Kan barn spise reker?

Når det gjelder reker er ofte foreldrenes bekymring allergi. Ernæringsfysiologene er mer opptatt av saltinnholdet.

SKEPTISKE TIL SJØMAT: Mange foreldre lurer på om de egentlig bør gi reker eller annen sjømat til små barn? Foto: NTB scanpix/Berit Roald
SKEPTISKE TIL SJØMAT: Mange foreldre lurer på om de egentlig bør gi reker eller annen sjømat til små barn? Foto: NTB scanpix/Berit Roald Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Allergi for reker? 

– Mange er skeptiske til å gi barna sine ulike matvarer ofte pga risiko for allergi. Reker og sjømat er blant disse.

– Et barn som har foreldre som er meget allergiske har en større risiko for å utvikle matvareallergi enn andre barn, men etter helsedirektoratets retningslinjer anbefales det ikke å utsette introduksjon av disse matvarene til barnet med mindre det allerede er påvist en allergi for matvaren hos barnet, understreker ernæringsfysiolog Caroline Heggen ved Helsesenter1 i Tønsberg.

Høyt saltinnhold 

Ifølge matvaretabellen er innholdet av salt i reker cirka 3 gram per 100 gram. Ifølge nordiske anbefalinger bør barn under to år maksimalt få i seg 0,5 gram salt per megajoule per dag, noe som tilsvarer rundt 2,2 gram salt om dagen.

Mange norske barn får nok i seg mer enn dette.

Ernæringsfysiolog Helen Christoffersen forteller også at barn over 1 år kan i utgangspunktet spise samme mat som voksne, men må være forsiktig med salt.

– Da må de være forsiktig med reker i saltlake, og innta dette i små porsjoner. Hvis reken ligger i saltlake kan det være lurt å skylle i vann før man gir reken til barnet. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer