Vakre og spesielle navn

Julenavnene du neppe har tenkt på

Og mange av dem er veldig fine også!

VAKRE OG SPESIELLE NAVN: Hmmmm, lurer på hva slags navn jeg skal ønske meg av nissen? FOTO :NTB
VAKRE OG SPESIELLE NAVN: Hmmmm, lurer på hva slags navn jeg skal ønske meg av nissen? FOTO :NTB Vis mer
Publisert

Noen er ferdig med julen allerede første juledag, etter å ha stått på hodet med forberedelser siden starten av november. Svenskene har fått et ord for å begynne julen tidligere og tidligere - nemlig Novent - altså advent i november. Andre igjen kan ikke få sugd lenge nok på julekaramellen over romjulen og lar julelysene henge til februar, eller til naboene sier fra.

KK har tidligere skrevet om strømkrisen i 2022, der mange ikke hadde råd til å pynte med julelys. Hus som tidligere år glitret og fikk forbipasserende til å stanse, lå nå mørke. Strømprisene i 2023 synes ikke å nå samme høyder, selv om det skulle være nok av andre utgifter.

Men en ting som er evig aktuelt, uansett jul eller strømpriser, er hva vi skal kalle barna. Mange drømmer om å finne et unikt navn til den lille KK har tidligere skrevet om at sjeldne og unike navn kan ses som et symptom på den personfokuserte hverdagen mange lever i, med sosiale medier som moderator og redaktør. Før i tiden følte man kontinuitet i ættene, og trygghet og ro i navn som gikk i arv. I 1880 var for eksempel dette navnet så vanlig at hver tiende kvinne snudde seg om noen ropte det på torget.

Vakre og spesielle navn

Men visste du at det finnes en rekke navn som er direkte assosiert med jula? Nei da, ta det med ro, så vidt vi i KK vet er det ingen som heter verken Kalender eller Julaften, men faktisk er det hele 65 norske menn som heter Jul til fornavn.

Går man på internasjonale avarter, finner vi at det franske ordet for jul, nemlig Noel, er fornavnet til hele 461 menn her hjemme. Riktignok uten tødlene over e-en, som følger franskmennenes jul. Ser man på den kvinnelige varianten, Noelle, er det hele 248 kvinner som bærer navnet.

I Sverige er Nisse en vanlig kjæleform av Nils, men her hjemme er det færre enn fire eller ingen som kan smykke seg med å hete Nisse. Som etternavn er det derimot ikke uvanlig og hele 210 heter Nissen til etternavn.

På engelsk stammer julenissen, altså Santa Claus fra helgenen St. Nicholas, og ser man på på de ulike stavemåtene av Nikolas og Niklas, er det nærmere fem tusen som bærer dette navnet i Norge.

Dyrenavn

En annen kjent og kjær figur i julen er reinsdyret Rudolf, men med sin røde nese har han muligens vist seg mer populær blant mennesker enn i reinsdyrflokken. Hele 285 menn heter Rudolf til fornavn. Det skal sies at navnet hadde sin topp rundt år 1900, og siden falt gradvis, før det forsvant helt ut av statistikken i 1978. Kanskje er det bare et sammentreff, men musikkgruppa Dizzie Tunes kom i 1977 med sin norske versjon av «Rudolf er rød på nesen». Kanskje var det nådestøtet for et navn som lenge hadde vært i fritt fall? Bedre ble det neppe av Prima Veras versjon fra 1981, som antydet at Rudolfs røde nese skyldes at han hadde drukket rødsprit.

En annen kjær figur rundt juletider er Lucia, og titter man inn i vårt mørke hus, og teller hvem som hvitkledd på vår terskel står, finner man at det er nærmere 500 kvinner som heter Lucia eller Lucie. Tar du med varianten Lucy stiger tallet med 250 til.

Bibelske navn

Går man til julekilden, altså til selve juleevangeliet, dukker det opp et rikt galleri av sjeldne navneskatter. La oss ta noen eksempler:

Erkeengelen Gabriel ble sendt av Gud til jomfruen Maria for å fortelle henne at hun var med barn. Ingen enkel oppgave, men han holdt en høflig tone og valgte å fokusere på det positive - at hun var utvalgt - for den forskrekkede jomfrua må ganske sikkert ha fått høye skuldre over å skulle føde guds sønn. Hele 3842 heter Gabriel til fornavn.

Likevel, Maria selv må sies å være den virkelig store navneinspiratoren. Kanskje er det hennes uegennyttige innsats, der hun gikk fra herberge til herberge og støttet seg til eselet mellom veene, som har gitt opphav til at 20442 norske kvinner heter Maria?

Josef er en annen inspirasjonskilde. Kanskje ikke fullt så viktig med tanke på Jesu' tilblivelse, men garantert god å ha for å finne stallen i tide. Josef hadde sin storhetstid rundt 1900, før han falt mer og mer frem mot 50-tallet. Fra 2000-tallet viste imidlertid grafene at Josef var på vei opp. Som Kari Bremnes og Rikard Wolff synger på sin fine juleplate Decemberbarn fra 2001: «Iblant så tänker jag på dig, min kära Josef, vem va du? Som aldri krävt nåt mer, enn at leva lycklig med din fru».

I 2023 er det 743 som har Josef som eneste fornavn.

KVINNER OG KRONER: Forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, og KK-redaktør Ingeborg Heldal hjelper deg å ta gode økonomiske valg i hverdagen. Kvinner og kroner er et samarbeid mellom KK og Storebrand. Video: Storebrand Vis mer

Edel Gran

Beveger vi oss bort fra bibelen, og inn i julepyntens verden, er det inspirasjon å hente også her. Ser man på juletrær viser ikke statistikken at verken Gran eller Furu brukes som fornavn, selv om begge forekommer som etternavn. Det tradisjonsrike fornavnet Edel bæres imidlertid av 1976 kvinner, og gifter hun seg Gran, vel, da vil nok Edel Gran spre julestemning i rike monn.

Videre er kristtorn en populær juleplante, på engelsk Holly, og 65 kvinner i Norge heter Holly til fornavn. Å pynte med einer til jul har lange tradisjon, både i form av krans på døren og som duftbusk på utedoen. 74 menn i Norge heter Eine til fornavn.

Ser man på de tradisjonsrike matrettene er det færre enn fire eller ingen som går under navnet Ribbe, mens fire faktisk heter Lute til etternavn. Videre er det seks som bærer etternavnet Sild.

Juleøl er en annen tradisjon på festbordet, men inget øl uten malt, og 128 norske menn heter Malte til fornavn. Vi har ikke greid å finne navn på juledrikker brukt som fornavn, men sju heter faktisk Brus til etternavn.

Oppkalt etter kjendiser

For mange blir det ikke jul uten de tradisjonsrike TV-sendingen, med Reisen til Julestjernen og Tre nøtter til Askepott som to av høydepunktene. Ifølge statistikken hos SSB er det trolig ingen som heter verker Gullhår, Askepott eller Cinderella, mens Sonja bæres av hele 4533 kvinner. Ser vi på skuespilleren selv, Hanne Krogh, deler hun fornavnet sitt med hele 16737 navnesøstre.

Libuše Šafránková fra Tre nøtter til Askepott, derimot, er trolig alene om sitt navn her i Norge, selv om Safran unektelig gir gode juleassosiasjoner.

Men ingen jul uten Jesus og når julen melder sin ankomst er det hele 104 norske menn som kan glede seg over å skinne i stråleglansen av sin navnebror fra Nasaret.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet