Juleplantene som kan gi allergiske reaksjoner

Sjekk hvilke planter som er «verstingene» for barn og voksne plaget med allergi.

JULEBLOMSTER SOM MANGE IKKE TÅLER: Juleglede, Svibel og tulipan kan fremkalle allergisymptomer for allergikere. Foto: NTB scanpix
JULEBLOMSTER SOM MANGE IKKE TÅLER: Juleglede, Svibel og tulipan kan fremkalle allergisymptomer for allergikere. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julehøytiden forbindes for mange med lekre blomsterdekorasjoner - og ikke minst juletre. Men det som for de fleste symboliserer pynt og hygge, kan for andre nærmest ødelegge hele jula. Særlig barn kan bli rammet. 

- Julegleder, svimler, liljer, tulipaner og julestjerne er verstingene, sier barnelege Jenny Ringnes. Hun er blant Lommelegens svarleger, og jobber ved et barnesykehus i Seattle, USA.

LES OGSÅ: Allergi hos barn

- Julestjerna er den verste. Gir ofte allergisymptomer

Helle Grøttum, helsefagsjef i LHL, Landsforeningen for hjerte og lungesyke, trekker også fram julestjerna som verstingen. 

- Både fordi den gir allergisymptomer og ubehag hos følsomme personer, men også fordi den er over alt. På kafeer, skoler, private hjem, i matbutikken og i kjøpesenter. Det er nesten umulig å unngå julestjerne fra november til godt over jul. Det hjelper ikke å knipe av den gule blomsten midt i stjerna slik mange tror. Også mange løkplanter, som svibel og asalia, lukter kraftig og gir reaksjon hos mange. 

I følge Ringnes er utslett og pusteproblemer de vanligste allergireaksjonene etter å ha vært i nærheten av disse plantene. Har man astma kan denne forverres. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer