Kan gravide spise...

Fetaost, salami, jordbær og sushi er blant matvarene gravide googler mest. Les om disse og flere matvarer - og hvilke av de du bør styre unna.

MAT GRAVIDE LURER PÅ OM DE KAN SPISE: Noe bør de avstå fra, andre  matvarer kan de spise med god samvittighet Foto: NTB scanpix
MAT GRAVIDE LURER PÅ OM DE KAN SPISE: Noe bør de avstå fra, andre matvarer kan de spise med god samvittighet Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gravide kvinner kan ikke spise alt, selv om det meste er ufarlig. Blant de åtte matvarene som googles mest, finner vi disse:

Blåskjell

Blåskjell er greit å spise, men husk å varmebehandle godt.

– Dersom du høster blåskjell selv er det viktig å følge blåskjellvarselet fra Mattilsynet, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland i Mattilsynet.

LES OGSÅ: Gravid: Så mange kalorier ekstra trenger du

Salami

Salami kan inneholde toxoplasma, en parasitt som kan gi skader på foster og abort ettersom kjøttet ikke er varmebehandlet. Det kan også være fare for listeria monocytogenes, en bakterie som også kan skade fosteret.

– Listeriaen kan komme på salamien når den skjæres i skiver. Spekemat anbefales ikke for gravide, med mindre du varmebehandler den selv rett før den spises, for eksempel som pizza-topping, forklarer Svindland.

Roastbiff

Gravide bør holde seg til gjennomstekt kjøtt for å unngå faren for toxoplasma.

– Roastbiff anbefales ikke for gravide, med mindre den er helt gjennomstekt. Spis bare skivet kjøttpålegg som er langt innenfor holdbarhetsdato, sier Svindland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer