Jul i barnehagen: - Kan skape et unødvendig skille blant barna

Pedagog Erle Sellevåg oppfordrer oss til å ta ekstra godt vare på dem som faller utenfor.  

ENIG I AT FORSKJELLER KAN BLI MER SYNLIGE: Pedagog og forfatter Erle Sellevåg mener likevel at arrangementer i barnehagen i de fleste tilfeller er positivt. Foto: Privat
ENIG I AT FORSKJELLER KAN BLI MER SYNLIGE: Pedagog og forfatter Erle Sellevåg mener likevel at arrangementer i barnehagen i de fleste tilfeller er positivt. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv for den mest organiserte mamma eller pappa kan det være vanskelig å huske alt i desember; kalenderen fylles fort opp av julefrokoster, juleavslutninger og nissefester. I tillegg må man ikke glemme å sende med barna dorullkjerner og syltetøyglass til juleverkstedet, kalendergaver, nisseklær, Luciaklær og akeutstyr.

Krever barnehagene rett og slett for mye av foreldrene?

– Det er kanskje ikke et krav at man stiller opp på alt sammen. Men man ser tydelig at det er de samme barna som ikke har foreldrene sine der hver gang, og jeg har lagt merke til at de står og venter på foreldrene sine, forteller Connie Olsen (35).

Som mamma til seks barn i alderen 2-15 år, har hun et over gjennomsnittet travelt program av tilstelninger i desember.

Siden hun har mulighet til å styre arbeidsdagen sin selv rekker hun allikevel over det meste, men hun har inntrykk av at desember oppleves som stressende for mange foreldre.

VIL GJERNE STILLE OPP: Dersom man har full jobb er det vanskelig å dra på alle tilstelningene i barnehagen, sier Connie Olsen. Foto: Privat
VIL GJERNE STILLE OPP: Dersom man har full jobb er det vanskelig å dra på alle tilstelningene i barnehagen, sier Connie Olsen. Foto: Privat Vis mer

– Dersom man har full jobb er det vanskelig å kunne dra på alle tilstelningene, da de gjerne begynner klokken 15 eller tidligere. Og har man flere barn i barnehage, blir det fort en del tapte arbeidstimer. Dette skaper litt ekstra stress for oss foreldre.

– Vi vil jo gjerne stille opp for barna på alt mulig, men samtidig kan man ikke ta seg fri fra jobb hver gang, sier hun.

Også når det gjelder krav til ting barna skal ha med seg i barnehagen, mener hun forskjellene mellom barna kommer tydelig frem.

– Det arrangeres for eksempel karneval, Luciatog eller nissefester hvor barna skal ha røde klær, og ofte er det de samme barna som ikke har det som alle de andre barna har. Så det er et visst kjøpepress også i barnehagen, mener hun.

– De ansatte sier at det ikke er nødvendig med kostymer eller røde klær og at de finner på erstatninger for de barna slik at foreldrene ikke skal føle på kjøpepresset. Men når barna ser at andre barn har nye fine klær eller kostymer, så er det jo det, legger hun til.

LES OGSÅ: Slik frir du deg fra julestresset

Bra for å skape relasjon mellom barnehage og hjem

Erle Sellevåg er pedagog, skribent og forfatter av boken «Vondt i magen». Sellevåg er spesielt opptatt av dem hun kaller «de sårbare barna», barn som av ulike årsaker har det vanskelig fordi de vokser opp i hjem hvor omsorgspersonene har nedsatt omsorgsevne.

Hun er enig i at krav fra barnehagen til deltagelse på forskjellige arrangement, kan være med på å synliggjøre forskjeller mellom barn.

– Relasjonen mellom foreldre og barn tåler som regel at en forelder en gang glemmer en foreldrekaffe, dersom det ligger en stabil hjemmesituasjon og en trygg relasjon i bunn. Men barna som gjerne kommer fra en såkalt ressurssvak familie, som enten ikke får disse tingene med seg eller som uteblir av andre årsaker som økonomi, det er disse barna vi har et særlig ansvar for å beskytte, sier hun.

Hun mener allikevel at arrangement i barnehagen i de fleste tilfeller er en positiv tradisjon.

– Vi må huske på at dette som regel ikke gjelder en stor del av barnegruppen og jeg synes vi skal holde på at barnehagen skal være en forlengelse av hjemmet. Det er naturlig at vi inviterer foreldre inn i barnehagen med jevne mellomrom. Man legger jo til rette for god dialog og en god arena for ansatte og foreldre å bygge relasjoner seg imellom, sier hun.

Burde ha færre aktiviteter som krever ekstra utstyr

Hun synes barnehagene burde ha færre aktiviteter som krever at barna skal ha med seg spesielt utstyr. Dersom man skal ha karneval eller skidag, mener hun at barnehagen alltid bør ha ekstra utstyr liggende.

– Dette er en typisk arena hvor man skaper et unødvendig skille blant barna og legger til rette for en sammenligningskultur blant barn. Men det handler om å kjenne sin barnegruppe, det som fungerer i 2016, fungerer nødvendigvis ikke i 2017. Barnehagen må alltid omstille seg og tenke nytt med barnas beste i bakhodet hele veien.

– Men på generell basis synes jeg ikke man legger opp til overveldende deltagelse fra foreldre. Man har tilpasset seg nok det travle hjem etter min mening, til og med dugnad er i ferd med å tas ut av den norske kultur.

LES OGSÅ: Slik takler du tidsklemma

Viktig med god dialog tidlig i barnehageåret

– Jeg vet ikke om barnehagene krever mer enn tidligere, men det er klart at noen foreldre opplever dette som vanskelig. Både med hensyn til at det er mye å delta på men også i forhold til penger. Spesielt dersom man føler at man må kjøpe gaver, lodd eller nye klær til barna for å delta på tilstelninger, sier Marie Skinstad-Jansen, leder i Foreldreutvalget for barnehager.

– Det er veldig synd om slike arrangement fører til at ikke alle blir inkludert. Ingen barn vil være den som ikke har mor eller far tilstede, sier hun.

Leder i Foreldreutvalget for barnehager, Marie Skinstad-Jansen. Foto: FUB
Leder i Foreldreutvalget for barnehager, Marie Skinstad-Jansen. Foto: FUB Vis mer

Hun mener det er lurt at barnehagene så tidlig så mulig avklarer hvilke forventninger de har til foreldrene. På høstens første foreldremøte bør det snakkes om hvilke planer barnehagen har for det kommende barnehageåret, slik at man tidlig kan komme frem til en løsning som er god for alle.

– De fleste foreldre synes det er hyggelig å komme i barnehagen for å spise pepperkaker, drikke gløgg og se på hva barna har laget. Men det trenger ikke være et arrangement som gjør at foreldrene må bruke penger eller kjøpe inn klær eller utstyr til barna, sier hun.

Varierer fra barnehage til barnehage

Hvor mye barnehagene krever av foreldrene, kan ifølge Erle Sellevåg variere en del.

– I noen barnehager kan det være veldig mye på programmet mens i en annen barnehage kan det kun være forventet at man stiller opp på juleavslutning og sommeravslutning. Det er veldig viktig at hver enkelt barnehage og skole tar stilling til dette spørsmålet kontinuerlig. Man bør ikke legge en føring for barnehagen og forvente at den skal være gjeldene for alle, alltid. Etter min mening må man kunne ha frie tøyler på avdelingsnivå slik at man kan ivareta alle barna man har ansvar for, særlig de sårbare barna, sier hun.

Dersom barnehagen kjenner til at en familie ikke kan delta av økonomiske eller andre årsaker, mener hun at det er viktig å opprette en dialog for barnets beste.

For eksempel ved å tidlig minne foreldrene på hva ting vil koste, slik at de har mulighet til å legge til side litt penger over flere måneder.

– Man vil jo at foreldrene skal ha mulighet til å være inkludert og mestre å ta del i et sosialt fellesskap sammen med barna sine. Hvis dette ikke fungerer, må man inn å tilrettelegge for barnet selv om det går utover de andre barna. En nissefest i barnehagen uten foreldre, kan være vel så gøy. Det handler om å ha fokuset på riktig plass, og ta avgjørelser som er til beste for barnet, sier hun.

LES OGSÅ: Utstyret barnet trenger i barnehagen - som ikke koster flesk

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer