<strong>NÅR KAN BARN SPISE EGG:</strong> Fra seks måneders alder råder ernæringsfysiologene.  Foto: Shutterstock.com
NÅR KAN BARN SPISE EGG: Fra seks måneders alder råder ernæringsfysiologene. Foto: Shutterstock.com Vis mer

Kan barn spise egg?

Hvor gammel bør barnet være før det kan spise egg? Og må noen unngå egg på grunn av allergi? Ernæringsfysiologene gir deg svaret.

Publisert
Sist oppdatert

Kan barn under et år spise egg?

– Egg er en viktig proteinkilde som bør innføres i kostholdet fra 6 måneders alder. Egg bør innføres i første omgang i blandet annen mat som for eksempel sauser eller bakverk. Om dette er uproblematisk kan det spises flere ganger i uken, råder ernæringsfysiolog Caroline Heggen ved Helsesenter1 i Tønsberg.

Egg og allergi 

Ernæringsfysiolog Helene Christoffersen som jobber på sykehuset i Gjøvik, forteller at hos små barn er allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser) vanligst.  Spesielt barn med atopisk eksem kan ha ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse reaksjonene er mengdeavhengige og fører oftest til kløe og oppbluss av eksemet. Blant de minste barna fra ett til tre år har 5-8 % reaksjoner på mat.

ERNÆRINGSFYSIOLOG HELEN CHRISTOFFERSEN
ERNÆRINGSFYSIOLOG HELEN CHRISTOFFERSEN Vis mer

– Allergiske reaksjoner på matvarer kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Eggallergi er en av de vanligste matallergiene hos små barn. Noen får svært kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av egg, andre får lettere ubehag som går over uten å gi dramatiske konsekvenser, forteller Christoffersen.

De fleste vokser av seg eggallergi som småbarn 

– Matvareallergi, og også eggallergi, er vanligere hos barn enn hos voksne. De fleste vokser av seg eggallergien som småbarn, men noen forblir allergiske mot egg også i voksen alder. Mange barn med matvareallergi, reagerer på flere matvarer, men eggallergi kan opptre alene. Dersom mat som er viktige kilder til næringsstoffer må utelates, er det nødvendig å finne gode alternativer og erstatninger slik at kostholdet blir sunt og godt sammensatt, påpeker Christoffersen.

Eggallergi i nær familie: Vent med egg til et års alder 

– Et barn har større sjanse for å utvikle allergier dersom det finnes nære slektninger som har allergisk sykdom, astma eller atopisk eksem. Miljøet spiller imidlertid også inn. Barns immunsystem er umodent og man tror at for tidlig introduksjon av visse matvarer kan utløse allergi hos disponerte individer. Det anbefales derfor at man hos barn som har mye allergier i familien, ammer lengst mulig og venter med å gi egg, erter og fisk til de er over et år, og nøtter til de er over 2 år. Selv om barnet har atopisk eksem viser det seg at bare 15 % av disse barna har matallergi, forteller Christoffersen.

LES OGSÅ:

Kan barn spise nøtter?
Kan barn spise reker?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer