Juice bør kun gis i små mengder det første året

For mye juice kan bidra til utvikling av overvekt og tannskader.

JUICE TIL BABY: Amerikanske barneleger fraråder nå foreldre å gi fruktjuice det første året. Foto: M.Photos / Shutterstock / NTB scanpix
JUICE TIL BABY: Amerikanske barneleger fraråder nå foreldre å gi fruktjuice det første året. Foto: M.Photos / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Amerikanske barneleger råder nå foreldre til å ikke gi fruktjuice til barn yngre enn ett år.

Tidligere har rådet fra the American Academy of Pediatrics vært at man ikke bør gi juice til barn yngre enn seks måneder, men nå er dette rådet ifølge New York Times altså innstrammet. Årsaken er at barnelegene mener et høyt inntak av juice kan bidra til utvikling av overvekt og tannskader.

Vurderer å tydeliggjøre de norske kostholdsrådene

Også her i Norge er det forholdsvis vanlig at foreldre gir spedbarn juice. I den siste norske undersøkelsen om spedbarns kosthold (SPEDKOST 2006-07), kom det frem at nesten ingen foreldre ga juice før barnet var seks måneder gammelt, men at cirka 1/3 av spedbarna fikk juice ved 12 måneders alder.

Avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen i avdeling barne- og ungdomshelse i Helsedirektoratet forteller at de vil se nærmere på om man i Norge bør tydeliggjøre at juice kun bør gis i små mengder til måltidene og ikke mellom måltidene.

Men ifølge Carlsen vil det å gi litt juice til måltidene mest sannsynlig ikke ha betydning verken for utvikling av overvekt eller tannskader.

– Derimot vil juice gitt mellom måltidene både kunne gi mye energi/kalorier som i sin tur kan føre til overvekt, og det vil kunne ødelegge appetitten på «ordentlig» mat, det vil si mat med et høyt innhold av jern og andre viktige næringsstoffer. Også for tennene vil juice gitt mellom måltidene være uheldig, særlig dersom det gis på flaske.

Både melk og juice på flaske bør spesielt unngås om natten når spyttsekresjonen er nedsatt, av hensyn til tennene, presiserer Carlsen.

LES OGSÅ: Klemmeposer med mat - hvor sunne er de egentlig?

C-vitaminer øker jernopptaket

I Norge er anbefalinger om spedbarnsernæring gitt i Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring. Her finnes det ikke en egen anbefaling som gjelder det å gi juice til barn, men juice er nevnt i retningslinjen under Råd om introduksjon av annen mat og drikke enn morsmelk/morsmelkerstatning.

Her står det at hvis man velger å lage grøt fra bunnen av, bør det også gis C-vitaminholdig frukt, juice eller grønnsaker til måltidet.

– Bakgrunnen for dette rådet er at C-vitamin øker jernopptaket dersom C-vitaminkilden spises i samme måltid som jernrike matvarer, sier Carlsen.

– I ferdiggrøt er det vanlig at både jern og vitamin C er tilsatt, så dette er en problemstilling som i særlig grad gjelder hvis man lager grøten selv, og etter hvert når barnet begynner å få annen kornbasert mat som brød, forteller hun.

Får C-vitaminer gjennom morsmelken

Carlsen peker på at både den norske og amerikanske anbefalingen er at barn hele det første leveåret bør få morsmelk eller alternativt morsmelkerstatning som begge inneholder vitamin C.

Innholdet av vitamin C i morsmelk varierer med mors inntak i kosten; jo mer vitamin C mor får i seg gjennom kosten, jo høyere er innholdet i morsmelken. I morsmelkerstatning er det tilsatt vitamin C. Både mengden morsmelk/morsmelkerstatning og innholdet av vitamin C vil være av betydning for opptaket av jern fra hjemmelaget grøt/brødmat inntatt i samme måltid.

– Innholdet av vitamin C i morsmelken kan økes ved at mor spiser mye frukt, bær og grønnsaker med vitamin C, som appelsin, kiwi, jordbær, solbær, paprika, kålrot, brokkoli og blomkål. Te av nypeekstrakt og appelsinjuice inneholder mye vitamin C, men også mor bør være forsiktig med å drikke mye fruktjuice fordi det kan gi mye energi og derved bidra til overvekt, sier Carlsen.

LES OGSÅ: Når er det greit å begynne å gi barn godteri?

Eldre barn følger generelle anbefalinger

Den amerikanske barnelegeforeningen råder også foreldre til å være restriktive med å gi juice til barn i alderen 1-3 år, Carlsen sier det ikke finnes egne anbefalinger på dette i Norge.

– Fra ett års alder gjelder de generelle kostholdsanbefalingene, og barn kan i hovedsak få samme kosthold som resten av familien, så sant denne er variert og riktig sammensatt.

De første to årene har barn et høyt behov for jern i forhold til energiinntaket, og de har derfor en særlig risiko for jernmangel. Jernmangel i denne perioden kan ha alvorlige konsekvenser for barnets utvikling. C-vitaminholdig mat og/eller drikke vil kunne øke opptaket av jern når det inntas til brød- og grøtmåltider. Barn som fortsatt ammes etter ett års alder, vil få C-vitamin fra morsmelken.

– Barn som ikke får morsmelk, kan gis vanlig kumelk fra ett års alder av. Kumelk inneholder lite, eller ikke noe, C-vitamin. Det er smart å venne barnet til å spise frukt, bær og grønnsaker til måltidet i stedet for å drikke juice. Gode C-vitaminkilder er appelsin, kiwi, jordbær, solbær, paprika, kålrot, brokkoli og blomkål. Tåteflaske med juice bør unngås, avslutter Carlsen.

LES OGSÅ: 6 fakta om tannfeen du bør kjenne til

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer