Ultralydundersøkelse gravid:

Kan man se fosterets kjønn allerede i uke seks?

Her er teoriene som hevder man kan avsløre kjønnet ved hjelp av ultralyd - lenge før den ordinære ultralydundersøkelsen.

ULTRALYDUNDERSØKELSE: De fleste kan få vite barnets kjønn på den ordinære ultralydundersøkelsen, men er det mulig å avsløre det før? FOTO: NTB Scanpix
ULTRALYDUNDERSØKELSE: De fleste kan få vite barnets kjønn på den ordinære ultralydundersøkelsen, men er det mulig å avsløre det før? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dersom man ønsker å få vite barnets kjønn før fødselen, kan man som regel få vite det ved den ordinære ultralydundersøkelsen som foregår i uke 17-19. Men for foreldre som er opptatt av å få vite det enda tidligere, finnes det både metoder og noen (nokså tvilsomme!) teorier som kan gi deg svaret.

Ifølge professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Universitetet i Oslo bestemmes barnets kjønn allerede ved befruktningen. Dette skjer ved at sædceller enten har et X-kromosom eller et Y-kromosom, mens alle eggceller har X-kromosom. Er det en sædcelle med Y-kromosom som befrukter egget, blir det en gutt. Er det en sædcelle med X-kromosom, blir det en jente.

Men selv om kjønnet blir bestemt tidlig, har fosteret i begynnelsen et kjønnsnøytralt underliv slik at man ikke kan se om det vil utvikle mannlige eller kvinnelige kjønnsorganer.

Øverst i underlivet ligger den genitale tuberkelen som både ligner en liten penis og en klitoris, og som kan utvikle seg til begge deler. Det er dette lille «utspringet» som ligger til grunn for noe som kalles Nub-teorien.

LES OGSÅ: Er det tabu å ønske seg en gutt eller jente?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer