Kan barn spise fenalår?

Publisert
Sist oppdatert

Er fenalår grei barnemat, eller er saltinnholdet for høyt?

Ikke for barn under et år

Spedbarn har ikke ferdig utviklede nyrer, det vil si at de har vanskelig for å skille ut overskudd av salt.

– Salt mat som fenalår burde derfor ikke gis til barn under 1 år. Her er det også viktig å huske på at industrifremkalt hel- og halvfabrikata ofte kan inneholde store mengder salt, understreker ernæringsfysiolog Caroline Heggen fra Helsesenter1.

Høyt saltinnhold 

I følge nordiske anbefalinger bør barn under to år maksimalt få i seg 0,5 gram salt per megajoule per dag, noe som tilsvarer rundt 2,2 gram salt om dagen. Mange norske barn får nok i seg mer enn dette.  

– Når vi vet at mange voksne spiser altfor mye salt, er det svært sannsynlig at mange barn også får i seg for mye salt, forteller ernæringsfysiolog Helen Christoffersen som også forteller at barn over 1 år kan i utgangspunktet spise samme mat som voksne, men må være forsiktig med salt. 

– Etter hvert som barnet blir større er det fremdeles viktig å kutte ned på salt slik at barnet ikke venner seg til et kosthold med mye salt. Mange voksne er vant til å bruke en del salt for å få ”smak” på maten, men små barn har ikke innarbeidet denne vanen og er derfor ikke avhengig av så mye salt for at de skal like maten, sier Christoffersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer