Kan man ha katt når man er gravid?

Er det så farlig som mange skal ha det til?

NÆRKONTAKT MED KATT I GRAVIDITETEN:Det kan være lurt å vise forsiktighet, mener jordmor. Foto: NTB Scanpix
NÆRKONTAKT MED KATT I GRAVIDITETEN:Det kan være lurt å vise forsiktighet, mener jordmor. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange gravide kvinner frykter å få sykdommen toksoplasmose om de tar på katter under graviditeten. Men hvor farlig er det egentlig?

Ikke farlig for folk flest

Ifølge Nhi.no er toksoplasmose en sykdom som forårsakes av parasitten Toxoplasma gondii. 

Sykdommen gir influensalignende symptomer som slapphet, muskelsmerter og hodepine.

Denne sykdommer er ikke farlig for folk flest, men dersom man er gravid kan parasitten i noen tilfeller gi alvorlig infeksjon hos fosteret som igjen kan føre til spontanabort eller misdannelser. 

LES OGSÅ: Forandringene etter fødselen få snakker om

Formerer seg hos katter

Mennesker kan få parasitten i seg ved å spise kjøtt som ikke er tilstrekkelig kokt, ved inntak av frukt og grønnsaker som er forurenset på overflaten og ved forurenset drikkevann.

Men ifølge Nhi.no er det hos katter man finner denne parasitten mest. Hos kattene formerer parasitten seg og smittsomme former skilles ut via kattens avføring. 

Gravide bør ta forhåndsregler

Betyr dette at det er farlig å ha katt når man er gravid?

– Nei, i utgangspunkt er det ikke farlig å ha katt når man er gravid, men dersom du ikke har katt fra tidligere vil vi ikke anbefale å anskaffe katt når du er gravid eller under planlegging av graviditet, sier Jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter.  

Hun mener det også kan være greit å unngå å kose med andres katter i løpet av graviditeten. Dersom man allerede har katt som kjæledyr, kan man ta enkle forhåndsregler for unngå en eventuell smitte.

- Om du har katt fra tidligere, kan kanskje noen andre gjøre rent i kattekassen. Det er også en fordel om kattekasen rengjøres daglig. Bruk hansker ved hagearbeid, sier hun

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ:

Bør søsken holdes hjemme for å unngå smitte?

- Ja, ved visse situasjoner, mener barnehagestyrer. Les saken.

 

Ikke så stor risiko

Heldigvis er det her til lands forholdsvis liten risiko for å bli smittet med toksoplasmose og hvis man først har fått smitten en gang, så er man immun.

Ifølge Nhi.no anslås det at cirka ti prosent av den norske befolkningen har vært smittet, mange uten å vite om det.

– Det er heller ikke alltid man får behandling ved eventuelt smitte, det er noe legen må avgjøre, sier jordmor. – Man vil så fall få antibiotika behandling, og det er også mulig at man blir tilbudt en fostervannsprøve. Barnet kan også testes om det har blitt smittet etter at det er født, sier hun. 

Råd til deg som er gravid:

  • Dersom du ikke tidligere har vært smittet med toksoplasmose bør du utvise spesiell forsiktighet for å unngå infeksjon
  • Unngå kjøtt og kjøttprodukter som ikke er kokt. Dypfryste varer er også trygge for toksoplasmosesmitte.
  • Ta en grundig vask av grønnsaker og frukt som spises rå og ikke skrelles
  • Ha god kjøkkenhygiene ved matlaging, vask redskaper og hendene godt.
  • Overlat stell av katten og spesielt tømming av kattekassen til andre. Eventuelt bruk hansker og vask hendene nøye etter kontakt med mulig forurenset jord.

LES OGSÅ: Trygt å bruke Paracet i graviditeten

GRAVID I SYDEN: På reise til utlandet bør man være ekstra oppmerksom på å følge rådene slik at man unngår toksoplasmosesmitte. Foto: George Shelley / NTB Scanpix
GRAVID I SYDEN: På reise til utlandet bør man være ekstra oppmerksom på å følge rådene slik at man unngår toksoplasmosesmitte. Foto: George Shelley / NTB Scanpix Vis mer

Større fare på utenlandsreiser

Dersom man planlegger en sydenreise i løpet av graviditeten, bør man være ekstra oppmerksom på disse rådene. Selv om det ifølge Nhi.no er liten fare for å bli smittet på vanlige charterreiser til Sør-Europa, bør man unngå å drikke vann fra usikre kilder.

Det kan også være en fordel å velge spisesteder hvor man ser at den hygieniske tilstanden er tilfredsstillende.

– I Norge sjekker man ikke rutinemessig gravide for toksoplasmose, opplyser jordmor Cecilia Kleven. – Men om man har mistanke om at man er smittet kan man få dette bekreftet eller avkreftet med en blodprøve.  

LES OGSÅ: Reise til syden når man er gravid - dette trenger du å vite

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer