- Kan far og mor ta ut foreldrepermisjon samtidig?

- Kan far og mor ta ut foreldrepermisjon samtidig?
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så lett å vite hvem av foreldrene som har rett til hva og når! Se NAVs svar om pappapermisjon og fordeling av kvoter.

Rakel Hestdahl og Lene Ø. Jacobsen fra NAV stilte til nettmøte på Mammanett onsdag. Blant gjennomgangstemaene er spørsmål om pappapermisjon og fordeling av kvoter. 

LES OGSÅ: Still spørsmål til Pappa-panelet! 

Være hjemme samtidig?

Et av spørsmålene leserne lurte på er hvorvidt det er mulig for mor og far å ta foreldrepermisjon samtidig.

- Vet at tre uker før termin og seks ukre etter er forbeholdt mor, men etter dette; kan begge foreldre har permisjon samtidig, hvor begge har rett til fødselspenger?, spør en leser.

Svaret er at det kan man i utgangspunktet ikke.

-  Mor og far kan ikke ta ut foreldrepenger samtidig. Unntaket er dersom far tar ut 100% fedrekvote og mor jobber 50% ved siden av. Da kan mor ta ut 50% foreldrepenger ved siden av, svarer Rakel Hestdahl i NAV.

Hvis mor ikke har arbeid å gå tilbake til, er det også mulig for mor og far å være hjemme samtidig.

- Så lenge far har opptjent rett til fedrekvote, er det ikke noe krav til at du er i jobb når far avvikler denne, forteller Hestdahl. 

LES OGSÅ: Er fedrekvote nødvendig? 

Kan overta fars kvote 

Men hva skjer hvis far ikke har tjent opp rett til foreldrepenger, kan mor da overta hans del av permisjonen?

- Dersom far ikke har tjent opp rett til foreldrepenger, kan du søke om å overta fedrekvoten. Dette kan du gjøre samtidig med at du søker om foreldrepenger, forteller Hestdahl.

Hvis far er syk, og ikke har mulighet til å ta seg av barnet, kan mor også få mulighet til å ta over fedrekvoten.

- Hvis far fremdeles ikke er frisk når det nærmer seg slutten av din permisjon, kan dere søke om at du overtar fedrekvoten, skriver Hestdahl.

Når far er lærling eller student

Det er jo ikke alle fedre som er i full jobb, slik at spørsmålet om rett til pappapermisjon er enkelt og greit. For hva hvis far er lærling, eller hvis han holder på med PhD?

- Om far har lærlingelønn som er pensjonsgivende inntekt og er ordinær lærling har han like opptjeningsregler som for arbeidstakere, skriver Lene Ø. Jacobsen.

Er han PhD-student og mottar stipend, gjelder samme vilkår.

- Dersom inntekten til din samboer regnes som pensjonsgivende inntekt, kan han ha rett på foreldrepenger, forteller Hestdahl.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer