Kan en baby bli for tykk?

Risikoen for at barnet blir overvektig er ekstremt stor hvis foreldrene er overvektige, forteller forsker. Overvekt hos baby er et sensitivt og vanskelig tema.

– Det er ikke vekt alene som avgjør om en baby er overvektig eller ikke, sier ernæringsfysiolog.Foto: Shutterstock.com ©
– Det er ikke vekt alene som avgjør om en baby er overvektig eller ikke, sier ernæringsfysiolog.Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forestill deg at du er en stolt nybakt mamma på et av dine faste besøk hos helsesøster. Babyen din er god og rund, og selvfølgelig verdens nydeligste. Babyen veies og helsesøster fører tallet opp på helsekortet med et udefinerbart uttrykk i ansiktet.

“Babyen din ligger over vekt-kurven” sier hun, og du kjenner at det knyter seg i magen din. Forsøker hun å si at babyen din er tykk? Den får jo bare morsmelk og det kan man jo ikke bli tykk av! Og er det ikke slik at babyer trenger ekstra vekt å gå på, dersom de skulle bli syke?

LES OGSÅ: Percentilskjema for ditt barn

Må ikke fokusere ensidig på din babys vekt

– Det er ikke vekt alene som avgjør om en baby er overvektig eller ikke, sier ernæringsfysiolog Caroline Heggen ved Helse i Fokus i Tønsberg. – For å vurdere barnets energibalanse brukes det ved helsestasjonene i Norge et såkalt percentilskjema. Dette skjemaet brukes for å følge barnets vektutvikling relatert til høyde - i stedet for alder. Ved kontroller på helsestasjonen veies og måles barna for å se om de følger sin kurve eller ikke. Ved avvik vil man eventuelt kunne se om barnet øker for mye eller for lite i vekt i forhold til den forventede utviklingen.

Heggen mener at når babyen har et avvik i sin vektutvikling, kan man fra helsestasjonen bli henvist til ernæringsfysiolog eller lege.

– Enkelte foreldre oppfatter dette negativt, da det oppleves som traumatisk å skulle nekte babyen sin mat, understreker hun.

– Hvis et barn har en større vektøkning enn det som er ønskelig i form av at den avviker fra sin kurve, kartlegger man sammen med foreldrene barnets kosthold og veileder med det som utgangspunkt, sier Heggen. - Det er også veldig viktig å huske på at man slanker ikke en baby eller et barn. Ved en overvektsituasjon prøver man å la barnet ”vokse seg” inn i sin vekt, forteller Heggen. 

Preferansen for søt og fet mat blir sterkere jo mer barnet spiser av det, sier ernæringsfysiolog.
Preferansen for søt og fet mat blir sterkere jo mer barnet spiser av det, sier ernæringsfysiolog. Vis mer

For mye sukker i babygrøt?

Karbohydrater og sukker trekkes ofte fram som en årsak til at barn blir overvektige, og enkelte kostholdseksperter peker på at babygrøt inneholder veldig mange karbohydrater. Heggen sier at det kommer an på hvilken type barnegrøt man velger til babyen sin. 

– Barn har en naturlig preferanse for søt og fet mat. Denne preferansen blir også sterkere jo mer sukker og fett barnet spiser i oppveksten. Dette kan bidra til å øke risikoen for overvekt. Når det gjelder barnegrøter er det riktig at disse inneholder karbohydrat. Men grøt som er basert på ulike kornsorter inneholder lite karbohydrater i form av det vi populært kaller sukker, fordi det meste av karbohydratene i grøten er stivelse. Noen typer barnegrøt inneholder mer sukker enn andre, i og med at de har tilsatt tørket frukt eller fruktkonsentrat. Det er generelt ikke nødvendig å søte grøten med ekstra sukker. 

LES OGSÅ: Se hvilken babygrøt du bør velge

Må utelukke sykdom

Overlege dr.med. Rønnaug Ødegård ved St. Olavs Hospital i Trondheim, har deltatt i forskningsprosjekt om barn og fedme og har tatt i mot mange overvektige barn og babyer ved barnepoliklinikken.

Hun forteller at de nok får henvist flere overvektige barn fra Helsestasjonene enn det ernæringsfysiologene gjør. Ofte fordi dette er et tilbud som mangler i mange kommuner, men også fordi man i de fleste tilfeller ønsker å finne ut om det kan være en medisinsk årsak til overvekten. – Man må utelukke sykdom, men i de aller fleste tilfellene er det en ubalanse i vektskåla i forhold til energi inn og energi ut som er årsaken, sier hun.

– Man må hjelpe foreldrene med å finne barnets individuelle balanse, da ikke alle skal ha like mye mat. De fleste overvektige spiser mye, men dette gjelder ikke alle. Noen spiser lite men blir allikevel overvektige. Enkelte kan ha en genetisk disposisjon og en sterk dragning mot å legge på seg.

Sårt tema 

Ødegård synes at Helsestasjonene generelt er flinke til å veilede foreldre.

– Dette er et vanskelig og sårt tema for mange foreldre. Jeg synes helsesøstrene er blitt flinkere og de etterspør stadig mer kompetanse om emnet. De er opptatt av forebygging, lure kostvalg, kostretningsveiledning og hvordan de skal presentere for foreldrene at babyen er for stor. Risikoen for at barnet blir overvektig er ekstremt stor hvis foreldrene er overvektige. Da er det viktig at foreldrene skjønner at de har en unik mulighet til å gi barnet sitt en god start i livet, slik at det ikke blir overvektig senere, sier hun.

Amming virker ikke forebyggende

– Enkelte mener at barn som ammes har mindre sjanse for å bli overvektig når de blir eldre, hva mener du om det?

– Frem til noen få år siden trodde man at amming har en forebyggende effekt på fedme, men nå har det kommet flere studier som mener at det ikke har en sammenheng. Før skilte man mellom barn som ble ammet og barn som fikk flaske, noe det egentlig ikke er grunn til lengre. Tidligere var det slik at overvektige babyer som fikk flaske fikk redusert mengden mat, men man gjorde ingenting ved amming. Det er usikkert om man bør redusere amming ved fedme. Enkelte legere og forskere mener det, men det gjør ikke jeg, understreker hun.

Økt forekomst av overvektige toåringer

På spørsmål om fedme hos babyer er et reelt problem i Norge i dag, svarer hun at det ikke er hyppig men at de får inn babyer med jevne mellomrom. Man kan som regel ikke si med sikkerhet om barnet er overvektig før det er et par år gammelt.

– Det er en økende forekomst av overvektige barn fra 3-4 års alder. Det er på dette tidspunktet det tar av, og på fireårs kontrollen ser man gjerne at det skjer et byks oppover på kurven som viser forholdet mellom høyde og vekt. Men vi har sett på data i enkelte kommuner, blant annet Gjerdrum kommune, der man har målt BMI på toåringer. Det var stor spredning fra år til år, men det er mange unger som blir definert som overvektig allerede ved to års alder. Barn som er overvektige har større sjanse for å bli overvektige som voksne. Dette gjelder også når barnet er to år gammelt, men sammenhengen er ikke veldig stor. Denne sammenhengen er sterkere ved 3-4 års alder, og du kan si at jo nærmere de er voksen alder desto større sammenheng. Før barna er to år er det mange som “strekker det av seg”, forteller Ødegård.

LES OGSÅ: Slik får baby sterk rygg 

Litt "blubbete" er naturlig

– Enkelte foreldre får høre at det er bra at babyen er god og rund, fordi de trenger litt ekstra vekt i tilfelle de blir syke. Stemmer dette?

– For noen år siden var det en helt annen holdning til dette med barn og vekt. Da var man livredd for at små barn skulle utvikle anorexia, men forekomster av det har ikke økt. Det er helt naturlig for unger å være rund det første leveåret. BMI går som regel opp frem mot ett år og så ned igjen mot seksårsalder og så opp igjen. Det er vanskelig å si hvorfor det er sånn, men det er jo slik at babyer taper seg fort hvis de er dårlige i tre uker. Det er derfor naturlig å være “litt blubbete” det første leveåret, men innenfor normalgrensene, avslutter hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer