Gravide kvinner kan ikke spise alt, selv om det meste er ufarlig. Blant de åtte matvarene som googles mest, finner vi disse:
Blåskjell
Blåskjell er greit å spise, men husk å varmebehandle godt.
– Dersom du høster blåskjell selv er det viktig å følge blåskjellvarselet fra Mattilsynet, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.
LES OGSÅ: Gravid: Så mange kalorier ekstra trenger du
Salami
Salami kan inneholde toxoplasma, en parasitt som kan gi skader på foster og abort ettersom kjøttet ikke er varmebehandlet. Det kan også være fare for listeria monocytogenes, en bakterie som også kan skade fosteret.
– Listeriaen kan komme på salamien når den skjæres i skiver. Spekemat anbefales ikke for gravide, med mindre du varmebehandler den selv rett før den spises, for eksempel som pizza-topping, forklarer Svindland.
Roastbiff
Gravide bør holde seg til gjennomstekt kjøtt for å unngå faren for toxoplasma.
– Roastbiff anbefales ikke for gravide, med mindre den er helt gjennomstekt. Spis bare skivet kjøttpålegg som er langt innenfor holdbarhetsdato, sier Svindland.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger