen kunne så absolutt ha vært bedre, da hun for øyeblikket tjenestegjør som minibussjåfør ved forsvaret i Bodø.

Skal fullføre førstegangstjenesten

Men selv om det ikke var planlagt at hun og samboeren skulle bli foreldre mens hun var i forsvaret, har Synne det som plommen i egget.

– Jeg synes det går kjempebra i forhold til hvordan jeg hører sivile folk har det på jobb med sjefene sine. Og jeg er heldig som får lov til å fullføre verneplikten, sier hun med et smil.

I disse dager er hun cirka 24 uker på vei og i juli dimitterer hun – i god tid før babyens forventede ankomst i september.

VARIGE VENNSKAP: – Jeg vil påstå å si at det året du er i forsvaret, er det året du får flest og kanskje best venner, sier Synne (til høyre).  Foto: Privat
VARIGE VENNSKAP: – Jeg vil påstå å si at det året du er i forsvaret, er det året du får flest og kanskje best venner, sier Synne (til høyre). Foto: Privat Vis mer

Stortrives i forsvaret

Nyheten om at hun var gravid, ble også godt mottatt av de andre i leiren.

– Befalet mitt gratulerte meg og synes det var kjempestas! Spesielt at jeg hadde mulighet til å fullføre før termin. Soldatene respekterte meg virkelig etter de fikk vite det, og de har blitt litt beskyttende og passer på at jeg ikke løfter tungt, og at jeg får i meg mat, ler hun.

I leiren bor Synne på firemannsrom sammen med kun to andre jenter. Hun stortrives i forsvaret og sier det i stor grad skyldes fellesskapet og vennene hun har fått.

– Jeg vil påstå å si at det året du er i forsvaret, er det året du får flest og kanskje best venner. Gjennom hat, glede, latter og smerte styrkes vennskap mellom soldatene på en helt spesiell måte, sier hun.

LES OGSÅ: Ishockeyspilleren Tina lar ikke graviditeten stoppe henne!

ANDRE OPPGAVER: Etter at hun ble gravid, har Synne fått fritak fra oppdrag i felt, skyting og andre tyngre oppgaver. Foto: Privat
ANDRE OPPGAVER: Etter at hun ble gravid, har Synne fått fritak fra oppdrag i felt, skyting og andre tyngre oppgaver. Foto: Privat Vis mer

Andre arbeidsoppgaver

Så langt har hun vært spart for slitsomme graviditetsplager som kvalme, men i de siste ukene har hun hatt antydning til bekkenløsningssmerter. – Da er det ikke like praktisk når det er langt å gå til messa, smiler hun.

I de første ukene av graviditeten har hun utført oppgavene sine som vanlig. Nå har imidlertid militæruniformen begynt å bli for liten, noe som påvirker arbeidsoppgavene hennes.

– Det finnes ikke noen egen «Mammauniform», og vi har ikke lov til å kjøre uniformerte kjøretøy uten uniform selv, forklarer hun.

– Jeg får også fritak fra felt, skyting og andre tunge oppgaver vi får, men jeg kan fortsatt være med på teori og lett soldatutdanning. Når det nye kullet kommer, så får jeg være guide for dem og vise hvordan kjøringene er.

- Trenger kvinner i forsvaret

Synne valgte selv å avtjene verneplikt, men fra 1. januar 2015 ble Lov om verneplikt, den tvungne militære verneplikten, endret til å gjelde alle norske statsborgere uavhengig av kjønn. Dette betyr at jenter født i 1997 og senere vil måtte inn til sesjon på lik linje som guttene.

Synne mener verneplikt for kvinner både har negative og positive sider. – En kvinne vil aldri bli like «hardfør» som en mann med tanke på lange dager og uker ute i felt. Men på en annen side så trenger vi kvinnene for å holde mannfolka litt i ørene, ler hun.

– Det er så mange forskjellige avdelinger og bataljoner som passer like bra for kvinner som for menn. Nå som alle skal inn til sesjon, vil forsvaret selektere på en mye strengere måte, hvor bare de mest interesserte og de som har en relativt god fysisk form får komme inn.

LES OGSÅ: Se opp for «zombiemødrene»!

STORTRIVES: Synne har så langt ikke hatt noen særlige graviditetsplager. Foto: Privat
STORTRIVES: Synne har så langt ikke hatt noen særlige graviditetsplager. Foto: Privat Vis mer

Tror ikke jenter vil bli gravide for å slippe

Graviditet er noe som ofte blir nevnt som et motargument til verneplikt for kvinner. Synne tror derimot ikke at det kommer til å bli et stort problem.

– Jeg tror og håper virkelig ikke at noen blir gravid med vilje for å slippe, da de fleste er bare 19 år når de skal avtjene verneplikten.

– De som er født i 1997 er nesten heldige om de får lov til å oppleve ett år i forsvaret. Det er nok heller ikke alle i denne alderen som føler seg klar til å gi slipp på ungdomstiden, mener hun.

Gleder seg til å bli mamma

Selv skal hun ingen planer om å fortsette i forsvaret etter avtjent verneplikt. – Jeg har blitt litt for glad i å være hjemme. Det å være en del av forsvaret betyr ofte lange perioder borte fra hjemme, sier hun.

– Det blir kjempedeilig å fullføre resten av svangerskapet hjemme og få nyte sommeren frem til fødselen. Gleder meg helt skinnsykt til å få hilse på «lillegull», og få være hjemme og bare være mamma, smiler hun.

LES OGSÅ: Den best bevarte hemmeligheten - noensinne!

Kan få utsettelse av tjenesten

Mammanett har vært i kontakt med forsvaret for å høre hvilke retningslinjer som gjelder når kvinner blir gravide. De ønsker ikke å uttale seg om gravide vernepliktige til Mammanett, men henviser generelt til sine «Bestemmelser for utskriving og verneplikt» hvor det går frem at kvinner som blir gravide under førstegangstjenesten skal gis fritak fra visse disipliner i samråd med lege og eget ønske.

Her kommer det frem at hvis nødvendig skal gravide gis permisjon eller få utsettelse av tjenesten.

Graviditet med permisjoner eller dimittering, endrer derimot ikke de forpliktelser vedkommende har påtatt seg ved underskriving av kontrakt om tjenesteplikt for kvinnelig militært personell. Dette betyr at kvinner derfor kan bli pålagt å komme tilbake etter graviditeten for å fullføre verneplikten. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer