Plantebasert kosthold

Kan foreldre tvinge barna til å spise kjøtt?

Åtte år gamle Odin bestemte seg for å ikke spise kjøtt, det har gitt familien hans et mye sunnere kosthold.

STØTTER SØNNEN: Camilla tilrettelegger gjerne måltidene slik at Odin (8) unngår å spise kjøtt, selv om hun foreløpig ikke har planer om å følge i sønnens fotspor. - Men man skal aldri si aldri, sier hun. FOTO: Privat
STØTTER SØNNEN: Camilla tilrettelegger gjerne måltidene slik at Odin (8) unngår å spise kjøtt, selv om hun foreløpig ikke har planer om å følge i sønnens fotspor. - Men man skal aldri si aldri, sier hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Hvorvidt barn bør ha et vegetarkosthold har vært mye diskutert de siste tiårene.

I den senere tid har imidlertid stadig flere barnefamilier gått over til å spise mer plantebasert og mange kostholdseksperter tar til orde for at det ikke er noe problem å gi barn et kosthold uten kjøtt og animalske produkter.

Men hva skjer dersom et barn selv bestemmer seg for å bli vegetarianer og resten av familien ikke er det, er det greit å tvinge barn til å spise kjøtt?

– Nei så absolutt ikke, mener trebarnsmor Camilla Linløkken (28). For et par måneder siden kom sønnen Odin (8) hjem og fortalte at han ikke lenger ville spise kjøtt. Camilla sier at det kom litt brått på, men at de egentlig ikke var spesielt overrasket.

– Han har alltid hatt en stor kjærlighet til dyr, spesielt våre to hunder og to katter. Han har ei tante som er vegetarianer og så har vi også hatt litt fokus på at det spises for mye kjøtt. Vi har blant annet forsøkt å ha en kjøttfri dag i uka. Så vi tok det fint, da det jo egentlig er ganske positivt, sier hun.

Selv forteller Odin at han synes synd på dyr som slaktes og melkes.

– Det er urettferdig at de må dø for at vi skal spise kjøttet deres, sier han til KK.

ELSKER DYR: Odin har en sterk rettferdighetssans og synes det er galt at dyr må dø for at vi mennesker skal spise dem. FOTO: Privat
ELSKER DYR: Odin har en sterk rettferdighetssans og synes det er galt at dyr må dø for at vi mennesker skal spise dem. FOTO: Privat Vis mer

Hele familien spiser sunnere

Sønnens nye kostholdsønske har ført til litt hodebry for Camilla og pappa Torben, som har måttet endre middagsplaner og finne alternative pålegg.

De har allikevel valgt å ta det som en positiv utfordring og støtte sønnen.

– Vi forsøker å tilrettelegge måltidene slik at han kan unngå kjøtt. Det positive med dette er at vi har fått utvidet kostholdet vårt gjennom å prøve masse forskjellig. Valget hans har påvirket hele familien og de to minste får også spise mer grønt. Når man spiser kjøtt er det fort gjort å lage en lettvint middag som spagetti med kjøttdeig eller en ferdigpizza, så nå blir middagene mye sunnere.

– Det hender han fortsatt får litt dårlig samvittighet, spesielt dersom han får lyst på noe som inneholder kjøtt. Vi har derfor nå i starten valgt å unngå enkelte retter, som taco med kjøttdeig, slik at han ikke skal bli fristet.

Spiser fortsatt fisk og melkeprodukter

Odin er i dag det man kan kalle en «pescetarianer», det vil si at han fortsatt spiser fisk og melkeprodukter. Han hadde i utgangspunktet også lyst til å kutte ut dette, men har foreløpig blitt enig med foreldrene om å vente med det.

– Jeg føler at jeg i dag ikke har nok ernæringskunnskap til å la ham få bli veganer, så jeg har sagt at det er noe han kan få velge når han blir eldre. Det har han forståelse for og spiser derfor gladelig fisk og egg.

– Hvorfor har det vært viktig for dere å støtte ham i dette?

– Fordi han er et levende vesen som skal få ta sine egne valg. Det er hans kropp og han har rett til å bestemme hva han skal putte i den. Så lenge det ikke finnes en god grunn for å ikke gjøre det, synes jeg barn bør få bestemme selv. I dag er det jo dessuten så mange gode erstatningsprodukter at det ikke er noe problem i å få i seg det han trenger av næringsstoffer.

Odin er såpass bestemt og opptatt av å følge sitt nye kosthold at mamma Camilla tror dette er noe han kommer til å fortsette med.

Foreløpig har han ikke møtt de helt store hindringene, da han på grunn av koronapandemien ikke har kommet i situasjoner, som for eksempel barnebursdager, hvor det kun tilbys kjøttprodukter.

– Jeg tror han kommer til å fortsette fordi han liker veldig mye av den maten han får. Vegetarpizza er for eksempel favorittretten hans, han elsker sjampinjong og masse krydder. Han har fått noen kommentarer fra andre, som at han jo «må» spise kjøtt fordi det er noe vi alltid har gjort.

– Det er kun voksne som har reagert og i slike situasjoner kan det være vanskelig for en åtteåring å forsvare valget sitt. Det er jo en sårbar alder, så vi må nok kanskje forberede ham på hvordan han kan takle det fremover.

Aldri bra å bruke tvang

Oddbjørg Stokkeland er klinisk ernæringsfysiolog hos Ernæringsteamet og ved barneavdelingen på Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus. Hun er enig i at tvang aldri er et bra virkemiddel når det gjelder barns spisevaner.

– Bruk av tvang kan skape negative assosiasjoner til både enkeltmatvarer og til måltider generelt. Det bidrar ikke til å fremme måltidsglede. Det er viktig at barn får med seg gode mat- og måltidsopplevelser fra de er små for å forebygge usunt forhold til mat og spising senere i livet, sier hun.

Når det gjelder hvordan foreldre bør reagere på barnets ønske om å bli vegetarianer, understreker hun at det ikke finnes noen fasit.

Hun mener imidlertid at det er viktig å komme til bunns i hva det er som faktisk ligger bak valget.

– Er det for eksempel av miljøhensyn, dyrevelferd eller helseårsaker som ligger til grunn? Eller er det kanskje noe som er blitt populært i vennegjengen?

– Dessverre vet vi at mange med spiseforstyrrelser velger å spise vegetarisk eller vegansk da det gjerne oppleves som et allmenngyldig argument for å «slippe å spise». Dersom man har mistanke om at det ligger en spiseforstyrrelse bak, må selvsagt dette tas tak i og man bør få hjelp av profesjonelle, sier hun.

FEIL Å BRUKE TVANG: Men klinisk ernæringsfysiolog Oddbjørg Stokkeland mener foreldre bør forsøke å komme til bunns i hvorfor barnet ikke ønsker å spise kjøtt. FOTO: Privat
FEIL Å BRUKE TVANG: Men klinisk ernæringsfysiolog Oddbjørg Stokkeland mener foreldre bør forsøke å komme til bunns i hvorfor barnet ikke ønsker å spise kjøtt. FOTO: Privat Vis mer

Pass på at barnet får nødvendige næringsstoff

Så lenge foreldre passer på at barna har et variert kosthold som dekker behovet for næringsstoffene de går glipp av ved å spise kjøtt, er det ifølge ernæringsfysiologen ikke noe i veien for å la barn spise kjøttfritt.

Foreldre må da spesielt være oppmerksom på at barnet får i seg nok jern og B12.

– Proteiner er som oftest ikke problematisk å få nok av så lenge man har andre gode proteinkilder i kosten, som fisk, egg, melkeprodukter og belgvekster. Hvis man har en planlagt middagsmeny for uka ville jeg satt meg ned sammen med barnet og funnet ut hva han eller hun vil spise istedenfor kjøtt de dagene det står kjøttholdig middag på menyen. Det finnes etterhvert et ganske bra utvalg av vegetaralternativer på butikken, sier Stokkeland.

– Det viktige er at man har en form «kjøtterstatning» som er en god proteinkilde, det være seg fisk, egg, meieriprodukt, bønner, linser, kikerter eller soyaprodukter, og at ikke det bare blir til at barnet dropper kjøttproduktet til middag og kun spiser poteter og gulrøtter med saus eller tilsvarende.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer