Kan man ombestemme seg, og gi barnet et nytt navn?

Camilla valgte å endre datterens navn. - Jeg ble ikke helt komfortabel med navnet!

BYTTET NAVN PÅ DATTEREN: Camilla ombestemte seg og byttet navn på datteren da hun var 1,5 måned gammel. Foto: Privat
BYTTET NAVN PÅ DATTEREN: Camilla ombestemte seg og byttet navn på datteren da hun var 1,5 måned gammel. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Navnevalg er ikke alltid like lett og mange foreldre kan bruke lang tid på å finne det navnet som de føler er riktig for deres barn. Enkelte foreldre velger å venter med å ta den endelig avgjørelsen til etter at barnet er født, mens noen overlater navnevalget til andre familiemedlemmer.

Men hva skjer om man velger et navn og så ombestemmer seg en stund etterpå?

Ville kalle opp etter moren

Det var nettopp det som skjedde med Camilla Vihovde, til tross for at hun hadde det ene navnet klart lenge før hun ble gravid.

– Jeg har alltid vært klar på at om jeg fikk en datter så skulle hun oppkalles etter min mor, Anne Grete, som døde da jeg var ni år gammel. Jeg valgte derfor at datteren min skulle få navnet Anne. I tillegg har jeg alltid likt dobbeltnavn, så jeg ville ha et til, forklarer hun.

Camilla forteller at hun lette etter passende navn i navnebøker og på nettet, men til slutt var det datterens far som kom opp med navnet Miriam. Det var et navn de begge likte og det ble derfor bestemt at datteren skulle hete Anne Miriam og at de kun skulle bruke Miriam til daglig. 

LES OGSÅ: Fotballsupporteren lurte kona trill rundt - slik fikk datteren navnet til favorittlaget

ANGRET PÅ NAVNEVALGET: Helt fra datteren var født, følte Camilla at navnet de hadde valgt ikke passet. Foto: Privat
ANGRET PÅ NAVNEVALGET: Helt fra datteren var født, følte Camilla at navnet de hadde valgt ikke passet. Foto: Privat Vis mer

Begynte å tvile på navnevalget

Men ikke lenge etter at datteren ble født, begynte Camilla å tvile på om de hadde valgt riktig navn allikevel. 

– Jeg følte at hun ikke var en Miriam og jeg ble ikke helt komfortabel med navnet. Det lå vel en liten tvil der hele tiden, siden det ikke var jeg som hadde valgt navnet og jeg ønsket nok å blidgjøre faren litt – men jeg likte jo navnet også, forteller hun. 

– Tvilen lå i bakhodet fra hun var født, men jeg fikk høre fra andre at jeg nok kom til å bli vant til det. Min nærmeste venninne og søster kommenterte at de syntes navnet var kjempefint og at hun passet det. Men siden jeg selv ikke ble komfortabel med det, så valgte jeg allikevel å bytte navn. 

LES OGSÅ: Navnene ingen vil ha

Barn over 12 år må gi samtykke

I Navneloven står det at den som har foreldreansvar har plikt til å velge navn til barnet sitt innen det er seks måneder gammelt.

Anette Bjerke hos Skatteetaten sier de ikke har noen spesifikk statistikk som kan fortelle hvor vanlig eller uvanlig det er at foreldre ombestemmer seg på denne måten. Men hun sier det er noen regler knyttet til dette med endring av navn.

- Du kan endre ditt eget navn, samt navn til barn du har foreldreansvar for, hvis de er under 18 år. Det kreves medunderskrift eller særskilt samtykke fra den andre av foreldrene dersom det er delt foreldreansvar. Det kreves også samtykke fra barnet selv dersom det er fylt 12 år, sier hun.

Navneendringen foregår elektronisk på Skatteetatens sider og vanligvis tar det cirka tre uker å få den behandlet. Personer over 18 år kan med noen unntak ikke endre navn oftere enn hvert tiende år. 

Vanskelig å finne nytt navn

Camilla fikk ok på navnebytte fra datterens far, men hun forteller at hun fortsatt hadde noen betenkeligheter. 

– Hva om hun selv ville like Miriam bedre når hun ble eldre? Eller hva om faren skulle bli skuffet siden det var hans forslag? 

Camilla måtte nå gjennom en ny runde for å finne riktig navn. – Valget om å endre navn var for så vidt lett, men det var vanskelig å finne ut hvilket navn hun skulle få i stedet. Det stod mellom Mia, Mie og Mali, og til slutt så valgte jeg Anna Mia, forteller hun. 

Sendte melding til familie og venner

Datteren var 1,5 måned gammel da de valgte å bytte navn, og de måtte derfor sende inn nye papirer til Folkeregisteret. På dette tidspunktet hadde mange rukket å venne seg til navnet Miriam, så hun fikk naturlig nok en del spørsmål om hvorfor hun ville bytte navn. 

– Jeg sendte ut en fellesmelding til alle venner og familie om at jeg nå hadde bestemt meg for å bytte navn og at Anne Miriam nå var Anne Mia. Alle støttet meg og jeg fikk mange positive tilbakemeldinger på det. 

– Nå får vi bare håpe at hun også liker navnet sitt, sier hun med et smil. 

LES OGSÅ: De mest populære navnene akkurat nå

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer