Kan en baby bli for tykk?

Risikoen for at barnet blir overvektig er ekstremt stor hvis foreldrene er overvektige, forteller forsker. Overvekt hos baby er et sensitivt og vanskelig tema.

– Det er ikke vekt alene som avgjør om en baby er overvektig eller ikke, sier ernæringsfysiolog.Foto: Shutterstock.com ©
– Det er ikke vekt alene som avgjør om en baby er overvektig eller ikke, sier ernæringsfysiolog.Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forestill deg at du er en stolt nybakt mamma på et av dine faste besøk hos helsesøster. Babyen din er god og rund, og selvfølgelig verdens nydeligste. Babyen veies og helsesøster fører tallet opp på helsekortet med et udefinerbart uttrykk i ansiktet.

“Babyen din ligger over vekt-kurven” sier hun, og du kjenner at det knyter seg i magen din. Forsøker hun å si at babyen din er tykk? Den får jo bare morsmelk og det kan man jo ikke bli tykk av! Og er det ikke slik at babyer trenger ekstra vekt å gå på, dersom de skulle bli syke?

LES OGSÅ: Percentilskjema for ditt barn

Må ikke fokusere ensidig på din babys vekt

– Det er ikke vekt alene som avgjør om en baby er overvektig eller ikke, sier ernæringsfysiolog Caroline Heggen ved Helse i Fokus i Tønsberg. – For å vurdere barnets energibalanse brukes det ved helsestasjonene i Norge et såkalt percentilskjema. Dette skjemaet brukes for å følge barnets vektutvikling relatert til høyde - i stedet for alder. Ved kontroller på helsestasjonen veies og måles barna for å se om de følger sin kurve eller ikke. Ved avvik vil man eventuelt kunne se om barnet øker for mye eller for lite i vekt i forhold til den forventede utviklingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer