Kan barn spise nøtter, mandler og marsipan?

Men er det egentlig grunn til bekymring?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre er skeptiske til å gi barna sine ulike matvarer på grunn av allergi. Nøtter, mandler og marsipan (som er laget av mandler) er blant disse.

Allergi mot nøtter og mandler

ERNÆRINGSFYSIOLOG HELEN CHRISTOFFERSEN: - Skyll reker som har ligget i saltlake!
ERNÆRINGSFYSIOLOG HELEN CHRISTOFFERSEN: - Skyll reker som har ligget i saltlake! Vis mer

Ernæringsfysiolog ved Gjøvik Sykehus, Helene Christoffersen råder foreldre til å innføre typiske allergimat som egg, nøtter og skalldyr forsiktig, og litt og litt om gangen. 

– Hos små barn er allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser) vanligst.  Spesielt barn med atopisk eksem kan ha ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse reaksjonene er mengdeavhengige og fører oftest til kløe og oppbluss av eksemet.

Blant de minste barna fra ett til tre år har 5-8 % reaksjoner på mat.  

– Et barn som har foreldre som er meget allergiske har en større risiko for å utvikle matvareallergi enn andre barn, men etter helsedirektoratets retningslinjer anbefales det ikke å utsette introduksjon av disse matvarene til barnet med mindre det allerede er påvist en allergi for matvaren hos barnet, forteller ernæringsfysiolog Caroline Heggen ved Helsesenter1 i Tønsberg.

NB! Nøtter kan sette seg fast i halsen

Når det gjelder de minste barna bør man være oppmerksom på at nøtter og mandler fort kan sette de fast i halsen! 

– Små barn lett for å sette fast mandler og nøtter i halsen. De er harde å tygge slik at barn lett kan svelge de hele og sette de fast i halsen. Barn over 2-3 år klarer å tygge bedre, men lurt å passe på likevel, råder Christoffersen.

Marsipan kan de også spise. Men Christoffersen påpeker at marsipan inneholder sukker, noe som barna helst får i begrenset mengde. 

Mandler - en god kilde til magnesium 

– Det finnes magnesium i mandler. Magnesium i maten kan være like viktig som kalsium for barn som skal vokse og få sterke knokler. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og laks. Et forsøk ved Baylor College of Medicine i Houston viser at mengden av magnesium i kosten var direkte koblet mot både beinmineraler og beintetthet hos barna, forteller Christoffersen.

LES OGSÅ: 

Kan barn spise fenalår?
Kan barn spise egg?
Kan barn spise reker?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer