Kan barn være psykopater?

Dette spørsmålet googles ofte. Spesialist i Barne- og ungdomspsykiatri gir deg svaret.

BARNEHAGENS PLAGEÅND: ... men ingen psykopat!  Foto: Shutterstock.com. Personene på bildet har ingen tilknytning til temaet.
BARNEHAGENS PLAGEÅND: ... men ingen psykopat! Foto: Shutterstock.com. Personene på bildet har ingen tilknytning til temaet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ikke en diagnose som brukes  

Terje Lund, spesialist i Barne- og ungdomspsykiatri og leder av Norsk barne- og ungdomspsykiatrisk forening forteller at psykopat er ikke en diagnose som brukes i helsevesenet, verken på barn eller voksne. 

– Begrepet brukes i dagligtale for å beskrive mennesker som har vanskelig for å sette seg inn i andres situasjon, opptrer manipulerende og ansvarsløst. De kan føle seg berettiget til særbehandling, og vise  voldsomt raseri og ukontrollert atferd om de ikke får viljen sin. Mange av disse trekkene kan vi se noe av hos barn på ulike utviklingsstadier, men barn er ikke psykopater av den grunn.

– Vi snakker for eksempel om ”trassalderen” hos førskolebarn, og tenåringer oppleves ofte som at de ikke klarer å se ting fra foreldrenes side. De vegrer seg for eksempel mot å ta del i husarbeid  eller andre fellesskaps-oppgaver samtidig som de gjerne forlanger siste skrik i mobiltelefon etc. Likevel blir de fleste av dem gode, ansvarlige samfunnsborgere, understreker psykiateren. Først i sen ungdomsalder kan man diagnostisere avvikende personlighetstrekk

Lund understreker at barn og ungdom er ikke små voksne. De vokser og utvikler seg biologisk, i et samspill med omgivelsene. Personligheten er resultat av dette samspillet mellom barnets arvelige og biologiske forutsetninger på den ene siden og oppvekstmiljøet på den andre siden. 

– Viktige deler av hjernen er ikke ferdig utviklet før i slutten av ungdomsårene eller tidlig voksen alder. Det er først da vi kan si noe om sikkert om hvorvidt et menneske har utviklet de avvikende personlighetstrekkene som folk tenker på med betegnelsen psykopat, sier Lund.

LES OGSÅ: Min historie: Livet med en psykopat 

Noen barn har medfødte vansker

Men barn er - som alle vet - forskjellige helt fra fødselen av. Noen sover mye, andre sover lite. Noen kan være irritable, vanskelige å trøste eller roe ned, mens andre er roligere. 

– Noen har dårligere forutsetninger enn andre for å tilpasse seg de krav og rammer som voksne setter. De kan være uvanlig impulsive, de kan være født med et kraftig temperament, eller de kan ha medfødte vansker med å lese andre menneskers følelsesmessige uttrykk, sier Lund.

Han forteller at dette virker inn på hvor krevende det er å være foreldre, og øker risikoen for at det tidlige samspillet mellom foreldre og barn kan komme skjevt ut.

– Det kan fort bli dårlige sirkler der foreldre og barn forsterker hverandres fortvilelse og i verste fall gjensidig avvisning. Men det er de voksne som har ansvar og mulighet til å stoppe en slik utvikling, forteller Lund.

LES OGSÅ: Bestemor: Jeg skjønte at noe var galt, men ikke hva det var  

Populært søk i Google

Da vi skrev "Kan barn" i søkefeltet, var et av de første forslagene som kom opp til vår overraskelse "Kan barn være psykopater"? 

Googles algoritmer plukker opp brukervaner og foreslår det flest søker på, og er således et speil på hva som skjer på nettet og hva vi er opptatt av. Men Google vil også skreddersy treffene ut fra hva du interesserer deg for, basert på tidligere søke- og surfehistorikk.

Så speiler søkeresultatet journalistens interesse for barns psykiske helse? Vi sjekket med fire andre småbarnsforeldre. To av fire fikk samme resultat, fire av fire fikk også samme forslag når de utvidet søket til "kan barn v".

SER UT TIL Å VÆRE ET VANLIG SØK: Et spørsmål mange lurer på. Foto: Screenshot Google.
SER UT TIL Å VÆRE ET VANLIG SØK: Et spørsmål mange lurer på. Foto: Screenshot Google. Vis mer

Er du bekymret for barnet ditt?

Lund oppfordrer foreldre som lurer på om barnet deres er i ferd med å bli en psykopat, å ta kontakt med noen de kan snakke med om saken. 

– Kanskje har barnet en utviklingsforstyrrelse som bør utredes nærmere, kanskje er det først og fremst foreldre som trenger hjelp til å finne en mer konstruktiv måte å oppdra barnet på. Gjelder det småbarn er det rimelig å henvende seg til helsesøster. Er barna større kan man ta det opp med familiesentre eller lignende kommunale tilbud der det finnes. Fastlegen vil i mange tilfelle gi gode råd, og kan ved behov henvise til en barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk, avslutter Lund.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer