Jul i Blåfjell - for femte gang

Klart for gjensyn med blånissene i Blåfjell. Foto: nrk
Klart for gjensyn med blånissene i Blåfjell. Foto: nrk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets julekalender er et gjensyn med Turte og alle de andre i bygda og Blåfjell når NRK for femte gang sender julekalenderen "Jul i Blåfjell”.

Serien som hadde premiere i 1999, er en av de mest ønskede julekalender-reprisene, forteller NRK.  Også i år skal den gjøre sitt for å korte ned ventetiden fram til julaften.

"Jul i Blåfjell" har vært en kjempesuksess for NRK, og årets reprise understreker dette. ”Blått er flott” skrev Aftenposten til premieren i 1999, og mange hang seg på med lovord og gode anmeldelser. Opptil en halv million seere fulgte den blå ventetiden fram mot julaften det året, og serien hadde minst like mange seerne da den ble sendt i 2001, 2004 og 2008.

Les også:
- Test av årets adventskalendere med leker
- Her er årets julekalender med 24 luker og poser fra Blåfjell
- 100 tips til hjemmelaget julekalender 

Delte meninger i Mammanetts forum

Mange av mødrene i Mammanetts forum forteller de gleder seg til årets adventskalender på NRK."Jul i blåfjell". Men noen er også er lut lei av serien.
- Kjenner at jeg er veldig lei av Bjåfjell nå altså. Likte bedre "jul i Svingen", forteller Happycat.
- Jul i blåfjell, igjen?? spør en annen bruker.

Delta i diskusjonen: Jul i blåfjell - gleder du deg?

Barna i bygdas julespill. Foto: nrk
Barna i bygdas julespill. Foto: nrk Vis mer

Etterlyser Skomakergata

-  Da vi selv var barn ble Skomakergata sendt hver jul. Jeg prøver å tenke at det forholdet vi hadde til Skomakergata da vi var barn, det har våre barn i dag til Blåfjell, Månetoppen eller Jul i Svingen. Og da skal ikke jeg være med på å ødelegge det med å klage når adventskalenderne sendes om igjen med å si: "Herlighet, jeg er så lei! Kan de ikke gjøre noe NYTT!"

Tærsmyra ser frem til Jul i blåfjell.- Jeg tror ikke barna i dag hadde likt Skomakergata så godt som vi gjorde da vi var små, mener hun.

Skomakergata ble for siste gang vist i 2003, og skal ikke vises mer på nrk BarneTV. VG skrev i 2003 at grunnen til dette var at de voksne likte bedre serien enn barna.


Økologisk grunntanke

Det er altså klart for et gjensyn med blånissene Turte og Tvilling. Vi vil også få se igjen menneskene i Bygda, der Mamsen og Lillegutt kanskje er de som blir husket best.

Temaet i “Jul i Blåfjell” bygger på en økologisk grunntanke hvor miljøet står i høysetet. På den ene siden finner vi blånissene i Blåfjell som låner fra naturen, på den andre siden menneskene i Bygda som stjeler fra den. Historien fortelles med humor, sang, glede, sorg spenning.

Dronning Fjellrose (Monna Tandberg) Foto: nrk
Dronning Fjellrose (Monna Tandberg) Foto: nrk Vis mer

Det er Gudny I. Hagen som står bak idé og manuskript, mens Torunn Calmeyer Ringen har regien. Dette er det samme teamet som stod bak “Amalies jul”.

I Blåfjell

Blåfjell er befolket av blånisser som er minst 300 år gamle. De våkner opp hvert år den 1. desember når geita Blåne kommer med en blåtår. Deres hovedoppgave er å lage den blå julenatthimmelen slik at alle kan se julestjerna skinne på selveste julekvelden.

Blåjenta Turte er hovedpersonen i serien. Hun er blånissejenta som tør å opponere mot de gamle blånissereglene, samtidig som hun nesten ikke kan styre sin nysgjerrighet for alt som skjer både i og utenfor Blåfjell.

Turte tilhører familien Blåværshule som ellers består av Blåfar, Blåmor, Blånissemor, Tvilling og lillebror Krekling. Lillebror krabber ut fra Blåmors skjørt i femårsalderen.

Inne i Blåfjell holder også dronning Fjellrose og hennes råd til. Dronningen er blånissenes veiviser i rett og galt, og Erke er hennes fortrolige. De øvrige i rådet er Molte, Myra, Mjøltytt og Skinntryta, som hver har sine ansvarsområder å ivareta inne i fjellet. Der inne finner vi også gladnissen Skrukke og det blinde ekkoet Ekko Ekko.

Blånissene kan bare være ute i blåtimen, for da er fjellet åpent. Etter blåtimen lukker fjellet seg automatisk, og er ikke nissene inne før den tid, blir de borte for alltid!

Mamsen (Grethe Kausland) og Lillegutt (Johannes Joner) Foto: nrkMamsen (Grethe Kausland) og Lillegutt (Johannes Joner) Foto: nrk

I Bygda

Menneskene i Bygda, med postmann og kordirigent Kåre Eyolf Olsen jr. i spissen, forbereder seg til jul og til julespillet som barna skal fremføre på julaften. Kåre får hjelp av ordføreren, elektriker Selma, barna Mikkel og Marta, og Mamsen og Lillegutt.

Men Bygda har et problem midt i førjulsstria. Søppelet flyter, og det finnes ingen plass å kvitte seg med det. Da tar Mamsen og Lillegutt på seg ansvaret for å ordne opp. Dette skal vise seg å bli vanskeligere enn de hadde trodd.

Livet går sin gang både i Bygda og i Blåfjell. Helt til det viser seg at Erke bærer på en hemmelighet, og til Mamsen og Lillegutt begynner å tømme søppel i Blåfjell. Da får tilværelsen en ny vending både for blånissene og bygdemenneskene!

Splitter ny julekalender i 2012 - Julekongen

I desember 2012 kommer NRK Super med en splitter ny julekalender på TV. Serien har fått navnet "Julekongen" og handler om tiåringen Kevin som tilfeldigvis oppdager en skjult tunnel som leder inn til en mystisk verden som ingen vet om.

I februar 2011 begynte opptakene. I vinter ble scenene på Sølvskogen spilt inn i et vinterlig og snødekt Bærum og Oslo, og sommerscenene ble spilt inn i Ridderdalen av regissør Thale Persen og resten av teamet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer