Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com Vis mer

Kan barn spise nøtter, mandler og marsipan?

Men er det egentlig grunn til bekymring?

Mange foreldre er skeptiske til å gi barna sine ulike matvarer på grunn av allergi. Nøtter, mandler og marsipan (som er laget av mandler) er blant disse.

Allergi mot nøtter og mandler

ERNÆRINGSFYSIOLOG HELEN CHRISTOFFERSEN: - Skyll reker som har ligget i saltlake!
ERNÆRINGSFYSIOLOG HELEN CHRISTOFFERSEN: - Skyll reker som har ligget i saltlake! Vis mer

Ernæringsfysiolog ved Gjøvik Sykehus, Helene Christoffersen råder foreldre til å innføre typiske allergimat som egg, nøtter og skalldyr forsiktig, og litt og litt om gangen. 

– Hos små barn er allergi mot melk, egg, fisk, nøtter, skalldyr og belgfrukter (erter, peanøtter, bønner, soya, lupin og linser) vanligst.  Spesielt barn med atopisk eksem kan ha ikke-allergiske overfølsomhetsreaksjoner overfor sitrusfrukter, jordbær og tomater. Disse reaksjonene er mengdeavhengige og fører oftest til kløe og oppbluss av eksemet.

Blant de minste barna fra ett til tre år har 5-8 % reaksjoner på mat.  

– Et barn som har foreldre som er meget allergiske har en større risiko for å utvikle matvareallergi enn andre barn, men etter helsedirektoratets retningslinjer anbefales det ikke å utsette introduksjon av disse matvarene til barnet med mindre det allerede er påvist en allergi for matvaren hos barnet, forteller ernæringsfysiolog Caroline Heggen ved Helsesenter1 i Tønsberg.

NB! Nøtter kan sette seg fast i halsen

Når det gjelder de minste barna bør man være oppmerksom på at nøtter og mandler fort kan sette de fast i halsen! 

– Små barn lett for å sette fast mandler og nøtter i halsen. De er harde å tygge slik at barn lett kan svelge de hele og sette de fast i halsen. Barn over 2-3 år klarer å tygge bedre, men lurt å passe på likevel, råder Christoffersen.

Marsipan kan de også spise. Men Christoffersen påpeker at marsipan inneholder sukker, noe som barna helst får i begrenset mengde. 

Mandler - en god kilde til magnesium 

– Det finnes magnesium i mandler. Magnesium i maten kan være like viktig som kalsium for barn som skal vokse og få sterke knokler. Magnesium finnes blant annet i mandler, havregryn og laks. Et forsøk ved Baylor College of Medicine i Houston viser at mengden av magnesium i kosten var direkte koblet mot både beinmineraler og beintetthet hos barna, forteller Christoffersen.

LES OGSÅ: 

Kan barn spise fenalår?
Kan barn spise egg?
Kan barn spise reker?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: