Amming

Kan brystenes størrelse og form påvirke ammingen?

- Små bryster og silikoninnlegg kan føre til mindre lagringsplass for melken, sier ekspert.

PÅVIRKER MELKEPRODUKSJONEN: Brystreduksjon kan påvirke melkeproduksjonen, dersom det kuttes i melkeganger, melkekjertler eller nerver, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / Juan Aunion
PÅVIRKER MELKEPRODUKSJONEN: Brystreduksjon kan påvirke melkeproduksjonen, dersom det kuttes i melkeganger, melkekjertler eller nerver, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Juan Aunion Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange nybakte mødre opplever ammingen som vanskelig, ved for eksempel å ha liten melkeproduksjon, såre bryster eller andre utfordringer. Noen gravide er også bekymret for om de i det hele tatt kan amme, dersom de har veldig små bryster eller silikoninnlegg.

LES OGSÅ: Er det vits å amme mer enn ett år?

- Størrelsen på brystene har som regel ingenting å si for evnen til å kunne produsere melk. Kun i noen få tilfeller har ikke brystene endret seg som de skal i pubertet eller i svangerskapet. Dette kan påvirke melkeproduksjonen, sier Ina Landau Aasen, som er jordmor ved Nasjonal kompetansetjeneste for amming, Oslo universitetssykehus. 

Silikoninnlegg kan føre til mindre lagringsplass for melken

Hun forteller at forskjellen mellom store og små bryster for å fullamme et spedbarn, kan være at store bryster har større lagringsplass. Små bryster kan ha mindre lagringsplass, og kan derfor måtte tømmes oftere for at barnet skal få nok melk.

- Mange med veldig små bryster fullammer, og det går som regel helt fint. Det samme gjelder de som har silikoninnlegg i brystene, det kan bare føre til mindre lagringsplass, sier hun. 

Hun forteller at jo hyppigere man ammer, jo mer melk får man.

LES OGSÅ: Når ammingen blir en nedtur

Brystreduksjon kan påvirke ammingen

- Brystenes størrelse skal ikke påvirke melkeproduksjon eller amming. Det som kan påvirke melkeproduksjonen er brystreduksjon, hvor man har kuttet i melkeganger, melkekjertler eller nerver, sier Kirsten Jørgensen, som er leder av Den norske jordmorforening.

Hun forteller at de aller fleste friske kvinner kan amme, så lenge man ikke har en sykdom og bruker medisiner som kan gå over i melken. Tryggmammamedisin.no gir god veiledning til kvinner om amming og medikamenter.

Amming er som kjent sunt og viktig, og morsmelk er den beste maten for babyen. Derfor føler mange et nederlag dersom de ikke får til ammingen. 

- Jeg opplever noen ganger at kvinnene kan streve med å få nok melk, men det er viktig at de gir den melken de får og eventuelt supplerer med tillegg, sier hun.

LES OGSÅ: - I min vennekrets er det helt naturlig å amme hverandres barn

ØNSKER Å AMME: Undersøkelser viser at norske kvinner ønsker å amme, selv om ikke alle får det til.  Foto: All Over Press
ØNSKER Å AMME: Undersøkelser viser at norske kvinner ønsker å amme, selv om ikke alle får det til. Foto: All Over Press Vis mer

- Nesten alle kan amme

Landau Aasen forteller at de alle fleste kvinner kan amme, uavhengig av brystenes størrelse og form. 

Noen får utfordringer underveis, og kan oppleve å ikke få god nok hjelp i starten. De kan få smerter, sår og betennelse i brystene, noe som kan føre til at de ammer mindre. Det kan gjøre at melkeproduksjonen blir for liten. Ofte får de hjelp av helsestasjonen etter hvert, men da kan det ha gått for lang tid, sier hun. 

For mange er det sårt når de ikke får det til

Hun ønsker at alle nybakte mødre skal få bedre oppfølging og ammehjelp, både på barselavdelingen og etter hjemreise. I dag er det ikke alle avdelinger og helsestasjoner som har god nok kapasitet til det. 

- De aller fleste kvinner begynner å amme, og undersøkelser viser at norske kvinner ønsker å amme. For mange er det sårt når de ikke får det til, og det jobbes med å øke kompetansen til helsepersonell for å gi god ammeveiledning, sier hun.

Mange mødre havner i det som kalles «the gap», mellom sykehuset og helsestasjonen. Det kan gå flere dager fra hjemreise til de får det første hjemmebesøket fra helsestasjonen, og dette er en svært sårbar periode for kvinnen og barnet da det er nå ammingen skal etableres. Mange opplever at de får ikke tilstrekkelig veiledning og hjelp.

LES OGSÅ: Er det vits å amme mer enn ett år?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer