Kan gravide reise med fly?

Og hvor lenge er det trygt for gravide reise med fly? Husk dokumentasjon, og sjekk reiseforsikringen før du reiser.

GRAVID PÅ TUR: Det er vanligvis ikke noe problem å reise med fly når du er gravid, men noen forholdsregler kan være lurt å ta.   Foto: Foto: Shutterstock
GRAVID PÅ TUR: Det er vanligvis ikke noe problem å reise med fly når du er gravid, men noen forholdsregler kan være lurt å ta. Foto: Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svangerskap er en normaltilstand og hvis du i utgangspunktet er sunn og frisk, er det ingen fare for deg å fly. De fleste gravide reiser trygt og godt.

- Eventuelle begrensninger kan være din egen mobilitet, eller plager som kvalme og tretthet, og etterhvert størrelsen.

Det mener Hanne Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet NSF. 

Høyere blodtrykk og raskere puls

Noen forhåndsregler kan likevel være greie å ta. Særlig om du nærmer deg slutten av svangerskapet. 

- Forholdene inne i et fly, som for eksempel endring i kabintrykket og lavere luftfuktighet, kombinert med de fysiologiske forandringene som skjer under en graviditet gjøre at man vil ha et litt høyere blodtrykk, litt raskere puls og mindre lungevolum. Dette kan hos noen være merkbart under en flyreise, sier barnelege Jenny Ringnes. Hun er blant Lommelegens svarleger, og jobber ved et barnesykehus i Seattle, USA.

Kvalme kan også føles verre fordi svangerskapskvalmen kombineres med reisesyke-kvalme. 

- Dessuten vil et allerede trangt flysete for mange føles enda trangere med en gravid mage.

Les også: Urovekkende lavt inntak av jod blant gravide og ammende

DRIKK NOK: Husk å få i deg nok vann før og under reisen.  Foto: Foto: Shutterstock
DRIKK NOK: Husk å få i deg nok vann før og under reisen. Foto: Foto: Shutterstock Vis mer

OBS: Sjekk reiseforsikringen din 

- Vær oppmerksom på reglene i reiseforsikringen din, da det kan være restriksjoner i forbindelse med svangerskap, påpeker Schjelderup-Eriksen.

Hanne Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet Foto: Jordmorforbundet
Hanne Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet Foto: Jordmorforbundet Vis mer

Blir barnet født for tidlig, eller om andre svangerskapskomplikasjoner gjør at du må legges inn, kan sykehusregningen bli enorm. Sjekk om forsikringen dekker dette.

- Ta også alltid med deg Helsekort for gravide og det Europeiske Helsetrygdekortet.  

Les også: Gravid og spist noe du ikke burde?

Husk dokumentasjon fra legen

De fleste flyselskaper lar gravide fly inntil uke 36 med noe variasjon, blant annet avhengig av hvor lang flyreisen er.

Noen flyselskaper krever dokumentasjon fra lege om at det er trygt å fly for den gravide passasjeren.

Det er derfor lurt å kontakte flyselskapet man skal reise med på forhånd for å finne ut av hvilke regler eller restriksjoner de har. 

Støttestrømper forebygger ødem og blodpropp

Generelt bør du snakke med legen/gynekologen før du reiser hvis du har hatt et risikosvangerskap, mener Gulim Murzakanova, overlege på fødeavdelingen på Ullevål og gynekolog på A-Medi medisinske senter i Asker.

- Støttestrømper er en fordel å bruke, samt prøve å unngå å bli sittende stille i mange timer. Det kan forebygge blodpropp, sier hun.

- De fleste komplikasjonene som kan trenge akutt-hjelp skjer i første og tredje semester.  Slik sett er det derfor "tryggest" å reise i andre semester, sier Ringnes.

Støy, stråling og turbulens

Hun påpeker at det finnes ingen klare bevis for at støy, turbulens eller økt stråling under flyreiser påvirker fosteret negativt.

- Stråling måles i millisievert, og anbefalt årlig stråling er maks 1 millisievert og 1 millisievert i løpet av et svangerskap (40 uker). Selv ved de aller lengste flyreisene utsetter man seg bare for 15% av den anbefalte maks-strålingen. Gravide som jobber ombord fly eller flyr ofte på grunn av jobb eller mye reising kan derimot komme til å overskride dette tallet, og anbefales å diskutere dette med legen i forhold til å redusere antall flyreiser mens de er gravide.

Man bør ikke fly dersom man har en underliggende sykdom eller svangerskapskomplikasjon som kan trenge øyeblikkelig hjelp.

I følge Hanne Schjelderup-Eriksen kan du ved skanningkontroll be om å få slippe å gå igjennom monitoren i forhold til stråling, og isteden be om kroppsvisitasjon. 

Les også: Topp ti gravide bekymringer

Dette bør du passe på under reisen:

  1. Sikkerhetsbelte. Man bør (som andre fly-passasjerer) bestandig ha på sikkerhetsbelte. Hos gravide bør beltet strammes lavt under magen. 
  2. Kvalme. Dersom man er plaget med kvalme, kan det være greit å diskutere med legen om man bør ta kvalmestillende medisin i forkant for å forebygge ytterligere kvalme under flyreisen. 
  3. Oppblåsthet. Det er også lurt å unngå mat og drikke som produserer mye luft fordi luftboblene utvider seg på grunn av høydeforskjellen.
  4. Unngå dehydrering. Drikk regelmessig under reisen. Dette vil bidra til å forebygge blodpropp i beina. 
  5. Bevegelse. Be om et flysete i midtgangen slik at man kan raskt kan komme seg til toalettet og strekke på seg under reisen. 
  6. Vær komfortabel. Reis i løstsittende klær bortsett fra eventuelle kompresjonssokker.
  7. Ekstra tid. Sørg for at du har ekstra tid på flyreisen både før avgang og ved evtentuelt flybytte slik at du unngår å måtte sprinte til flyet, men heller har god tid til å drikke, gå på toalettet og røre på deg før du går ombord.

Kilde: Barnelege, Jenny Ringnes

Les også: Gravid og spist noe du ikke burde?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer