Kan en gutt være Lucia?

BÅDE GUTTER OG JENTER: I mange barnehager deltar både gutter og jenter i Lucia-toget, som her ved Sistranda barnehage i fjor, da en gutt fikk være Lucia med lyskrone på hodet. Foto: Sistranda Barnehage ©
BÅDE GUTTER OG JENTER: I mange barnehager deltar både gutter og jenter i Lucia-toget, som her ved Sistranda barnehage i fjor, da en gutt fikk være Lucia med lyskrone på hodet. Foto: Sistranda Barnehage © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ja, sier leder for Sistranda Barnehage på Frøya. Tja, sier et medlem i Pappa-panelet. Hva mener du? 

 

Debatten har gått i det siste; hvis lillegutt på 3 år vil være rosa sommerfugl på forestillingen i barnehagen, hva svarer man som forelder? Og hvorfor er det slik at forskjellen på gutte- og jenteleker igjen blir stadig større; kan ikke gutter prøve neglelakk og jenter leke Supermann?

Lucia-feiringen er et tidsaktuelt eksempel; Bør en gutt like greit som en jente kunne få gå foran i Lucia-toget med lyskrans i håret? Og hva hvis det er ei lita jente som vil være Jesus i 1. klasses skuespill? Blir det å trekke «likestillingen» for langt om tradisjoner og fortellinger om historiske skikkelser endres i rettferdighetens navn, eller for å nøytralisere gammeldagse kjønnsrollemønstre?

LES OGSÅ: Oppskrift på Lussekatter

Velger å ha trekning 

Barnehagestyrer i Sistranda Kystbarnehage i Frøya kommune, Gretha Rabben, forteller Mammanett at de har vært bevisst på at Lucia ikke skal være bare for jentene. 

– Vi vil at alle skal ha like muligheter enten de er jente eller gutt, derfor har vi valgt å ha trekning mellom alle førskolebarna, forteller hun.

I fjor var det en gutt som trakk vinnerloddet og fikk gå med lyskrone på hodet 13. desember.

– Vi har aldri opplevd annet enn positive reaksjoner, hverken fra barna selv, foreldre eller andre på dette. Også guttene synes det er stas å få gå med Lucia-krona denne dagen, sier Rabben.

– Helt vanlig at de krysser kjønnslinja 

I Vindingstad barnehage på Gjøvik er de i startgropen med et prosjekt om likestilling. Barnehagestyrer Wenke W. Kleppe forteller til Mammanett at det frem til nå har vært en selvfølge at det er en jente som har vært Lucia og båret krona.

Wenke W. Kleppe
Wenke W. Kleppe Vis mer

– Men i tillegg har vi en Stjernegutt, og han bærer Stjernehatten. Lucia og Stjernegutten leder an i Lucia-toget, mens alle de andre barna er kledd i hvitt, bærer lys og går i topget, sier Kleppe.

Hun synes det er vanskelig å svare på hvorvidt de kommer til å endre på tradisjonen om at en jente alltid er Lucia.

– Prinsipielt ville det være greit. Det er helt vanlig at jenter og gutter krysser kjønnslinja når de spiller en rolle. Det skjer i rollelek styrt av barn og det skjer på teaterscener, sier barnehagestyreren.

Hun mener man imidlertid ikke skal endre på historiske skikkelser, men jobbe med hvordan man vektlegger skikkelsene og deres betydning og egenskaper.

– I forhold til julebudskapet kan man fremstille Maria og Josef som likeverdige, og det står ingenting om gjeterne er gutter eller jenter, fortsetter hun. 

– Hva er galt med at jente er jente og gutt er gutt? 

Vi har også hatt en spørsmålsrunde i Mammanetts forum og i Pappa-panelet. Hva tenker brukerne om problemstillingen?

– Da Shakespeare skrev sine stykker ble alle roller spilt av menn. I vår tid spiller Cate Blanchett rollen som Bob Dylan, så egentlig bør vel barna våre få muligheten til å prøve seg i alle slags roller - noe særlig kontroversielt blir det uansett ikke, historisk sett, mener «mr. Anderson».

«Lost in space» blir ikke helt enig med seg selv.

–  Min første tanke var at la barn være barn, og alle kan få være Lucia om de vil. Samme med Jesus. Men, på en annen side, hva er galt med at jente spiller jente, og gutt spiller gutt? Jeg mener att barn ikke har vondt av å forstå att det finnes kjønnsroller? (...)

«Friherre» konkluderer: Hvis en gutt vil være Lucia, så må han da for all del få lov til det. Lucia vil være den historiske skikkelsen hun er, selv om en gutt bærer lysene på hodet, skriver han.`

Viktigste å behandle dem likeverdig 

I Vindingstad barnehage har de brukt tid på å diskutere hva likestilling er og hva som er det viktigste for å få en mer likestilt hverdag i barnehagen.

– Til nå har vi kommet til at det handler om å møte barn på en likeverdig måte, og å rette blikket mot barnet som person og ikke som kjønn. I hverdagen opplever vi at det finnes en del forestillinger hos barn om hva jenter og gutter kan og ikke kan gjøre i kraft av å være et kjønn, og jeg tenker at det er dette vi må jobbe med, avslutter Kleppe. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer