Barns søvn

Kan en bok redde søvnen for småbarnsforeldre?

- Hverdagen i dag, der begge foreldrene jobber, stiller store krav til at barnets søvn fungerer.

LESE FØR LEGGETID: En lesestund på sengekanten er ikke bare koselig, det kan også bidra til at barn sovner raskere. FOTO: NTB Scanpix
LESE FØR LEGGETID: En lesestund på sengekanten er ikke bare koselig, det kan også bidra til at barn sovner raskere. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Søvn er viktig for barns helse og utvikling, men mange barn vil ikke sove eller får ikke til å sove når de legges for kvelden.

Ifølge den svenske psykologen og forfatteren Helena Kubicek Boye er nøkkelen til en god natts søvn rolige omgivelser, at barnet har en trygg tilknytning til deg som forelder og at barnet føler seg trygt i seg selv.

Boye, som i en årrekke har hjulpet barn og voksne med søvnproblemer, mener disse tre forutsetningene kan skapes gjennom å innføre en fast lesestund før leggetid.

– Lesing er en god kveldsrutine fordi vi fokuserer på noe som vanligvis er beroligende eller stimulerende. Det tar fokuset vekk fra annet som gjør at du ikke klarer å falle til ro. Det er også en fin aktivitet for foreldre og barn å gjøre sammen, det blir et felles møte i bøkene, sier hun til KK.

Unngå historier som gjør barnet oppspilt

Å lese mye for barn er viktig for den språklige, emosjonelle og kognitive utviklingen, men det kan ifølge psykologen være lurt å legge denne typen lesing til et annet tidspunkt enn kvelden.

Rett før leggetid kan nemlig en spennende historie føre til at barnet blir mer oppspilt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer