Kan man bli gravid når man har mensen?

Mange tror man ikke kan bli gravid når man har mensen. Vi har spurt gynekologer om det stemmer at dette er såkalte «sikre dager».

GRAVID UNDER MENSEN: Å ha sex under mensen sies å være sikkert dersom man ikke ønsker å bli gravid - men stemmer det egentlig? Foto: NTB Scanpix
GRAVID UNDER MENSEN: Å ha sex under mensen sies å være sikkert dersom man ikke ønsker å bli gravid - men stemmer det egentlig? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gravid når man har mensen - går det egentlig an? Hos de aller fleste kvinner vil sjansen for å bli gravid under mensen være mye mindre enn på andre tidspunkt av måneden.

Men graviditet under menstruasjon er ikke umulig.

Mama.dk forteller at den danske legen Kim Bartholdy i sin bok «100 myter om sunnhet og sykdom». 

– Har du for eksempel kort eller uregelmessig menstruasjonssyklus er det større risiko for at en eggløsning kan komme tidligere eller senere enn du hadde regnet med.

– Noen kvinner har eggløsning svært nærme menstruasjonen og da er det en risiko for at det er et egg til stede når menstruasjonen starter.

– Egget kan overleve flere dager i den fuktige slimhinnen i livmoren og siden sædceller også kan overleve 4-5 dager i livmorslimhinnen er det altså en mulighet for at egget befruktes, skriver han.

LES OGSÅ: 4 tegn på at du har eggløsning

Sikkert ved regelmessig mens?

Dersom du har en regelmessig menstruasjonssyklus, sier han at du heller ikke kan beregne «sikre dager» hvor du kan ha sex uten sannsynlighet for å bli gravid. 

– Selv om man har en meget regelmessig menstruasjonssyklus og holder styr på dager, kroppstemperatur og så videre, er det fortsatt en usikker prevensjonsmetode.

– Det finnes mange undersøkelser som har vist at forsøk på å «time» sex fører til graviditet langt oftere enn ved bruk av p-piller, kondomer eller andre prevensjonsformer, forteller Kim Bartholdy. 

Mange tror også at fullamming gir god nok beskyttelse mot uønsket graviditet, ifølge gynekologer er dette ikke tilfelle.

EKSPERT PÅ FERTILITET: Det er høyst usannsynlig at man blir gravid i menstruasjonsfasen, men det kan skje, sier gynekolog Terje Sørdal. Foto: Privat
EKSPERT PÅ FERTILITET: Det er høyst usannsynlig at man blir gravid i menstruasjonsfasen, men det kan skje, sier gynekolog Terje Sørdal. Foto: Privat Vis mer

Lite sannsynlig at man blir gravid

Ifølge Terje Sørdal, gynekolog med spesiell kompetanse innen fertilitet hos Medicus, er det høyst usannsynlig at man blir gravid i menstruasjonsfasen – til tross for at det skjer fra tid til annen. 

Men han er enig i at det ikke finnes noen dager som er ett hundre prosent sikre. 

– Det finnes utstyr som kan fortelle kvinnen om sikre eller usikre dager, basert på hennes syklus. Den siste uken før menstruasjonsstart og de første 7 dagene i den nye syklusen bør vel være rimelig trygge ved en normal 28 dagers syklus - men det er ingen garanti, sier han.

Denne saken har tidligere blitt publisert hos Mama.dk

LES OGSÅ: Produsent bruker bloggere til å markedsføre omstridt prevensjonsmetode

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer