Ultralydundersøkelse gravid:

Kan man se fosterets kjønn allerede i uke seks?

Her er teoriene som hevder man kan avsløre kjønnet ved hjelp av ultralyd - lenge før den ordinære ultralydundersøkelsen.

ULTRALYDUNDERSØKELSE: De fleste kan få vite barnets kjønn på den ordinære ultralydundersøkelsen, men er det mulig å avsløre det før? FOTO: NTB Scanpix
ULTRALYDUNDERSØKELSE: De fleste kan få vite barnets kjønn på den ordinære ultralydundersøkelsen, men er det mulig å avsløre det før? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dersom man ønsker å få vite barnets kjønn før fødselen, kan man som regel få vite det ved den ordinære ultralydundersøkelsen som foregår i uke 17-19. Men for foreldre som er opptatt av å få vite det enda tidligere, finnes det både metoder og noen (nokså tvilsomme!) teorier som kan gi deg svaret.

Ifølge professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Universitetet i Oslo bestemmes barnets kjønn allerede ved befruktningen. Dette skjer ved at sædceller enten har et X-kromosom eller et Y-kromosom, mens alle eggceller har X-kromosom. Er det en sædcelle med Y-kromosom som befrukter egget, blir det en gutt. Er det en sædcelle med X-kromosom, blir det en jente.

Men selv om kjønnet blir bestemt tidlig, har fosteret i begynnelsen et kjønnsnøytralt underliv slik at man ikke kan se om det vil utvikle mannlige eller kvinnelige kjønnsorganer.

Øverst i underlivet ligger den genitale tuberkelen som både ligner en liten penis og en klitoris, og som kan utvikle seg til begge deler. Det er dette lille «utspringet» som ligger til grunn for noe som kalles Nub-teorien.

LES OGSÅ: Er det tabu å ønske seg en gutt eller jente?

Benytter seg av Nub-teorien

Nub-teorien går ut på at man kan bestemme fosterets kjønn ut ifra hvilken vinkel den genitale tuberkelen har på ultralydbildet. Hvis den har en vinkel større enn 30 grader er det mest sannsynlig hannkjønn, hvis den står rett ut eller har en vinkel på mindre enn 30 grader er det mest sannsynlig hunnkjønn.

Jordmor Piroozeh Nazem Barazandeh ved Ultralydjordmoren.no forteller at hun benytter seg av denne teorien når hun skal finne ut hvilket kjønn fosteret har.

– Men jeg opplyser aldri om kjønn hvis ikke foreldrene spør meg og aldri tidligere enn i uke 15. Før den tid er det alt for stor sjanse for å ta feil. Blant annet fordi kjønnsleppene til jentefostre kan være hovne, slik at det kan se ut som en guttetiss. Den beste tiden for å kunne se kjønn, er faktisk på den ordinære ultralydundersøkelsen, sier hun.

– Når jeg skal fastslå kjønnet ser jeg på fosteret i to stillinger; fra siden og fra undersiden mellom beina. Dersom den genitale tuberkelen er 30 grader opp fra spina, tror jeg at det er en gutt. Er den mindre enn 30 grader eller slakk, tror jeg at det er en jente. Teorien stemmer stort sett, men ingenting er ett hundre prosent sikkert.

Selv om mange foreldre ønsker å få vite barnets kjønn, opplever jordmor Piroozeh allikevel at dette ikke er det viktigste for de som ønsker å ta en tidlig ultralyd.

– De aller fleste er opptatt av å få en bekreftelse på at det er liv og at alt ser normalt ut, sier hun.

Skeptisk til treffsikkerheten

Britt-Ingjerd Nesheim, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, kjenner til Nub-teorien, men er noe mer skeptisk til hvor treffsikker den egentlig er.

– Et par publikasjoner rapporterer at de greier å se kjønnet i 85 - 97 % av tilfellene (det første tallet er for 12 uker, det siste for over 14 uker). Hvis de først klarer å se det, er antagelsen korrekt i omtrent 90 % av tilfellene, sier hun.

– Men vi må ha for øye at når folk publiserer så fine resultater, så er det fordi akkurat de har fått så fine resultater - og det er ikke alltid sannferdig. De som ikke får det så fint til, publiserer ikke resultatene sine, understreker hun.

Ifølge Nesheim kan man ikke se fosterets kjønn med sikkerhet før det har gått minst 12-13 uker.

– Etter det kan det gå bra, forutsatt at man får laget brukbare ultralydbilder. Det vil si at fosteret ligger lagelig til og at mor ikke har altfor mye flesk på magen, sier hun.

– Når vi kommer så langt som til 14 uker +, kan man også mange ganger rett og slett se kjønnsorganene. Hvis man har sett en guttetiss, er jo kjønnet temmelig sikkert. Har man ikke sett det, kan det enten skyldes at man ikke fikk til å se det, eller at det er en jente. Det er mange usikkerheter her, sier hun.

LES OGSÅ: I Norge fødes det årlig cirka ti barn som legene ikke vet kjønnet på

Kan kjønnet avsløres gjennom morkakens plassering?

En annen teori går ut på at man så tidlig som i uke seks kan avsløre barnets kjønn ved hjelp av morkakens plassering. Dr Saad Ramzi Ismail studerte ifølge thegenderexperts.com mer enn 5000 ultralydskanninger og kunne se at hos 97,2 av guttefostrene var morkaken festet på høyre side av livmoren, mens den hos 97,5 av jentefostrene var festet på venstre side.

Mens en annen mye omtalt teori går ut på at man kan bestemme barnets kjønn basert på hodeskalleformen.

«Skalle teorien» går nemlig ut på at jentefostrene har en rundere panne, mens guttefostrenes panner er mer flate. Har du et ultralydfoto av barnet ditt i profil, vil du altså ifølge denne teorien kunne avsløre barnets kjønn veldig tidlig.

Men selv om Ramzi- og skalle-teorien er mye omtalt på nettet, har de ifølge Britt-Ingjerd Nesheim ingen støtte i publiserte vitenskapelige artikler.

– Interessen for fosterets kjønn vært stor opp gjennom hele historien. Før ultralydens tid var det mange som mente at man kunne forutsi barnets kjønn, blant annet ved å se på magens form fordi «guttemager» var spissere enn «jentemager». En annen gikk ut på å holde en mynt i en snor over magen og se på hvordan snoren svingte.

– Men det som nå er nifst, er hvis tidlig kunnskap om kjønnet - enten kunnskapen stemmer eller ikke - skal gi opphav til selektive aborter, sier hun.

LES OGSÅ: Kan natron-testen fortelle deg barnets kjønn?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer