Kan barn spise nøtter, mandler og marsipan?

Men er det egentlig grunn til bekymring?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre er skeptiske til å gi barna sine ulike matvarer på grunn av allergi. Nøtter, mandler og marsipan (som er laget av mandler) er blant disse.

Allergi mot nøtter og mandler

Ernæringsfysiolog ved Gjøvik Sykehus, Helene Christoffersen råder foreldre til å innføre typiske allergimat som egg, nøtter og skalldyr forsiktig, og litt og litt om gangen. 

– Hos små barn er allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser) vanligst.  Spesielt barn med atopisk eksem kan ha ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse reaksjonene er mengdeavhengige og fører oftest til kløe og oppbluss av eksemet.

Blant de minste barna fra ett til tre år har 5-8 % reaksjoner på mat.  

– Et barn som har foreldre som er meget allergiske har en større risiko for å utvikle matvareallergi enn andre barn, men etter helsedirektoratets retningslinjer anbefales det ikke å utsette introduksjon av disse matvarene til barnet med mindre det allerede er påvist en allergi for matvaren hos barnet, forteller ernæringsfysiolog Caroline Heggen ved Helsesenter1 i Tønsberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer