Julekonflikter i bonusfamilien

- Slik løser dere dem!

DELER EGNE ERFARINGER: Sølvi Foss er familieterapeut og mamma i en familie med «mine, dine og våre barn». Her deler hun sine tips til hvordan julen i bonusfamilien blir mest mulig konfliktfri. Foto: Privat
DELER EGNE ERFARINGER: Sølvi Foss er familieterapeut og mamma i en familie med «mine, dine og våre barn». Her deler hun sine tips til hvordan julen i bonusfamilien blir mest mulig konfliktfri. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Desember kan være utfordrende for den nye familien, fordi det er mange følelser knyttet til julehøytiden.

- Ulike familier har gjerne ulike tradisjoner, og dette blir ekstra synlig i julen, sier Sølvi Foss.

Deler egne erfaringer

Sølvi er familieterapeut og jobber som HR/informasjonsdirektør. I tillegg er hun skribent og har gitt ut boken «Lappeteppefamilien». Boken har mange praktiske tips til hvordan man skal takle hverdagslivet med «mine, dine og våre barn» og flere av historiene er hentet fra hennes egen familie.

Sølvi hadde sønnen Clemens (15) fra tidligere da hun møtte Finn Erik som hadde sønnene Marius (17) og Christopher (15). I dag har de også to felles barn; Carl Fredric (7) og Lise Sofie (5).

Gravid eller ammende? Dette kan du spise og ikke spise av julematen!

JUL I LAPPETEPPEFAMILIEN: - Det kan ta tid å finne ut hva som skal gjelde i den nye familien, sier Sølvi Foss. Foto: Privat
JUL I LAPPETEPPEFAMILIEN: - Det kan ta tid å finne ut hva som skal gjelde i den nye familien, sier Sølvi Foss. Foto: Privat Vis mer

Hvor skal vi feire?

Et av de første problemene bonusfamiliene støter på i forbindelse med julen, er å bli enige om hvor man skal feire jul og hvem som skal være sammen med hvem,

 – Når det blir en familie med mine og dine barn, så blir det også et større antall personer inne i bildet. Det blir flere barn, flere voksne, flere besteforeldre – og det er ikke lett å få alle til å bli fornøyd, sier Sølvi.

For å løse dette mener hun det er viktig at man starter planleggingen tidlig.

De første årene valgte hennes familie at de største barna var hos dem ulike år. Da var de den ene julen sammen med hennes eldste sønn og hans besteforeldre, mens de neste jul var sammen med Finn Eriks barn og barnas farfar.

– På den måten fikk de eldste barna beholde sine tradisjoner, og vi fikk vært sammen med barn hver jul. I år er alle barn samlet hos oss, og da inviterer vi alles besteforeldre.

– Tenk på tvers av nye og gamle familier når du planlegger julens familiemiddager, det er alltid plass til en ekstra rundt bordet, sier Sølvi.

PØLSER TIL JULEMIDDAG?!  Det kan fort bli konflikter rundt hva man skal spise på julaften.  Foto: Shutterstock
PØLSER TIL JULEMIDDAG?! Det kan fort bli konflikter rundt hva man skal spise på julaften. Foto: Shutterstock Vis mer

Uenighet om julematen

Mange familier har sterke juletradisjoner, det kan dreie seg om alt fra hva julematen skal være til hvordan gavene skal deles ut. Det kan fort bli en opprørt stemning om man må spise torsk når man er vant til ribbe på julaften.

Dette er en problemstilling Sølvi kjenner seg godt igjen i, men som hun mener ikke bør bli et stort problem.

– Selv kom jeg fra en familie som hadde ribbe eller pinnekjøtt til jul, og jeg møtte en mann som var vant til kalkun. Vi har gjort litt av hvert, og har byttet på hva vi har spist.

- Når det gjelder mat, så tenker jeg at det er viktig at vi voksne ikke henger oss opp i akkurat hva som skal spises på julaften. Det er nok av dager i julen til at alle kan bli fornøyde i matveien, så ikke la et måltid bli et problem, råder hun.

LES OGSÅ: Når mor og far er uenige

GI RETTFERDIGE GAVER: - Det må ikke være likt, men det bør være rettferdig, sier familieterapeuten. Foto: Shutterstock
GI RETTFERDIGE GAVER: - Det må ikke være likt, men det bør være rettferdig, sier familieterapeuten. Foto: Shutterstock Vis mer

Gavekrangling

Gaver er også en kilde til konflikter i mange bonusfamilier. Det kan bli problemer dersom noen av barna får svært flotte gaver fra nær familie utenfor «bonusfamilien», eller dersom man er vant til å få mye dyrere gaver enn sine «nye» søsken. Sølvi mener de voksne gjør klokt i å inngå avtaler når det gjelder gavene.

– Det må ikke være likt, men det bør være rettferdig. Dette kan være en utfordring for familier med ulike voksne.

– Jeg er spesielt opptatt av at barn ikke trenger dobbelt så mye gaver selv om det har vært en brudd. De som har gått fra hverandre bør klare å avtale litt praktisk når det gjelder gaver, sier hun.

- Ikke gi barna dårlig samvittighet!

En annet viktig ting Sølvi mener foreldre bør være oppmerksom på, er at de ikke gi barna dårlig samvittighet fordi de ikke feirer jul sammen med begge foreldre.

– Det er jo gjerne slik etter et samlivsbrudd at det er en jul hos mamma, og en hos pappa. Ønsk alltid barna en fin jul sammen med den de er sammen med. I stedet for å si at en savner barna når de er hos den andre forelderen, kan en heller si at en gleder seg til å se hverandre igjen.

– Ingen barn skal måtte ha dårlig samvittighet for de voksne i julen. Hvis de voksne i tillegg kan være litt rause og løsningsfokuserte i julen, så er sjansen store for at både små og store får en riktig fin jul.

Les også om hvordan en datter opplevde å bli klemt mellom foreldrenes konflikt.

JO MERE VI ER SAMMEN: Tenk på tvers av nye og gamle familier når du planlegger julens selskapeligheter. Foto: Shutterstock
JO MERE VI ER SAMMEN: Tenk på tvers av nye og gamle familier når du planlegger julens selskapeligheter. Foto: Shutterstock Vis mer

Ønsker å ha familien samlet

Per Arne Rød er førsteamanuensis ved Institutt for sosialfag og vernepleie på Høyskolen i Bergen. Han har forsket på barns erfaringer og opplevelser med konfliktfylte samlivsbrudd.

Han forteller at det de fleste barna aller helst ønsker seg, er å ha den opprinnelige familien samlet under høytiden. Samtidig er de opptatt av å feire den slik de har gjort det tidligere.

– Hvordan julefeiringen med den nye familien blir, avhenger av hvor ferskt dette er, sier han.

– Vi lever i et samfunn som har mye fokus på julen og tradisjoner. Det kan skape bekymringer hos barna dersom de er usikre på hvordan det vil bli å feire jul med den nye familien.

– De fortalte meg blant annet at det å starte det nye bekjentskapet med en felles jul, ikke opplevdes som særlig bra, sier han.

STORT JULEFOKUS: - Det kan skape bekymringer hos barna dersom de er usikre på hvordan det vil bli å feire jul med den nye familien, sier Per Arne Rød. Foto: HiB
STORT JULEFOKUS: - Det kan skape bekymringer hos barna dersom de er usikre på hvordan det vil bli å feire jul med den nye familien, sier Per Arne Rød. Foto: HiB Vis mer

Planlegg sammen

Rød mener det derfor er viktig at foreldrene planlegger julen sammen med barna.

– Spør hva de har lyst til, men sørg for at barnas ønsker blir tatt på alvor og at dere gjennomfører det dere har bestemt.

– Dersom den nye partneren i etterkant kommer inn med egne ønsker, er det veldig viktig at man holder det man har avtalt. Mange barn er sårbare på akkurat dette og de blir oppgitte dersom det stadig gjentar seg. Da føler de at foreldrene aldri holder det de lover.

Rause mot de nye barna

For enkelte barn kan det å feire jul sammen med mamma eller pappas nye kjæreste, knuse det siste håpet om at foreldrene en dag skal bli sammen igjen.

– Hvordan barna takler det har også mye med alder og personlighet å gjøre. Noen barn er fleksible og åpne, mens andre synes det er vanskelig.

– En ting jeg hørte i samtale med barna, var at de ofte var rause med de nye barna i familien. Det var mer den nye foreldrefiguren de var på vakt ovenfor, da det gjerne oppleves som en konkurrent til mor eller far, forteller Rød.

- Innfør en fredsperiode!

Til slutt oppfordrer han foreldre som er i konflikt om å innføre en «fredsperiode» i julen.

– Man må kunne bli enige om at dette er en voksenkonflikt, og at julen er en helt spesiell tid for barna. Bli enige sammen og forsøk å skape en forutsigbarhet for ungene.

Sølvis tips til en vellykket julefeiring i bonusfamilien:

  • Planlegg: Snakk tidlig med den andre forelderen om praktisk gjennomføring av julen. Dette skaper trygghet og forutsigbarhet for barna.
  • Bli enige: Snakk med den andre forelderen om gaver. Unngå å utkonkurrere hverandre. Barn trenger ikke dobbelt så mange gaver etter et samlivsbrudd.
  • Vær rettferdig: Ikke gjør forskjell på «mine og dine barn» når det gjelder julekort. Er det familiebilde på julekortet, bør alle barna være med.
  • Vær rettferdige når det gjelder gaver til barna: Det må ikke være likt, men det bør være rettferdig.
  • Unngå dårlig samvittighet: Fortell barna at du har en fin jul også når barna ikke feirer sammen med deg. Barn skal ikke ha dårlig samvittighet i julen.
  • Del dere gjerne: Det kan fungere fint å dele seg opp litt i julen, slik at de voksne får tid til egne barn.
  • Vær raus og inkluderende: Ingen skal være ensomme i julen. Tenk på tvers av nye og gamle familier når du planlegger julens familiemiddager. Har barnet noen besteforeldre som bør inviteres?
  • Ha tålmodighet: Julen kan være en sår tid etter et ferskt samlivsbrudd. Det tar tid å skape gode juletradisjoner for en ny familie. Hvis noe ikke fungerer i år, går det kanskje bedre neste år.

 

LES OGSÅ: Slik hjelper du barna ved samlivsbrudd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer