Kan barn under et år spise egg?
– Egg er en viktig proteinkilde som bør innføres i kostholdet fra 6 måneders alder. Egg bør innføres i første omgang i blandet annen mat som for eksempel sauser eller bakverk. Om dette er uproblematisk kan det spises flere ganger i uken, råder ernæringsfysiolog Caroline Heggen ved Helsesenter1 i Tønsberg.
Egg og allergi
Ernæringsfysiolog Helene Christoffersen som jobber på sykehuset i Gjøvik, forteller at hos små barn er allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser) vanligst. Spesielt barn med atopisk eksem kan ha ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse reaksjonene er mengdeavhengige og fører oftest til kløe og oppbluss av eksemet. Blant de minste barna fra ett til tre år har 5-8 % reaksjoner på mat.
– Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg, andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser, forteller Christoffersen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger