Jul, barn og alkohol

Slørete blikk og høye stemmer står ikke på ønskelisten til barn i disse førjulstider, sier barneombud Reidar Hjermann. Foto: Shutterstock ©
Slørete blikk og høye stemmer står ikke på ønskelisten til barn i disse førjulstider, sier barneombud Reidar Hjermann. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En del av julens tradisjoner inkluderer alkoholholdige drikker som juleøl, vin og akevitt. Men hvordan påvirkes barna av de voksnes alkoholinntak? Og hvor går grensen?

Kan skape utrygghet og vonde minner

Jula står for døren med mange festelige anledninger for både voksne og barn. Voksnes alkoholbruk kan skape utrygghet og gjøre det som skulle vært en trivelig stund til vondt minne for de minste. I årets to siste måneder omsettes det 58 millioner liter alkohol til tørste nordmenn. Dette er 6 millioner liter (11%) mer enn gjennomsnittet. Dette påvirker også barna, skriver organisasjonen Av-og-Til. 

Kun 57% mener man bør la være å drikke foran barn i høytiden 

En fersk undersøkelse fra AV-OG-TIL viser at 80 prosent av nordmenn mener at man ikke bør drikke alkohol foran barn i hverdagen.  Likevel er det kun 57 prosent som mener at man la være å  drikke foran barn i selskap og fest. 

Og det viser seg at velstående drikker mer enn gjennomsnittet sammen med barn. Hos de med husstandsinntekt over 1.5 millioner er det kun 45 prosent som mener det samme, skriver alkovettorganisasjonen.


Eksempler på 1 alkoholenhet er:
- En flaske (33 cl) pils på 4,5 vol %
- Et glass (15 cl) vin på 12 vol %
- Et lite glass (7,5 cl) sterkvin 20 vol %
- Et lite glass (4 cl) brennevin 40 vol % 

En av tre menn drikker mer enn tre alkoholenheter på fest når de er sammen med barn. En av fem kvinner gjør det samme. Enda mer foruroligende er det at totalt 200 000 nordmenn drikker mer enn 5 enheter foran barn på fest. 

- Jeg undrer meg over at det er en så stor holdningsforskjell mellom alkohol foran barn i hverdagen og på fest. I utgangspunktet kan sosiale sammenhenger for mange gjøre at det er vanskeligere å se barnas perspektiv og behov, fordi man som voksen også er orientert mot de andre festdeltakerne. Alkohol forsterker denne effekten. I tillegg gjør dette ofte at man endrer atferd, og disse endringene hos foreldrene er utrygge for mange barn, sier psykolog Gøril Westborg Smiseth som arbeider i Kompasset, et gratis lavterskel terapitilbud i regi av Blå Kors.

Diskuter: Hvor mye er det greit at foreldre drikker? 

750 barn kontaktet alarmtelefon i fjor

I fjor jul mottok Barnevernets alarmtelefon og Røde Kors til sammen mer enn 750 henvendelser mellom jul og nyttår. Barna forteller om foreldre som krangler, slåss og drikker alkohol. For noen ble det så ille at de rømte hjemmefra.

– Vi får et bredt spekter av henvendelser. Det kan være en ungdom som har stukket av hjemmefra, og som står ute tynnkledd og ikke vet hvor han skal gå. Eller det kan være en nabo som har hatt et lite barn på døren gjentatte ganger som vil inn, og som ikke vil gå igjen, fortelalte barnevernskurator Jostein Meinich Nesse i Kristiansand til TV2 etter høytiden i fjor.

Barn  blir utrygge av annerledes voksne

- Barn ønsker forutsigbarhet. De vil kjenne igjen de voksne rundt seg. Slørete blikk og høye stemmer er ikke på ønskelisten til barn i disse førjulstider, sier barneombud Reidar Hjermann. 

- Av og til passer det dårlig å drikke, og vi skal være varsomme med å bruke alkohol når barn er tilstede. Vurderingsevnen og impulskontrollen svekkes hos den som ruser seg på alkohol. Når voksne blir uforutsigbare og annerledes svekkes barnas opplevelse av trygghet. Samtidig blir voksne dårlige rollemodeller, sier Hjermann.

Barneombudet minner om at selv en munter og glad festdeltager kan bli i muntreste laget for et barn: - Husk at de som kommer på besøk ikke alltid har et så kontrollert forhold til alkohol som det vertskapet kanskje har. Venter du en gjest som du vet blir ubehagelig etter noen glass vin bør du holde flaskene unna middagen, både av hensyn til gjesten selv og av hensyn til barna i huset.

- Julen handler om å sette barnas behov før sine egne - ikke sist, sier Hjermann. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer