Julie viser frem sannheten om barselkroppen

- Det er så mye press om at man skal komme tilbake i sine skinny jeans rett etter fødselen, sier lege og blogger, som blir hyllet for ærligheten.

ØNSKET Å DOKUMENTERE MAMMAMAGEN: Lege og ernæringsfysiolog Julie Bhosale har vakt stor oppmerksomhet etter at hun publiserte disse bildene av seg selv etter fødselen. Foto: Privat
ØNSKET Å DOKUMENTERE MAMMAMAGEN: Lege og ernæringsfysiolog Julie Bhosale har vakt stor oppmerksomhet etter at hun publiserte disse bildene av seg selv etter fødselen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Når jeg delte mine uretusjerte bilder visste jeg at dette var viktig for kvinner, men omfanget av problemet overrasket meg, forteller Julie Bhosale til Mammanett. 

Julie er lege, ernæringsfysiolog, mamma til to og en kjent blogger i hjemlandet New Zealand.

Nylig vakte hun oppsikt da hun på bloggen sin publiserte bilder av det hun beskriver som sin «virkelige barselkropp – den vakre sannheten».   

Fikk kritikk for å skremme kvinner

Mange har hyllet henne for ærligheten. Spesielt fordi Julie ikke er redd for å vise at det kan ta tid før magen trekker seg sammen igjen etter graviditeten – selv også for en person som er over gjennomsnittet opptatt av sunnhet, kosthold og trening.

– Noen sa at bloggen min ville skremme kvinner fra å få barn, men jeg tror ikke at det å være stille om realitetene ved morskap vil hjelpe kvinner gjennom de potensielt overveldende forandringene de går gjennom, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg har hengende hud og strekkmerker. Det er jeg stolt over.

TRAKK SEG NESTEN: Julie forteller hun nesten unnlot å publisere disse bildene. - Like etter fødselen så jeg fortsatt gravid ut, sier hun. Foto: Privat
TRAKK SEG NESTEN: Julie forteller hun nesten unnlot å publisere disse bildene. - Like etter fødselen så jeg fortsatt gravid ut, sier hun. Foto: Privat Vis mer

Slet med å akseptere endringene

Men Julie har ikke alltid følt det på denne måten. Etter at hun fikk sitt første barn, slet hun med å akseptere hvordan kroppen hennes hadde forandret seg. 

– Hvis jeg slet til tross for min kunnskap om helse og ernæring, visste jeg at andre kvinner også måtte føle det på denne måten.

Det er så mye press om at man skal komme tilbake i sine skinny jeans rett etter fødselen, men utseendet er bare en del av historien.

– Selv de som er velsignet med en flat mage kort tid etter fødselen, vil trolig måtte takle hormonendringer, trøtthet, ømme bryster og en berg-og-dalbane av følelser, sier hun. 

Misoppfatning rundt kosthold og trening

Da hun ventet barn nummer to, bestemte hun seg å dokumentere de kroppslige forandringene – uten filter. Hun tror mange kvinner skammer seg over å vise frem magen sin etter fødselen. 

– Dette bekreftes av alle emailene jeg får fra mødre daglig, sier hun.

Jeg tror også at det er en misoppfatning rundt dette med at om man bare spiser sunt og trener, så vil magen bli flat igjen like etter fødselen.

- Det er mange hormonelle og fysiologiske forandringer som skjer under svangerskapet, som gjør at det for de fleste vil ta tid.

LES OGSÅ: - Vi står ovenfor en epidemi der kvinner ikke føler seg verdige nok til å bli kalt vakre!

EN UKE ETTER FØDSELEN: Ikke alle skjønner at det kan ta tid før magen trekker seg sammen, sier Julie. Foto: Privat
EN UKE ETTER FØDSELEN: Ikke alle skjønner at det kan ta tid før magen trekker seg sammen, sier Julie. Foto: Privat Vis mer

Noen har urealistiske forventninger

Jordmor Lisbeth Kopperud fra Dinjordmor.no opplever at de aller fleste nybakte mødre er stolte over hva kroppen deres har klart å gjøre under graviditeten og fødselen. 

Allikevel ser hun at man i enkelte miljøer er veldig opptatt av å «komme raskt tilbake i form igjen». 

VELDIG INDIVIDUELT: - Magen kan trenes opp igjen, men mange vil nok oppleve at den ikke blir like flat som den var før graviditeten, sier jordmor Lisbeth Kopperud. Foto: Privat
VELDIG INDIVIDUELT: - Magen kan trenes opp igjen, men mange vil nok oppleve at den ikke blir like flat som den var før graviditeten, sier jordmor Lisbeth Kopperud. Foto: Privat Vis mer

– Det er kanskje de som leser blogger og artikler hvor det blir fremstilt som om graviditeten ikke vil synes etter bare noen få måneder. Jeg tror de fleste kvinner opplever at dette ikke helt er tilfelle og at de fleste har en kropp som endrer seg noe etter en fødsel.

Noen får strekkmerker, noen får mage, noen får ekstra kilo på låra og noen får åreknuter.

- Men det behøver ikke å bety at kroppen ikke føles som før, men rent fysiologisk vil det være en endring, sier hun. 

Varierer veldig fra kvinne til kvinne

Etter fødselen vil muskulaturen ifølge Kopperud trenge tid for å kommer på plass igjen. – Alt er jo blitt strukket under graviditeten og vanligvis tar denne prosessen cirka seks uker. Magen kan trenes opp igjen, men mange vil nok oppleve at den ikke blir like flat som den var før graviditeten. Dette er riktignok veldig individuelt og har nok mye med gener å gjøre, sier hun. 

Mammanett har tidligere snakket med spesialist i plastisk kirurgi, Christian Busch ved Teres Bergen, som sier det varierer enormt hvordan kvinners mageform ser ut etter en graviditet.

– Noen blir raskt helt som før, andre har kanskje fått mye strekkmerker og løshet i magen. Hvor raskt og hvor mye magen gjenvinner sin tidligere form, er det flere ting som påvirker, sier han og nevner genetikk, hudelastisitet og strekkmerker om mulige faktorer.

- Det er varierende hvor lang tid det tar før bukveggen trekker seg sammen. Det kan ta en til 12 måneder etter fødselen, dette er forskjellig fra kvinne til kvinne, legger han til

LES OGSÅ: Den nybakte moren har tatt tre plastikkoperasjoner på ett år

- Fokuser på den viktige jobben du har gjort

Jordmor Lisbeth Kopperud mener kvinner gjør lurt i å ikke være så opptatte av at de skal bli helt slik de var før graviditeten. 

– Nå er du mamma og dette er en ny fase i livet ditt. Du har født et barn og kroppen din har vært utsatt for en stor påkjenning. Det er viktig å huske at du har gjort en kjempeviktig jobb! 

Flere foto som hyller mangfoldet av mammakropper ser du dette bildegalleriet:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer