Brunsnegler

Kan barn bli syke av å ta på brunsnegler?

Marcus (3) ble syk etter å ha plukket brunsnegler i bestemors hage. Professor mener det er svært lite sannsynlig at brunsneglene var årsaken.

FIKK FEBER OG KRAFTIG DIARÉ: Dagen etter besøket hos bestemor ble Marcus veldig syk. Her sammen med mamma Celia. FOTO: Privat
FIKK FEBER OG KRAFTIG DIARÉ: Dagen etter besøket hos bestemor ble Marcus veldig syk. Her sammen med mamma Celia. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Vi har aldri tenkt på at det kan være så mye svineri i brunsnegler. Om vi visste det hadde vi aldri latt sønnen vår få ta på dem, sier Celia Rivero.

For litt over en uke siden opplevde hun at sønnen Marcus (3) plutselig ble veldig syk.

Celia forteller at de første symptomene kom tidlig en morgen da sønnen våknet med mageknipe.

– Jeg tenkte først ikke så mye over det fordi han hadde sovnet i bilen kvelden før og ikke fått spise kveldsmat. Men så ble jeg litt senere oppringt av barnehagen som ville at han skulle hentes. Han hadde ikke vært helt seg selv, han var slapp og hadde dårlig mage. Da han kom hjem ville han ikke spise og så fikk han etter hvert høy feber.

Marcus blir i stadig dårligere form og tilbringer mesteparten av natten i skytteltrafikk mellom sengen og toalettet. Dette fortsetter de nærmeste dagene og på det meste har han opp mot 50 tømminger på et døgn.

På legevakten får foreldrene først beskjed om at det mest sannsynlig dreier seg om omgangssyken.

– Men jeg var ikke enig, da jeg ikke syntes det lignet på det, sier Celia. – Det minnet meg mer om da jeg ble syk av noe jeg hadde spist i syden, så jeg tenkte det måtte være noe sånt. Legen spurte om vi hadde vært borti dyr, men det hadde han ikke.

Hadde plukket mange brunsnegler

Senere ringer imidlertid Celias mor med en ny teori om hvorfor Marcus har blitt syk. Hun sliter med brunsnegler i hagen og i et forsøk på å finne ut hvordan hun skal bli kvitt dem leser hun at brunsneglenes slim kan inneholde e. coli- og listeriabakterier.

– Dagen før han ble syk hadde vi nemlig vært på besøk hos henne. Marcus, som er veldig interessert i insekter, hadde vært ivrig på å plukke dem oppi skuffa på traktoren sin. Antagelig har han puttet fingrene sine i munnen etterpå. Han plukket sneglene sammen med broren sin Axel, men han tok ikke på dem.

Noen dager etterpå kan legen fortelle at avføringsprøven som ble tatt på legevakten viser at Marcus har en salmonellainfeksjon (salmonellose).

Salmonella er en bakterie som ifølge Lommelengen.no vanligvis smitter gjennom inntak av infisert mat som ikke er skikkelig tilberedt eller fra vann som inneholder salmonella. I 2017 ble det påvist 992 tilfeller av salmonellose i Norge, den store majoriteten av disse ble smittet i utlandet.

Celia forteller om brunsneglene og legen ser ikke bort ifra at det kan ha en sammenheng.

– Vi kan jo ikke være ett hundre prosent sikker på at det skyldes brunsneglene. Men det er jo litt rart om det skal være noe annet, da alle i familien har spist den samme maten, sier hun.

Langvarig diaré og mageproblemer

Åtte dager etter hendelsen er Marcus fortsatt ikke helt bra i magen. De første dagene hadde han også høy feber, men den har gitt seg.

Bortsett fra febernedsettende og kvalmestillende medisiner har han ikke fått noen annen behandling, men på grunn av diaréen har det vært viktig å få i ham nok væske.

– Det er ikke lett å være tre år gammel og være så dårlig, og han skjønner jo ikke helt hvorfor vi maser sånn på at han skal drikke nok, sier Celia.

– Etter at dette skjedde har vi advart andre foreldre og barnehagen, og ingen visste om at noe sånt kunne skje. Det er bra at unger er nysgjerrige og vil utforske og se på dyr, men akkurat brunsnegler tenker jeg at de kan holde seg unna. Og så kommer vi til å være ekstra nøye med håndvasken fremover!

Svært lite sannsynlig

Georg Kapperud, professor og seniorforsker hos Folkehelseinstituttet, kan ikke utelukke at det å ta på brunsneglene var årsaken til at Marcus fikk en salmonellainfeksjon.

Han mener imidlertid at det er svært lite sannsynlig.

– Det er mange andre mer sannsynlige forklaringer på dette. I Norge finnes salmonella naturlig, men det er veldig lite av det og vi har faktisk utryddet det blant husdyrene våre. Men det finnes hos pinnsvin og enkelte ville fugler, som måker og småfugler. Det er derfor mer sannsynlig at han kan ha fått det i seg dersom han har lekt under et fuglebrett eller der det har vært fugleavføring, sier han.

– Det kan jo hende at sneglen har vært et sted hvor det har vært fugler eller pinnsvin, og så brakt det videre til gutten. Men med tanke på at inkubasjonstiden var såpass kort, er dette enda mindre sannsynlig. Vanligvis tar det nemlig ett til tre døgn fra man blir smittet av salmonella til man blir syk.

– Importerte matvarer har også gitt utbrudd med salmonellainfeksjon i Norge, legger han til

FRYKTET OG HATET: Brunsneglen, eller brunskogsneglen som den også kalles, gjør stor skade i mange norske hager. Men er den egentlig farlig for oss mennesker? FOTO: NTB Scanpix
FRYKTET OG HATET: Brunsneglen, eller brunskogsneglen som den også kalles, gjør stor skade i mange norske hager. Men er den egentlig farlig for oss mennesker? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Fant listeriabakterier på brunsnegler

Brunsneglen kommer opprinnelig fra Mellom-Europa og ble ifølge Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) første gang oppdaget her til lands i 1988. I dag finnes den mange steder i innlandet og langs kysten fra svenskegrensa til Troms.

I 2012 kunne Bergens Tidende rapportere at listeriabakterier var funnet på brunsnegler i Norge, en bakterie som kan føre til alvorlig sykdom hos mennesker.

Men ifølge Kapperud utgjør ikke brunsnegler en stor risiko i denne sammenhengen.

– For at man skal bli syk av listeriabakteriene kreves det veldig mange av dem. For eksempel at de har fått vokse lenge i matvarer som har blitt lagret i kjøleskapet. Dette kan skje med rakfisk og mykoster, men man vil ikke kunne å få i seg så mange ved å ta på brunsnegler.

– De som rammes verst av denne bakterien er nesten uten unntak svært gamle eller syke mennesker, det vil si de som har et svekket immunforsvar. Gravide skal også ligge unna listeriabakterier fordi de kan overføres til fosteret.

Ingen grunn til å frykte brunsnegler

Brunsnegler kan også bære e.coli-bakterier. Dette er en fellesbetegnelse for bakterier som ifølge Helsenorge finnes naturlig i tykktarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr.

De aller fleste forårsaker ikke sykdom, men har en viktig funksjon for fordøyelsen. Noen kan imidlertid gi ulike typer tarminfeksjoner som i de fleste tilfeller er ufarlig.

– Det skal noe til at du skal få i deg sykdomsfremkallende e.coli fra brunsneglen, sier Kapperud.

– Disse finnes vanligvis hos storfe og sau, og det kan jo hende at brunsneglen har fått det i seg ved å romstere rundt i kumøkk. Men de trives jo best i hager og ikke der det er mye kyr, så igjen er dette lite sannsynlig.

Ifølge professoren har foreldre altså ingen grunn til å frykte brunsneglen.

– Mitt råd er at man ikke putter geitemøkk i munnen, slik jeg gjorde da jeg var liten, smiler han. – Og at man unngår å leke under fuglebrettet eller der det er mye avføring fra hunder og katter. Brunsnegler er nok ikke det største problemet, konstaterer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer